Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μίλησε το βράδυ της Τετάρτης  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές.

Την κεντρική ομιλία του πραγματοποίησε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου από νωρίς συγκεντρώθηκαν πολίτες για να ακούσουν τον πρωθυπουργό, στην τελική ευθεία για την κάλπη της 9ης Ιουνίου για τις Ευρωεκλογές.

mitsotakis-thessaloniki.jpg

«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση κάθε φορά που είμαι στη Θεσσαλονίκη μας… Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα παραμείνει γαλάζια όλη η Ελλάδα και στις εκλογές της Κυριακής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη «δική μας ευρωπαϊκή ατζέντα. Αιτήματα με τεκμηριωμένες προτάσεις την ώρα που κάποιοι άλλοι έχουν μόνο να επιδείξουν τη δυσφήμιση της ίδιας τους της χώρας, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσουν και τη διακοπή κεφαλαίων προς την Ελλάδα».

«Τι ακούμε από την αντιπολίτευση; Τα συνθήματα αποκαλύπτουν ότι αποκλειστικός στόχος τους είναι η Ελλάδα να εκτροχιαστεί από την πορεία προόδου. Δε θα τους κάνουμε το χατίρι!» είπε σε έντονο ύφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

mitsotakis-thessaloniki3.jpg

«Πετύχαμε να καθιερωθεί ο Έβρος ως το σύνορο της Ευρώπης. Αντισταθήκαμε στον covid, βάλαμε πλαφόν στις τιμές του αερίου. Ένας μακρύς κατάλογος επιτευγμάτων, με κυριότερο τα 36 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης που φέραμε στην Ελλάδα. Πόροι που βοήθησαν σε σύγχρονα σχολεία, αναβάθμιση νοσοκομείων, ένα Κράτος που ψηφιοποιείται. Όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν από τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας:

«Περισσότερα κονδύλια για αγρότες, κρίσεις κατά των πολυεθνικών και μια κοινή αμυντική ομπρέλα στην Ευρώπη. Αυτή είναι η δική μας ευρωπαϊκή ατζέντα, με τεκμηριωμένες προτάσεις, την ώρα που κάποιοι άλλοι το μόνο που επιδεικνύουν είναι η δυσφήμιση της χώρας τους, ζητώντας διακοπή κεφαλαίου στην Ελλάδα».

«Τέτοιους ευρωβουλευτές δεν θέλουμε στην Ευρώπη». «Θέλουμε βουλευτές της Ελλάδος στην Ένωση, και όχι απλά κομματάρχες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση «που προσβάλλει την εμπιστοσύνη των πολιτών που πριν από 11 μήνες μας εμπιστευτήκαν».

Μια αντιπολίτευση «με συνθήματα που ένα μόνο αποκαλύπτουν: ο αποκλειστικός στόχος τους είναι ο εκτροχιασμός της Ελλάδας από την πορεία που έχει μπει» τα τελευταία χρόνια, είπε, χαρακτηριστικά.

Ακρίβεια

Υψώνουμε διαρκώς αναχώματα στις ανατιμήσεις, είπε, αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας. Και αυτά τα λέω εγώ, ο κεντροδεξιός, και όχι οι «αριστεροί του γλυκού νερού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι μια αναμέτρηση διαρκείας. Ο πληθωρισμός τον Μάιο έπεσε κάτω από αυτόν της Ευρωζώνη, στο πιο χαμηλό σημείο εδώ και τρία χρόνια, αλλά έχουμε δουλειά ακόμα να κάνουμε. [...] Η κυβέρνηση αυτή έδωσε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά πολύ. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας όχι μόνο με έκτακτες παρεμβάσεις και μόνιμες αυξήσεις, αλλά συνεχίζοντας την ελάφρυνση των πολιτών από φόρους και εισφορές, ώστε με αυτό τον τρόπο το εισόδημα να οχυρώνεται απέναντι στις ανατιμήσεις».

«Θα το ξαναπώ όμως, δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι μέχρι η εισαγομένη απειλή της ακρίβειας να καταπολεμηθεί.

«Θα ξεπεράσουμε τον μέσο μισθό των 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ, στο τέλος της τετραετίας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Θεσσαλονίκη

«Το μετρό θα ξεκινήσει τη λειτουργία του πριν το τέλος του χρόνου. Με επέκταση στην Καλαμαριά το 2025 που θα εξυπηρετεί 350.000 ανθρώπους».

«Σήμερα υπογράψαμε τη σύμβαση που θα γίνει πλήρης επισκευή του κυβερνείου και θα δοθεί ως δημόσιος χώρος στην κοινωνία. Το flyover είναι μια ταλαιπωρία για την περιοχή, αλλά θα αποζημιωθείτε όταν ολοκληρωθεί. Κατασκευάζονται δύο νοσοκομεία, ενώ κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας για τα 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία».

Εξωτερική πολιτική

Στους γείτονες της Ελλάδας αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας: «Η πορεία τους στην Ευρώπη πέρνα μέσα από την Ελλάδα και αναφέρομαι στα Σκόπια και τα Τίρανα».



Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη: