Πραγματικά μικρόψυχη ήταν η στάση τόσο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου. Στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν στην κυβέρνηση για τη στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ που αφορά τις πολεμικές συγκρούσεις σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.


Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη Θεσσαλονίκη, αφού μίλησε για τη θυσία των προγόνων μας κατά του Ιταλού κατακτητή, θυμήθηκε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τη θέση που έλαβε η χώρα μας στο χθεσινό ψήφισμα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη. Την ημέρα της εθνικής μας εορτής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφιέρωσε τη μισή του δήλωση για να εκφράσει τη γνώμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη τη θέση της χώρας μας στον ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας σαθρά επιχειρήματα, όπως θα αναλυθεί παρακάτω.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γενικά απέφευγε να πάρει σαφή θέση για όσα συμβαίνουν στην Λωρίδα της Γάζας, σε ανάρτησή του στο «X» (πρώην twitter), έγραψε ότι αισθάνεται ντροπή για την Ελλάδα, την ημέρα μάλιστα της εθνικής μας εορτής. Και όλα αυτά γιατί; Διότι θεωρεί ότι η Ελλάδα έπρεπε να ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα. Μόνο που τόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιλέγουν να λένε μισές αλήθειες.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ και η στάση της Ελλάδας

Συνολικά 45 χώρες, οι περισσότερες ευρωπαϊκές και δυτικές δημοκρατίες, μαζί τους και η Ελλάδα, απείχαν από το ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός από την μεριά του Ισραήλ διότι επρόκειτο για ένα ελλιπές ψήφισμα, το οποίο σκόπιμα δεν καταδικάζει τις πράξεις της Χαμάς. Αντίθετα η Ελλάδα, όπως εξήγησαν και πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, συντάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του Καναδά, η οποία ζητούσε κατάπαυση του πυρός, ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, προστασία των αμάχων αλλά ταυτόχρονα καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης και απελευθέρωση των ομήρων. Δυστυχώς η τροπολογία του Καναδά δεν πέρασε διότι πολλές ισλαμικές χώρες, αλλά και η Ρωσία, αρνούνται να καταδικάσουν την τρομοκρατία της Χαμάς και ζητούν καταδίκη μόνο του Ισραήλ. Επομένως η Ελλάδα συντάχθηκε με τη σωστή και ισορροπημένη πλευρά και όχι με τα πολιτικά παιχνίδια του Ισλαμικού κόσμου.

Άλλωστε η θέση της Ελλάδας έχει εκφραστεί επίσημα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζητά πολιτική λύση, κατάπαυση του πυρός, προστασία των αμάχων και για τις δύο πλευρές αλλά παράλληλα ζητά καταδίκη της Χαμάς και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Αν λοιπόν κάτι είναι αδιανόητο ή πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή γι’αυτό, είναι ότι ανήμερα της εθνικής μας εορτής, δύο πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν να διαστρεβλώσουν τη θέση της Ελλάδας σχετικά με το Παλαιστινιακό, με σκοπό να επιτεθούν στην κυβέρνηση και να έχουν μικροπολιτικά οφέλη.


Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών: