Αλλάζουν πολλά στην Υγεία μέσα από τη νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Για πρώτη φορά, μία κυβέρνηση δίνει έμφαση στις πραγματικές ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αναζητεί ειδικότητες που θα καλύψουν όλο το εύρος των ιατρικών υπηρεσιών. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μας εξηγεί όλες τις αλλαγές και τα οφέλη που θα υπάρξουν για τους πολίτες.

Στη Βίκυ Πολύζου

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την ευλογιά των πιθήκων; Σας ρωτώ διότι εκφράζεται η άποψη ότι μεταδίδεται οριζόντια, δηλαδή χωρίς να υπάρχει ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική περιοχή…

Από την αρχή, υπήρξαν περιπτώσεις κρουσμάτων που δεν σχετίζονταν με ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Μέχρι σήμερα, τα διεθνή δεδομένα και όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει πανδημία ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ χαμηλός. Η νόσος μεταδίδεται κατά κανόνα με πολύ στενή επαφή και η μεταδοτικότητά της είναι χαμηλότερη από άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη ή η Covid-19. Επομένως, παρακολουθούμε την κατάσταση, συνεργαζόμαστε με τους ειδικούς επιστήμονες, παραμένουμε ψύχραιμοι και σε ετοιμότητα.

Με τον κορωνοϊό έχουμε ξεμπερδέψει ή θα χρειαστούμε νέο κύκλο εμβολιασμού; Εσείς έχετε ήδη αναφερθεί στην ανάγκη για την 4η δόση. Θα είναι αναμνηστική ή θα πάρει μορφή ετήσιου εμβολιασμού;

Ολες οι ενδείξεις κλίνουν υπέρ της επανάληψης του εμβολιασμού το φθινόπωρο. Το αν αυτό θα χρειαστεί και για ποιους, αν θα μιλάμε για 4η αναμνηστική δόση ή πιο πιθανά φθινοπωρινό εμβόλιο για πρόληψη, όπως της γρίπης, θα εξαρτηθεί από την πορεία της νόσου και από τις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες, τις οποίες παρακολουθούμε και ακολουθούμε.

Τι αλλάζει στο θέμα των ειδικοτήτων με το νέο νομοσχέδιο; Θα κατευθύνονται οι νέοι επιστήμονες στις αναγκαίες ειδικότητες, ακόμα και αν δεν είναι της επιλογής τους;

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ, η απόκτηση ιατρικής ειδικότητας συνδέεται με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Οι θέσεις θα προσδιορίζονται ανάλογα με το πόσους γιατρούς χρειαζόμαστε ανά ειδικότητα. Ετσι, σταδιακά θα καλυφθούν οι ελλείψεις ενώ όλοι οι νέοι γιατροί θα ξέρουν ότι μπορούν να απορροφηθούν από το σύστημα χωρίς μεγάλη αναμονή για να ολοκληρώσουν την ειδικότητα. Θα μπορούν, φυσικά, να επιλέξουν ειδικότητα και μάλιστα θα έχουν προτεραιότητα ανάλογα με τις επιδόσεις τους – ένα επιπλέον κίνητρο καλής επίδοσης. Και βέβαια αυτό γίνεται ήδη στις περισσότερες χώρες στον κόσμο, αλλά αντίστοιχα γίνεται προπτυχιακά και στην Ελλάδα. Θυμηθείτε, κάθε χρόνο, δίνουν χιλιάδες υποψήφιοι για τις πανεπιστημιακές σχολές και δηλώνουν τη σειρά προτίμησής τους, δηλώνουν όμως και άλλες σχολές γιατί φυσικά δεν πηγαίνουν όλοι οι υποψήφιοι στις σχολές της πρώτης επιλογής τους.

Προβλέπονται εξετάσεις για την απόκτηση της ειδικότητας;

Αυτό είναι ένα θέμα που επεξεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους.

Τι είναι το μοντέλο «clusters νοσοκομείων» και πώς θα δημιουργηθεί ο χάρτης αναγκών;

Ο νέος χάρτης Υγείας προβλέπει ομάδες νοσοκομείων ανά περιοχή, με ένα κεντρικό – μητροπολιτικό νοσοκομείο σε άμεση διασύνδεση με τα υπόλοιπα περιφερειακά. Στόχος είναι η παροχή βασικών υπηρεσιών για επείγοντα περιστατικά και για χρόνιες παθήσεις παντού, με προτυποποιημένες διαδικασίες διακομιδής και ισχυρή διασύνδεση με πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Στοχεύουμε επίσης σε ευρύτερα προγράμματα πρόληψης σε όλη την επικράτεια και σε ένα ευρύ δίκτυο παροχής πρώτων βοηθειών. Τα «clusters νοσοκομείων» θα χρησιμοποιηθούν επίσης κατά την εκπαίδευση στην ειδικότητα ώστε όλοι οι γιατροί να αποκτούν εμπειρία σε διαφορετικές δομές υγείας και διαφορετικά ειδικά κέντρα επίσης.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την ψηφιακή πλατφόρμα για τα χειρουργεία;

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση της χειρουργικής δραστηριότητας στις κλινικές και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ υπηρετεί κατ’ αρχάς τις αρχές της διαφάνειας και της καλής πρακτικής. Μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την εξέλιξη της λίστας τακτικών χειρουργείων στην πρωινή και απογευματινή λειτουργία και να διορθώνουμε τυχόν ζητήματα που προκαλούν δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και ταλαιπωρία στους ασθενείς. Την ίδια στιγμή, δίνεται η δυνατότητα συνεχούς αξιολόγησης της χειρουργικής δραστηριότητας ανά κλινική.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να μένει η τοπική αυτοδιοίκηση έξω από τα ΔΣ των νοσοκομείων. Συμφωνείτε εσείς;

Το να υπάρχει εκπροσώπηση της περιφέρειας έχει πράγματι ζητηθεί, έχουν επίσης ζητήσει οι ιατρικοί σύλλογοι να έχουν εκπροσώπους στα ΔΣ των νοσοκομείων. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία και με την περιφέρεια και με τους ιατρικούς συλλόγους και όλα τα μέλη των ΔΣ να είναι πραγματικά γνώστες του χώρου, των αναγκών των ασθενών και του προσωπικού και να έχουν ενθουσιασμό για το έργο τους.

Θα είστε υποψήφια στις επόμενες εκλογές ή θα επιστρέψετε στην καθημερινότητα του «Σωτηρία»;

Είναι ακόμη νωρίς να συζητούμε για εκλογές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Επομένως έχουμε χρόνο μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”