Την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα υπογράμμισε στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη των εργασιών στην τριμερή Σύνοδο, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που διεξάγεται στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ας μην λησμονούμε το τι συμβαίνει στη Γάζα και πρέπει να προσπαθήσουμε για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός momentum, που θα έχει να κάνει με τη λύση των δύο κρατών», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση καθώς και στο ρόλο της Αιγύπτου για την επίλυση των προβλημάτων στη Λιβύη τονίζοντας: «Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη».
Αναφερόμενος σε άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα του επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο λαμβάνει χώρα και σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνικές επιχειρήσεις, τούτο καταδεικνύει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα ενέργειας τα οποία όπως είπε, πάντα βρίσκονται στην προμετωπίδα των συζητήσεων.
Στις 14:20 οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός νωρίτερα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, οι δύο πλευρές τόνισαν τις εις βάθος ιστορικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, καθώς και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την ενίσχυση της υφιστάμενης εταιρικής σχέσης.
Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας - τομέας στον οποίο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου, για την οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.