Μητσοτάκης: Δεν είναι τώρα η ώρα του ανασχηματισμού

44

Τέλος στα σενάρια του ανασχηματισμού έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, με αφορμή τον ένα χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση, είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι της στιγμής και “όταν είναι θα το μάθετε απο μένα”.

“Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αυτές θα γίνουν“, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, μιλώντας τόσο για τις επιτυχίες της κυβέρνησης τους πρώτους 12 μήνες, όσο και για τα λάθη.

Από τις πολλές δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ξεχώρισε ως δυσκολότερη όλων εκείνη του γενικού lockdown. «Αναμφίβολα η δυσκολότερη απόφαση, ήταν η απόφαση μας να κλείσουμε τη χώρα. Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση. Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι μέσα από τη διαχείριση της κατάστασης με τον κορωνοϊό, “αποδείξαμε ως χώρα και κράτος ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας δύσκολες ασκήσεις”. Στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους είναι σαφές ότι είμαστε μια χώρα που ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ανάκαμψης ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν παρά την ύφεση. Αυτό αποτυπώνεται και στις μετρήσεις, είπε ο Κυριάκος, για να συμπληρώσει: «Αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά».

Ελληνοτουρκικά

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την επιτυχία στην διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο και το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως το τηλεφώνημα δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, όπως είπε, ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση. Όπως είπε, έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.

Τόνισε, δε, ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της. «Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.

Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσέθεσε. «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Για την πορεία της χώρας από δω και πέρα και την πιθανότητα εκλογών είπε πως «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση.»

Σχετικά με την κατάσταση που ξέσπασε στον Έβρο και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση ήταν τελείως αυτονόητη. «Ο Έβρος ήταν στο δικό μου μυαλό τελείως αυτονόητη απόβαση. Δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα. Αντίθετα για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συζητήσω και να συλλέξω αποφάσεις. Συζήτησα με τον κ. Τσιόδρα», τόνισε

Ως προς την υλοποίηση της, η πιο δύσκολη απόφαση ήταν το άνοιγμα ξανά της χώρας, υποστήριξε στη συνέχεια, για να σημειώσει ότι «έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε εις πέρας τέτοιες δύσκολες ασκήσεις».

Νέα κρούσματα – ξανακλείσιμο συνόρων αν χρειαστεί

Σχετικά με τα χθεσινά στοιχεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, ο πρωιθυπουργός είπε ότι «είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χερσαία σύνορα» όπως αποδείχτηκε. «Είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο Ιούλιος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον τουρισμό. Οι λίγοι που θα ταξιδεύσουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού lockdown, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα ξανακλείσουμε τα σύνορα αν χρειαστεί. Αν δούμε έξαρση των επιδημιολογικών στοιχείων». «Ο καθένας κάνει αν πάσα στιγμή την αυτοκριτική του, δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη και να τα διορθώσουμε» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση με τους διοικητές των νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία, είπε ότι η απόφαση έγινε κατανοητή. ενώ εστίασε στη σημασία του αλγόριθμου για τα τεστ, ο ο οποίος βελτιώνεται και βοηθά στη λήψη αποφάσεων.

Επίσης, σχετικά με τα δωμάτια καραντίνας είπε ότι άκουσε την κριτική της αντιπολίτευσης και το διόρθωσε. «Είναι πολύ εύκολο να ασκήσει κάποιος κριτική και να δει το δέντρο και όχι το δάσος».

Θα στηρίξουμε την οικονομία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι όταν χρειαστεί να υπάρξουν και αλλά μέτρα στήριξης της οικονομίας, “δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε“. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί και από την αποτελεσματικότητα της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊος, διευκρινίζοντας ότι πριν την υγειονομική κρίση η οικονομία πήγαινε πολύ καλά.

Η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών, όπως τόνισε, είναι η απορρόφηση των κραδασμών της οικονομικής κρίσης και η υλοποίηση των αλλαγών που υπάρχουν στο οικονομικό  πρόγραμμα. Συμπλήρωσε ότι “ξεκινήσαμε σημαντικές επενδύσεις στην χώρα” και ότι παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση είναι συνεπής απέναντι στο Ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη στήριξη της οικονομίας με το συνολικό πακέτο των 24 δις. ευρώ για να συμπληρώσει ότι θα στηριχθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς πόρους.

Τέλος τόνισε ότι βελτιώθηκε η κατάσταση στον τομέα της τάξης και της ασφάλειας και ότι η πολιτική διεύρυνση της ΝΔ σημαδεύτηκε με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι πολιτικά.Ήταν άνθρωποι που μπήκαν σε θέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια, υπογράμμισε.

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr