Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, στο πρώτο του ταξίδι εκτός συνόρων της νέας χρονιάς, προκειμένου να λάβει μέρος στη 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Χριστοδουλίδης θα εκπέμψουν μήνυμα για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας, ως άξονα σταθερότητας σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

«Η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε μια ταραγμένη περιοχή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας – τομέας στον οποίο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Πρόκειται, άλλωστε, για έργο που μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά της ευρωπαϊκής ηπείρου, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το κόστος του έχει υπολογιστεί στα 4,2 δισ. ευρώ και μέσω της χώρας μας θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές της Αιγύπτου.

Οι εξελίξεις στη Συρία

Αναμένεται ακόμη να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

Να σημειωθεί ότι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Σίσι.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και Ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου, για την οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.

«Με την ανάπτυξη κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας»

Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, ενώ την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Βερολίνο για τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και την Παρασκευή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο μετά την αλλαγή του χρόνου σε μια συγκυρία που η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς είναι να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τον βηματισμό τους για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και ενώ αποδεδειγμένα η οικονομία βρίσκεται σταθερά σε ανοδική πορεία.

«Το 2024 η ελληνική οικονομία κατέγραψε υψηλές επιδόσεις και παρουσίασε δυναμική ανάπτυξη με δημοσιονομική στοχοθεσία και κοινωνική πρόσημο, αξιοποιώντας πλήρως τους εθνικούς και ενωσιακούς πόρους, οι οποίοι χρηματοδότησαν κρίσιμα για την κοινωνία και την κοινωνία έργα και μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Πρόσθεσε επίσης ότι το 2025, διαθέτοντας επιπλέον πόρους στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, «επιταχύνουμε περαιτέρω την υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας έτσι ώστε κάθε ευρώ του ΕΣΠΑ 2021-2027, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και του Ταμείου Ανάκαμψης να στηρίξει την ανθεκτική και δυναμική ελληνική οικονομία, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, να αποδώσει το μέρισμα της ανάπτυξης στην κοινωνία, μετατρέποντας τη συλλογική ευημερία σε ατομική προκοπή για τους συμπολίτες μας».