Την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία επαίνεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις προσπάθειές τους σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και πρέπει να το κάνει σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η ΕΕ υπερασπίζεται κατηγορηματικά την προστασία της ζωής των πολιτών. Η ζωή κάθε αμάχου έχει σημασία, πάντα και παντού» τόνισε ο Μισέλ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Επισήμανε ότι μια ολοκληρωτική πολιορκία δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. «Ζητούμε ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους στη Γάζα γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει επειγόντως σε όσους έχουν ανάγκη» υπογράμμισε δε.

«Εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε στην ανακούφιση του πόνου. Επαινώ ιδιαίτερα τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και ορισμένους άλλους για τις συγκεκριμένες ενέργειές τους, όπως ένα ναυτικό νοσοκομείο και έναν θαλάσσιο διάδρομο. Στη συνάντηση στο Παρίσι αύριο θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε για περισσότερη υποστήριξη» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Φον ντερ Λάιεν: Πιθανή η δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο

Στις εναλλακτικές διαδρομές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας είχε εστιάσει πριν από λίγε ημέρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι το πέρασμα της Ράφα από την Αίγυπτο παραμένει «πολύ μικρό».

Για τον λόγο αυτό, τόνισε, η ΕΕ εργάζεται πάνω στη δημιουργία νέων διαδρομών, συμπεριλαμβανομένης μίας θαλάσσιας από την Κύπρο.

Πρόσθεσε, δε, ότι είναι σημαντικό το Ισραήλ, χώρα στην οποία έχει προσφέρει την «αμέριστη» στήριξή της, να παλέψει για την αποφυγή χτυπημάτων στις τάξεις των αμάχων ενώ προχωρά η εισβολή στη Γάζα.

«Η Χαμάς χρησιμοποιεί φανερά αθώους Παλαιστίνιους και ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες. Είναι τρομακτικό και πραγματικά κακό» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

H EE θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε δε η Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στο συνέδριο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.