Υπάρχουν επιθέσεις που αποκαλύπτουν περισσότερα για εκείνον που τις εξαπολύει παρά για εκείνον που τις δέχεται. Το πρόσφατο σχόλιο του Στάθη Σταυρόπουλου για την Ευγενία Μανωλίδου είναι μία από αυτές.
Με αφορμή την εκπομπή της με τον Άρη Πορτοσάλτε για την Ελληνική Μυθολογία στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο γνωστός σκιτσογράφος έθεσε υπό αμφισβήτηση ακόμη και το δικαίωμά της να βρίσκεται μπροστά από ένα μικρόφωνο. Το επιχείρημά του ήταν απλό: είναι σύζυγος του Άδωνι Γεωργιάδη. Άρα, σύμφωνα με αυτή τη λογική, η παρουσία της συνδέεται με την εξουσία.
Πρόκειται για έναν παράξενο τρόπο να αντιμετωπίζεται μια γυναίκα.
Η Ευγενία Μανωλίδου είναι πολύτεκνη μητέρα και έχει πολυετή παρουσία στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Είναι διευθύντρια σπουδών της Ελληνικής Αγωγής. Έχει ασχοληθεί με την αρχαία ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τη μυθολογία. Έχει επίσης διαγράψει πολυετή πορεία ως μουσικός, μαέστρος και συνθέτης, πριν ακόμη γνωρίσει τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Όλα αυτά μπορούν να κριθούν, να αμφισβητηθούν και να συγκριθούν. Δεν μπορούν όμως να διαγραφούν επειδή κάποιος δεν συμπαθεί τον σύζυγό της.
Και εδώ βρίσκεται η ουσία. Οι δήθεν προοδευτικοί υπερασπίζονται διαρκώς τη γυναικεία χειραφέτηση. Όταν όμως απέναντί τους βρίσκεται μια γυναίκα που συνδέεται με πολιτικό αντίπαλο, η χειραφέτηση εξαφανίζεται. Η γυναίκα παύει να αντιμετωπίζεται ως αυτόνομο πρόσωπο και μετατρέπεται αποκλειστικά σε «σύζυγο», σε παράρτημα, σε πολιτικό εξάρτημα.
Αυτό δεν συνιστά προοδευτικότητα. Είναι ο πιο παλιός ετεροπροσδιορισμός, απλώς διατυπωμένος με καινούργιο λεξιλόγιο.
Η πολιτική εμπάθεια γίνεται ακόμη πιο εμφανής όταν ο αντίπαλος δεν αντιμετωπίζεται στο πεδίο των ιδεών. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένας από τους πολιτικούς που οι συγκεκριμένοι κύκλοι έχουν απέναντί τους καθημερινά. Τον πολεμούν πολιτικά, τον προκαλούν και τον αντιμετωπίζουν διαρκώς στη δημόσια αντιπαράθεση.
Όταν η σύγκρουση μεταφέρεται από τις ιδέες και τις πολιτικές θέσεις στην προσωπική ζωή και στη σύζυγο του πολιτικού αντιπάλου, τότε αποκαλύπτεται και η πραγματική ποιότητα αυτής της αντιπαράθεσης.
Η Ευγενία Μανωλίδου δεν είναι πολιτικό υποκατάστατο του συζύγου της. Έχει τη δική της προσωπική διαδρομή, τη δική της εργασία και τη δική της δημόσια παρουσία. Το γεγονός ότι είναι παντρεμένη με έναν πολιτικό δεν σημαίνει ότι παύει να έχει προσωπικότητα, επαγγελματική υπόσταση και δικαίωμα να εκφράζεται ή να εργάζεται.
Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Όχι η εκπομπή. Όχι η Μυθολογία. Όχι οι καθηγητές που συμμετέχουν.
Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι δυσκολεύονται να αποδεχθούν πως ένας άνθρωπος που έχουν κατατάξει στους πολιτικούς τους αντιπάλους έχει και μια οικογένεια, τα μέλη της οποίας διαθέτουν τη δική τους πορεία, τις δικές τους επιλογές και τη δική τους παρουσία στον δημόσιο χώρο.
Και αύριο είναι Δεκαπενταύγουστος, η μεγάλη γιορτή της Παναγίας, μιας ημέρας που συνδέεται βαθιά με τη μητρότητα και τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνική και πολιτισμική παράδοση.
Μέσα σε αυτό το συμβολικό πλαίσιο, ο σύγχρονος μισογυνισμός που μεταμφιέζεται σε πολιτική κριτική μοιάζει ακόμη πιο μικρός. Η τυφλή πολιτική εμπάθεια γίνεται ακόμη πιο ξένη προς τον στοιχειώδη σεβασμό που οφείλουμε στη γυναίκα, στη μητέρα και, πάνω απ’ όλα, στον άνθρωπο που επιλέγει να δημιουργεί και να διαμορφώνει τη δική του πορεία χωρίς να ζητά άδεια από κανένα κομματικό στρατόπεδο.