Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για δραστικές αλλαγές, κυρίως δομικού χαρακτήρα, στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι αδυναμίες και τα λάθη που αναδείχθηκαν απέναντι στην κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του το Σάββατο στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει μία σειρά από αποφάσεις, οι οποίες πάντως, όπως φαίνεται, δεν αναμένεται να είναι σε επίπεδο προσώπων. Παρότι τα σενάρια για επικείμενο ανασχηματισμό δίνουν και παίρνουν, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνεται.

«Ούτε ποτέ θα μπορούσα να ανοίξω ούτε ποτέ θα μπορούσα να κλείσω ένα τέτοιο θέμα. Ολα αυτά τα οποία γράφονται και διαβάζονται και ειδικά περί προσώπων αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία βάση», σχολίασε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Παράλληλα βέβαια επανέλαβε πως «προφανώς άπαντες αξιολογούμαστε καθημερινώς», με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς καταστάσεις.

Μάλιστα, την ίδια στιγμή που κατά κάποιες φωνές ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας θεωρείται πως είναι υπ’ ατμόν, τίποτα δεν δείχνει να επιβεβαιώνει αυτές τις εκτιμήσεις. «Είναι δυνατόν κάποιος να βρίσκεται σε μία θέση μετά από απόφαση του πρωθυπουργού και να μη χαίρει της εμπιστοσύνης του;», αναρωτήθηκε με νόημα ο κ. Μαρινάκης, δηλώνοντας ευθέως ότι δεν έχει καμία ενημέρωση και καμία ένδειξη για όλες αυτές τις αλλαγές που ακούγονται ή γράφονται.

Το βέβαιο είναι ότι στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του κράτους απέναντι σε τέτοια ακραία φυσικά φαινόμενα, τα οποία λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να επαναληφθούν στο μέλλον. Στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμά του είναι τροποποιημένο σε σχέση με τις επισκέψεις του τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν περιλαμβάνει επίσκεψη στα περίπτερα της έκθεσης και άλλες δραστηριότητες πέραν της ομιλίας στο Βελλίδειο το Σάββατο το απόγευμα και της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου την Κυριακή το μεσημέρι.

«Στοχευμένες κινήσεις»

Οσον αφορά τις εξαγγελίες του, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως θα υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις όπως συνέβη και στην πρώτη τετραετία, ενώ ήδη έχει ψηφιστεί το 50% του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ. «Δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός τη ΔΕΘ και καμία ομιλία του ως μια ευκαιρία πρόσκαιρων παροχών. Ο στόχος είναι να προβαίνουμε σε συνεχείς στοχευμένες και κοστολογημένες κινήσεις που θα αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων πως «όποτε υπάρχει μεγάλη ανάγκη και υπέρμετρες αυξήσεις, το κράτος θα είναι εκεί» απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια.