Τις προτάσεις για μείωση της ύλης στα σχολεία συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Σοφία Ζαχαράκη στη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας.
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρωθυπουργός είπε ότι άκουσε «με ικανοποίηση τις προτάσεις για μείωση της ύλης ώστε να δωσουμε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα».
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο και το συζητήσαμε με την υπουργό στο ωρολόγιο πρόγραμμα, με την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της ύλης. Και με ικανοποίηση άκουσα ότι εξετάζονται προτάσεις από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για μια λελογισμένη μείωση της ύλης, έτσι ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν κάποιος αρνείται να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. «Συζητήσαμε την πορεία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και νομίζω ότι εδώ πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι είναι μια καινούργια διαδικασία, η οποία ακόμα δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Και εδώ θέλω να είμαι πολύ σαφής, ειδικά για την κατηγορία εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν. Η θέση μας εδώ με ξεκάθαρη κατεύθυνση που έχω δώσει στο υπουργείο είναι πολύ σαφής: Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης συζητήθηκε «ένα ζήτημα το οποίο πιστεύω ότι απασχολεί όλους τους γονείς αλλά και όλα τα παιδιά που έχει να κάνει με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά, ενδεχομένως σε μια νεότερη ηλικία. Στην τρίτη γυμνασίου ίσως είναι η κατάλληλη εκείνη τη στιγμή να εντοπίσουμε τις κλίσεις τους, τις δεξιότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους, ώστε να τους κατευθύνουμε ως προς το ακαδημαϊκό αλλά και το επαγγελματικό τους μέλλον».
Σημαντικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση
Ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε συνολική επισκόπηση της πορείας των παρεμβάσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και «μία αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και των σημαντικών προκλήσεων που υπάρχουν».
«Πιστεύω ότι εικόνα στα σχολεία μας είναι πολύ διαφορετική και είναι βελτιωμένη αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2019 έχουμε προσθέσει 39.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς στην δύναμή μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως δείχνουν η προσχολική εκπαίδευση, τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο, η τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων.
Στέκομαι ιδιαίτερα στους 36.000 διαδραστικούς πίνακες, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στα σχολεία μας χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολύ χρήσιμα εργαλεία, όπως τα kits για τη ρομποτική, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στα σχολεία μας να φέρουν σε επαφή τα παιδιά μας με τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά κυρίως να κάνουν το σχολείο πιο ενδιαφέρον, πιο δημιουργικό, πιο διαδραστικό, Να αναφερθώ επίσης τις πολιτικές τις οποίες έχουμε αναλάβει για το bullying, την πλατφόρμα stopbullying που έχει ήδη δώσει κάποια πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά και τη σημαντική ενίσχυση στους τύπους σχολείων που μας δίνουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούμε την εκπαίδευση ανάλογα με τις δυνατότητες αλλά και τις κατευθύνσεις του υπουργείου.
Τα Πρότυπα σχολεία, τα Πειραματικά σχολεία και βέβαια τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, θα έχουν εξετάσεις το επόμενο Σαββατοκύριακο, μια σημαντική καινοτομία με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση για έναν νέο τύπου δημόσιου σχολείου, από το οποίο πραγματικά περιμένουμε πολλά χρήσιμα μαθήματα για το πώς μπορούμε να μπολιάσουμε συνολικά τη λειτουργία των σχολείων μας. Να επισημάνω επίσης και την σημαντική πρωτοβουλία, το πρόγραμμα "Μαριέττα Γιαννάκου" για την αναβάθμιση άνω των 600 σχολείων. Τα πρώτα από αυτά θα παραδοθούν στους μαθητές και στους καθηγητές τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Επομένως, είναι πολλά αυτά τα οποία έχουν γίνει, αλλά και πολλά ακόμα, αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν» είπε.
O πρωθυπουργός μίλησε για την ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία. «Συζητήσαμε και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καινούργια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να υποστηρίξουμε και το έργο των εκπαιδευτικών, να τους απαλλάξουμε από γραφειοκρατική δουλειά και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσηλωθούν στο βασικό τους αντικείμενο, που είναι η διδασκαλία στην τάξη, αλλά και πώς η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά και για τα ίδια τα παιδιά.
Το πείραμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου -θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν γι' αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία- φαίνεται να έχει πετύχει, με δεκάδες χιλιάδες μαθητές να το αξιοποιούν. Ειδικά τα παιδιά της Γ' Λυκείου, τα οποία θα ξεκινήσουν να δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις στις 30 Μαΐου, έχουν πια πρόσβαση σε δωρεάν ποιοτικό υλικό, το οποίο μπορεί να τους βοηθήσει στην προετοιμασία τους» σημείωσε.
Κλείνοντας, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. «Η δημόσια δωρεάν παιδεία και ειδικά τα σχολεία μας βρίσκονται στην αιχμή των προτεραιοτήτων μας, γιατί όπως είπε η υπουργός, η δημόσια παιδεία στη χώρα ήταν πάντα ένας "ιμάντας" κοινωνικής κινητικότητας. Και πρέπει να γνωρίζουν όλα τα παιδιά, ασχέτως του πού βρίσκονται στη χώρα, ασχέτως της όποιας οικονομικής δυνατότητας έχουν οι οικογένειές τους, ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ίδιες και ίσες ευκαιρίες. Και αν δουλέψουν θα μπορούν να έχουν στο πλευρό τους ένα σχολείο το οποίο θα μπορεί να τους στηρίξει και να κάνει τα όνειρα τα δικά τους και τα όνειρα των γονιών τους πράξη» είπε.
Οι δηλώσεις της Σοφίας Ζαχαράκη
Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε:
«Σας υποδεχόμαστε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Βρούτση, μαζί με τους δύο υφυπουργούς, τον κ. Βλάση, τον Νίκο Παπαϊωάννου, και βέβαια τους γενικούς γραμματείς μας, για να μιλήσουμε γι' αυτό το οποίο ξέρω ότι είναι η απόλυτη προτεραιότητά σας: τα παιδιά. Το πώς μπορούμε να δώσουμε περισσότερες προοπτικές μέσα από την εκπαίδευση.
Ξέρουμε ότι είναι ο "ανελκυστήρας", είναι ο μοναδικός τρόπος για να δοθούν ίσες ευκαιρίες στα παιδιά οπουδήποτε και αν γεννηθούν, σε όλη την Ελλάδα. Και νομίζω σε αυτό επικεντρωθήκαμε.
Σήμερα μιλήσαμε μόνο για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια, γενική, ειδική και επαγγελματική εκπαίδευση. Δώσαμε έμφαση κυρίως στην καλή προετοιμασία της χρονιάς, αποτιμώντας κιόλας το πώς τα έχουμε πάει αυτά τα χρόνια. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση και στην πρόσθεση πολύ σημαντικού αριθμού μόνιμου προσωπικού, το πόσο έχουμε καλύψει τις ανάγκες μας με αναπληρώτριες-αναπληρωτές, που τους ευχαριστούμε γιατί κάθε χρονιά καλύπτουν τις ανάγκες στα δημόσια σχολεία, αλλά και τις μεγάλες καινοτομίες που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια.
Μέσα σε αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις προσθήκες τις οποίες η νέα χρονιά θα μας φέρει -θα κάνει ειδικότερες αναφορές ούτως ή άλλως και ο κ. πρωθυπουργός- για τα σχολεία νέου τύπου, για τα Πρότυπα, τα Πειραματικά, τα Ωνάσεια, αλλά και βελτιώσεις που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις υποδομές, έχουν να κάνουν με τα βιβλία, νέα προγράμματα σπουδών, όλα αυτά τα οποία μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται από τα σχολεία της χώρας μας.
Ευχαριστούμε πολύ για τη σημερινή σας παρουσία και πραγματικά επιδιώκουμε μια συνεχή συνεργασία πάνω σε αυτό το οποίο έχει να κάνει με το μέλλον των παιδιών μας».
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας pic.twitter.com/eFIvzTiq6D
— tomanifesto.gr (@tomanifesto) April 25, 2025