Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε διυπουργική σύσκεψη με εκπροσώπους του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και Δήμων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας πόλεων και περιαστικών περιοχών, ιδιαίτερα σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίστηκε η σημασία της στενής και γόνιμης επικοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση στη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν την προστασία των πολιτών.

Εξετάστηκαν τρόποι για την ενίσχυση της συνεργασίας και την αξιοποίηση νέων εργαλείων, όπως ο υπό κατάρτιση Χάρτης Επικινδυνότητας, ο οποίος θα αποτυπώνει επιστημονικά τη διαβάθμιση κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Χάρτη αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα.

Επιπλέον, συζητήθηκε η δυνατότητα του Δικτύου να χαρτογραφήσει τα μέσα και τις δυνατότητες κάθε Δήμου, όπως πυροσβεστικά οχήματα, μηχανήματα έργου και εκπαιδευμένους εθελοντές. Στόχος είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων, που θα επιτρέπει βέλτιστο σχεδιασμό προμηθειών και την αντιμετώπιση τυχόν κενών με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Τα μέλη του Δικτύου παρουσίασαν προτάσεις για την πρόληψη φυσικών καταστροφών, ειδικά πυρκαγιών, και για τη βελτίωση της ανταπόκρισης των ΟΤΑ σε περιπτώσεις κρίσης. Συζητήθηκε η δημιουργία τοπικών κέντρων διαχείρισης κρίσεων, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης δημοτικών υπαλλήλων και η ενίσχυση της προετοιμασίας των Δήμων σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, επισημάνθηκε ότι οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα φέτος είναι περίπου 4,5% λιγότερες σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών, παρά τις δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ενώ στην ΕΕ παρατηρείται αύξηση 208% σε σχέση με την ίδια περίοδο. Αυτό καταδεικνύει πως η συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης και ΟΤΑ αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Η έννοια της ανθεκτικότητας πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά είναι υποχρέωσή μας να βελτιωνόμαστε συνεχώς».

Αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Καλωσήρθατε, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία την οποία έχετε αναλάβει, καθώς πια η έννοια της ανθεκτικότητας πρέπει να υπεισέλθει σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.

Θέλω να γνωρίζετε ότι επί της αρχής δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή την έννοια παρά μόνο σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τα θέματα της πολιτικής προστασίας, όπου νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα να θεσμοθετήσουμε μια πολύ καλύτερη συνεργασία.

Εγώ θέλω να εκφράσω και την ικανοποίησή μου γιατί πολλές από τις γόνιμες, καινοτόμες ιδέες, τις οποίες πια έχουμε ενσωματώσει στον κεντρικό σχεδιασμό μας προήλθαν από πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραδείγματος χάρη, θέματα όπως η εναέρια εποπτεία των επικίνδυνων για δασικές πυρκαγιές περιοχών.

Οπότε με ενδιαφέρει πολύ να παρακολουθήσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχετε αναλάβει, να δούμε πώς μπορούμε να θεσμοθετήσουμε καλύτερα τη συνεργασία μας με συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Και βέβαια, μιας και βρισκόμαστε πια ουσιαστικά προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου -ελπίζω καλοδεχούμενες και οι βροχές για πολλούς και διαφορετικούς λόγους-, θα έχουμε την ευκαιρία μαζί με τον Υπουργό να κάνουμε μια συνολική παρουσίαση, όμως το ισοζύγιο στην Ελλάδα σε σχέση με αυτά τα οποία έγιναν στην Ευρώπη ήταν αναμφισβήτητα θετικό. Κινούμαστε περίπου στον μέσο όρο της εικοσαετίας, όταν στην Ευρώπη νομίζω ότι έχουν καεί κατά μέσο όρο τριπλάσιες εκτάσεις απ’ ό,τι ο μέσος όρος της εικοσαετίας.

Σε μια πολύ δύσκολη χρόνια, δηλαδή, εμείς καταφέραμε και είχαμε αποτελέσματα, τα οποία ήταν αντίστοιχα άλλων ετών. Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος, αλλά προφανώς είναι υποχρέωσή μας, ειδικά στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, να βελτιωνόμαστε συνεχώς».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.