Ξεκάθαρο μήνυμα για την πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια υγεία έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανακοίνωση ότι ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας, Σπύρος Πνευματικός, τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα.

Μιλώντας στην Αιδηψό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα, όπως ο καρκίνος».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να αποσυρθεί από την εκλογική μάχη. «Λυπάμαι για μία δήλωση που έκανε ο Σπύρος Πνευματικός χθες. Επικοινώνησα και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλέγει να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο ή στην επόμενη επιλαχούσα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το όνομα του κ. Πνευματικού δεν μπορεί να βγει από τα ψηφοδέλτια τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο και δεν μπορούν να αλλάξουν. 

Περισσότερες επιλογές αντικαρκινικής θεραπείας 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε της πολιτικής στον τομέα της υγείας και επισήμανε ότι «σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε πολλές περισσότερες επιλογές για ακριβές θεραπείες καρκίνου από ό,τι χώρες οι οποίες έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας.
Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν και ούτε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές οι οποίες συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της. Μακριά από μας όλες αυτές οι λογικές. Εμείς θα αναμορφώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα πατήσουμε πάνω στα πολλά καλά τα οποία έχουν ήδη γίνει. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα» είπε ο κ.Μητσοτάκης. 

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα μόνο. Χθες βρέθηκα στον "Αγιο Σάββα" -ένα υποδειγματικό αντικαρκινικό δημόσιο νοσοκομείο- για να παρουσιάσω ένα καινούριο πρόγραμμα. Λέγεται "Οικόθεν", όπου θα μπορούν οι καρκινοπαθείς αντί να πηγαίνουν στο νοσοκομείο να κάνουν τη χημειοθεραπεία τους, να έρχεται μία ομάδα γιατρών και νοσηλευτών στο σπίτι τους και να κάνουν τη χημειοθεραπεία στο σπίτι. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Όχι μόνο από πλευράς κόστους, αποφυγής ταλαιπωρίας, ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Θα μπορούμε στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος, να κάνουμε 80 τέτοιες θεραπείες την ημέρα. Αυτό είναι το μέλλον της υγείας. Σε όποιον αμφισβητεί τη βούληση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους λέω: σταματήστε επιτέλους τα fake news. Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε και θα εξακολουθούμε να έχουμε. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να συνεργάζεται υπό προϋποθέσεις με τον ιδιωτικό τομέα, για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Δωρεάν, όμως, πάντα για τους πολίτες οι οποίοι ούτως ή άλλως πληρώνουν μέσα από τις ιατρικές τους εισφορές για να μπορούν όταν χρειαστούν να έχουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίπλα τους, να μπορεί να τους στέκεται αρωγός σε κάθε δυσκολία την οποία θα αντιμετωπίσουν» πρόσθεσε.

Αδιαπραγμάτευτη δέσμευση η αναμόρφωση του ΕΣΥ 

Με αφορμή τις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού και τη συζήτηση που άνοιξε, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να αναμορφώσει το ΕΣΥ. «Από την πρώτη στιγμή που καταρτίσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, είπα και δεσμεύτηκα ότι η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με καθολική πρόσβαση για όλους τους πολίτες, αποτελεί κεντρική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Αδιαπραγμάτευτη δέσμευση. Και ξέρουμε πώς θα ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γνωρίζουμε επίσης τους πόρους που χρειάζονται. Έχουμε εξασφαλίσει πολλούς από αυτούς από το Ταμείο Ανάκαμψης και η επόμενη τετραετία, θα είναι η τετραετία της μεγάλη αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με παραπάνω προσλήψεις. Ναι, το ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε παραπάνω προσλήψεις. Θα γίνουν 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην υγεία, μόνιμο προσωπικό. Θα αναμορφώσουμε κέντρα υγείας, θα κάνουμε παρεμβάσεις στα νοσοκομεία. Ναι, θα ξαναδούμε από την αρχή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΕΚΑΒ. Υπάρχουν δυσλειτουργίες. Δεν γεννήθηκαν τώρα οι δυσλειτουργίες, μην έχουμε αυταπάτες. Υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Δεν δημιουργήθηκαν τώρα τα προβλήματα. Όμως έχουμε μια υποχρέωση να μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε περιπτώσεις που χρειάζεται το ΕΚΑΒ να βρεθεί στην πρώτη γραμμή, με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» σημείωσε.

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την πυρόπληκτη Εύβοια

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εκταμιεύτηκαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της βόρειας Εύβοιας. «Νομίζω ότι όλοι όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές, είτε μιλάμε για μεμονωμένους πολίτες, είτε μιλάμε για την αυτοδιοίκηση, για την περιφέρεια, γνωρίζουν ότι το κράτος ήταν δίπλα τους και δίπλα σας σε αυτή την πολύ δύσκολη πρόκληση της ανάταξης της βόρειας Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Το σχέδιο το οποίο εκπονήσαμε, υπό την ηγεσία του Σταύρου Μπένου, μας δίνει τη δυνατότητα να οραματιστούμε συνολικά τη βόρεια Εύβοια ως μία περιοχή με σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, με βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό, με βιώσιμο πρωτογενή τομέα. Μία περιοχή η οποία θα μπορέσει να πατήσει καλά στα πόδια της, να ορθοποδήσει και να γίνει πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός στον δρόμο της ανάπτυξης.
Απολύτως κρίσιμο έργο για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό μας το όραμα είναι η οδική σύνδεση της βόρειας Εύβοιας με την κεντρική Εύβοια. Μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησής μας η οποία επιτέλους υλοποιείται» επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

Επίθεση στον Τσίπρα για το «mea culpa» 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για το «mea culpa» του σχετικά με την απλή αναλογική, λέγοντας ότι αν δεν ίσχυε αυτός ο εκλογικός νόμος, η Νέα Δημοκρατία θα είχε σχηματίσει ήδη κυβέρνηση. «Σε κάτι παραπάνω από δύο εβδομάδες θα ξαναψηφίσουμε, και θα ξαναψηφίσουμε για τον απλούστατο λόγο ότι κάποιοι επέλεξαν, όπως είχαμε προειδοποιήσει πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας επιλέγοντας το σύστημα της απλής αναλογικής. "Mea culpa", είπε ο κ. Τσίπρας χθες για την απλή αναλογική. Εάν σήμερα ίσχυε ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα γίνουν εκλογές την 25η Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία θα ήταν ήδη αυτοδύναμη κυβέρνηση» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Η Αιδηψός στον δρόμο της ανάκαμψης 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις επενδύσεις και για τον ποιοτικό τουρισμό τον οποίον πρέπει να προσελκύσει η Αιδηψός για να ξαναβρεί την αίγλη που είχε πριν από λίγες δεκαετίες. «Το ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις, είτε μιλάμε για το παλιό ξενοδοχείο "Club Med" στο Γρεγολίμανο, είτε μιλάμε για σημαντικές επενδύσεις που θα ξαναγίνουν εδώ στην Αιδηψό για να ξαναγίνει η Αιδηψός αυτό που ήταν τη δεκαετία του '20, του '30. Ουσιαστικά πριν τη Μύκονο υπήρχε η Αιδηψός, έτσι δεν είναι; Για να ξαναγίνει, λοιπόν, η Αιδηψός κέντρο ποιοτικού τουρισμού 12 μήνες το χρόνο, διότι ακριβώς αυτό το πλεονέκτημα προσφέρουν οι λουτροπόλεις με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιδηψού, χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις. Πιστεύετε πραγματικά ότι όλοι αυτοί οι επενδυτές, οι οποίοι σήμερα έρχονται εδώ και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Αιδηψό, θα επένδυαν με μια άλλη κυβέρνηση; Θα επένδυαν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν είχαν εμφανιστεί τότε και έρχονται τώρα; Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα, προσφέρει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, τροφοδοτεί την ανάπτυξη και τελικά, ναι, έτσι δημιουργούνται και οι καλές θέσεις εργασίας» σημείωσε.