Υπό τη βαριά σκιά της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, θα περίμενε κανείς ότι η θλίψη και ο προβληματισμός θα είχαν καταφέρει να αγγίξουν ακόμα και εκείνες τις τυφλά φανατισμένες ομάδες –καθοδηγούμενες και μη– που στύβουν ακόμα και τον βαθύ ανθρώπινο πόνο για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Θα περίμενε, δηλαδή, κανείς ότι θα είχε επιβληθεί με κάποιον τρόπο η πανάρχαια αρχή: «Το πένθος και ο πόνος ωριμάζουν»…

 

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

 

«Χιλιάδες στους δρόμους απαιτούν Δικαιοσύνη», ήταν ο τίτλος του επίσημου κομματικού δημοσιογραφικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της εφημερίδας «Αυγή», ενώ η ομογάλακτη «Κόντρα» δεν κράτησε καν τα προσχήματα: «Ξεσηκωμός», βροντοφώναζε με «πολεμική» γραμματοσειρά από την πρώτη σελίδα της.

Και τα δύο αυτά πρωτοσέλιδα ήταν στα περίπτερα και στο Διαδίκτυο το περασμένο Σάββατο. Λίγες ώρες προτού τυπωθούν, είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ένδειξης συμπαράστασης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είχαν προαναγγελθεί ως ειρηνικές και πράγματι έτσι ήταν, με τη διαφορά ότι και οι δύο αμαυρώθηκαν από επεισόδια που ξεκίνησαν από τα γνωστά μασκοφόρα και κουκουλοφόρα «μπάχαλα» που κατά καιρούς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται, στις οργανωμένες ομάδες που επιδιώκουν την αναταραχή και την αποσταθεροποίηση με κάθε ευκαιρία.

Και χθες το μεσημέρι, τα γνωστά τάγματα του ΚΚΕ με τις σημαίες με τα σφυροδρέπανα και τα χοντρά στειλιάρια βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τη δικαίωση για τους νεκρούς του δυστυχήματος παίζοντας ξύλο με την αστυνομία.

 

Χυδαία trolls

Παράλληλα, τα γνωστά χυδαία trolls βρήκαν και πάλι την ευκαιρία να διασπείρουν διαδικτυακό δηλητήριο, τύπου «επιτέλους, έχετε κι εσείς νεκρούς, τώρα θα δείτε τι θα σας κάνουμε» και διάφορα, μία γνωστή αοιδός ανήρτησε ότι θα ήταν ευτύχημα αν στο τρένο ήταν μόνο ο Αδωνις Γεωργιάδης, τα #hashtags του μίσους κυκλοφόρησαν ακαριαία και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού, όπως εστιάζει ολόκληρη η επικοινωνιακή στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ακόμα και τις ημέρες του τριήμερου επίσημου εθνικού πένθους δεν άφησε τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες, με δημόσιες τοποθετήσεις της Π. Τσαπανίδου αλλά και άλλων στελεχών, πλαισιωμένες από ερωτήματα επιπέδου τρίτης δημοτικού. Ερωτήματα και επισημάνσεις που το μόνο που εξόφθαλμα επεδίωκαν ήταν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι στην Ελλάδα ο σιδηρόδρομος ανακαλύφθηκε το 2019 αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας!

Παράλληλα, οι απειλές για ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων από διάφορους που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Απ. Γκλέτσος εναντίον του δημοσιογράφου Βασ. Χιώτη, δημιουργούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κλίμα, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να παρεμβαίνει για να ρίξει τους τόνους όπως θα επέβαλλε μια υπεύθυνη πολιτική στάση. Ακόμα και μια γρήγορη ματιά στα μηνύματα των πανό στις συγκεντρώσεις, όπως αυτή χθες το μεσημέρι στο Σύνταγμα, είναι αρκετή για να κατανοήσει κανείς τα κίνητρα και τις επιδιώξεις ορισμένων.

«Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων», και διάφορα άλλα που ναι μεν είναι αποκρουστικά και μακριά από κάθε εκδοχή της πραγματικότητας, αλλά ενδεικτικά του ακραίου κλίματος που στήνεται μέρα με την ημέρα στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων της Ελλάδας.

Η πολιτική εκμετάλλευση αυτής της εθνικής τραγωδίας από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πλέον να θεωρείται βέβαιη και με όρους που θα απέχουν από την αλήθεια και τις πραγματικές, χρόνιες διαστάσεις της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με νέα ανάρτησή του ζητεί μια μεγάλη συγγνώμη από όλους και πάνω από όλα από τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας. Ζήτησε συγγνώμη προσωπικά αλλά και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια, τόνισε ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα, καθώς αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί.

 

Τα επεισόδια

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μια μικρή ομάδα επιτέθηκε σε αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή του Μοναστηρακίου, με φωτοβολίδες, πέτρες και μολότοφ. Πυρπόλησαν ένα περιπολικό και προκλήθηκε η γνωστή ένταση ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Παρόμοια ένταση επικράτησε και στη Λάρισα μετά την πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Οταν η πορεία έφτασε στην πλατεία ΟΣΕ κουκουλοφόροι, που αποσπάστηκαν από το πλήθος των εκατοντάδων ατόμων, πέταξαν πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα στην είσοδο του ΟΣΕ. Στη συνέχεια εισέβαλαν στο εσωτερικό του ισογείου και έγραψαν με σπρέι «άλλη μια κρατική δολοφονία».

Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και στους αστυνομικούς που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, με την αστυνομία να απαντά κάνοντας χρήση κρότου-λάμψης. Πάνω-κάτω η ίδια κατάσταση επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη, στο ύψος της πλατείας Αρχαίας Αγοράς. Κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους φτιάχνοντας οδοφράγματα στην Πλατεία Αριστοτέλους..

Μία από τα ίδια και χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας όπου κατά τα άλλα είχε διοργανωθεί μια σημαντική σε συμμετοχή συγκέντρωση. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι εκτοξεύτηκαν οι πρώτες πέτρες και οι μολότοφ από την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με τη χρήση χημικών και ξεκίνησε κυνηγητό που έφτασε μέχρι την οδό Πανεπιστημίου. Μετά από επεισόδια που διήρκεσαν περίπου μισή ώρα, οι ομάδες των κουκουλοφόρων απωθήθηκαν προς την περιοχή της Ομόνοιας από όπου χάθηκαν προς τους δρόμους των Εξαρχείων.