Το θέμα της αξιολόγησης στο Δημόσιο γενικότερα και στον χώρο της Παιδείας ειδικότερα είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας για την ίδια τη χώρα και κυρίως για τους πολίτες που ζουν και βιώνουν καταστάσεις οι οποίες συνδέονται πολλές φορές με σοβαρές δυσλειτουργίες με επιπτώσεις και στην καθημερινότητα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Παιδείας.
Στην επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς ή μάλλον προς τους συνδικαλιστές που εμφανίζονται να τους εκπροσωπούν και να αντιδρούν στην αξιολόγηση με οποιαδήποτε μορφή και με έωλες δικαιολογίες που φτάνουν σε ακραία σημεία όπως τα περί δήθεν πολτικών και άλλων διώξεων σε βάρος όσων υπηρετούν στον συγκεκριμένο τομέα.
Η άρνηση –που προέρχεται από συνδικαλιστές και εκπαιδευτικούς που κινούνται με γνώμονα μικροκομματικά συμφέροντα– δεν έχει λογική. Ουδείς μπορεί να σκεφτεί τους λόγους για τους οποίους να μην επιθυμεί κάποιος την αξιολόγηση εφόσον διαθέτει τα προσόντα εκτέλεσης των καθηκόντων του. Όπως ουδείς δύναται να κατανοήσει για ποιον λόγο να μη θέλει κάποιος να διαπιστώσει και ο ίδιος τα κενά και τις ελλείψεις του και να μην τα διορθώσει.
Οι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια κυρίως εκπαίδευση υπηρετούν έναν σημαντικό ρόλο έχοντας να κάνουν με παιδιά και με εφήβους. Ειδικά σε ό,τι αφορά το κόμματι της εκπαίδευσης και όχι μόνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σχολείο είναι ο χώρος κοινωνικοποίησης των παιδιών αλλά και ο χώρος που διαμορφώνονται οι βάσεις ως προς την παιδεία που αποκτούν.
Υπάρχουν παραδείγματα εκπαιδευτικών που αδυνατούν ή που δυσκολεύονται να εκτελέσουν αυτόν τον ρόλο. Δεν πρέπει να κριθούν; Δεν πρέπει να αποκτήσουν οι ίδιοι την παιδεία και τη μάθηση που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουν τόσο στην πρωτοβάθμια όσο –στη συνέχεια– και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη ΔΕΠ στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Αλήθεια, πόσες χώρες υπάρχουν που οι εκπαιδευτικοί δεν αξιολογούνται; Και γιατί να πρέπει να θεωρεί κανείς εκ προοιμίου ότι θα έχει πρόβλημα αποδεχόμενος με τον τρόπο αυτόν ότι αδυνατεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του;
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, «αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί δεν πρέπει να έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα». Κατ’ επέκταση αυτό ισχύει συνολικά για το Δημόσιο, όπως άλλωστε ισχύει στον ιδιωτικό τομέα όπου οι εργαζόμενοι αξιολογούνται σε μόνιμη βάση…