«Ποιο είναι το μυστικό της πετυχημένης συνταγής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη;». Το ερώτημα αυτό είναι ένα από τα πρώτα που έρχεται στο μυαλό του κάθε ανθρώπου που παρακολουθεί στοιχειωδώς την ελληνική ειδησεογραφία τα τελευταία χρόνια. Από την εποχή της εξάρθρωσης της «17Ν» μέχρι και τις μέρες, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν λεπτομέρειες για τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη, το μυστικό της επιτυχημένης συνταγής του είναι ένα: Οτι δεν υπάρχουν μυστικά.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος 

Ο υπουργός βλέπει το αυτονόητο και το προφανές και το ίδιο απαιτεί –πολλές φορές με έντονο τρόπο, είναι αλήθεια– να κάνουν και οι άμεσοι συνεργάτες του. Το ίδιο έκανε και με το που διάβηκε για πέμπτη φορά το καταθλιπτικό κτίριο του υπουργείου στη Λ. Κατεχάκη με την υπόθεση της Greek Mafia που τον «υποδέχθηκε» πανηγυρικά στα καθήκοντά του. Το αυτονόητο. «Καμιά δεκαριά νταήδες από την Ελλάδα και από τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ενωσης κάνουν το κουμάντο, αυτοί είναι το ελληνικό οργανωμένο έγκλημα που μας λέτε…», είχε πει κάποτε. «Και το ένα τρίτο από αυτούς είναι ήδη στις φυλακές», είχε συμπληρώσει, ξέροντας πολύ καλά ότι δεν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα –σε κανένα σημείο του πλανήτη– που να μπορεί να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς χωρίς να προστατεύεται από κρατικούς λειτουργούς. Ενστολους και μη… 

Απάντηση με συλλήψεις 

Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για τη νέα έκρηξη στην υπόθεση της Greek Mafia που πυροδότησε με τον πιο ηχηρό τρόπο η δολοφονία Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο τη νύχτα της περασμένης Κυριακής. Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα συνελήφθησαν δύο άνθρωποι που είχαν σχέση με την πρόσφατη προϊστορία στην αλυσίδα των δολοφονιών, όχι με αυτήν καθαυτήν του Ζαμπούνη, αλλά με τρεις άλλες. Του Γ. Σκαφτούρου (Πάσχα 2022 – Σκούρτα Βοιωτίας), του Βασίλη Ρουμπέτη και του κουνιάδου και σωματοφύλακά του Διονύση Μουζακίτη (Ιούνιος 2023 – Κορυδαλλός Πειραιά). Οι δύο συλληφθέντες, ένας 38χρονος ομογενής από τη Γεωργία και ένας 20χρονος από την Περαία Θεσσαλονίκης φέρονται να σχετίζονται και με την απόπειρα δολοφονίας ενός 47χρονου ομογενούς από το Ουζμπεκιστάν στην Κατερίνη (2023), ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει αλλά πέθανε λίγους μήνες μετά από ανακοπή καρδιάς. Παράλληλα, αναζητούνται άλλοι πέντε εμπλεκόμενοι. Ενας από αυτούς φέρεται να έχει εμπλοκή με την εξαφάνιση ενός 60χρονου από το Καζακστάν (2016), ο οποίος βρέθηκε νεκρός και δεμένος πισθάγκωνα στο κανάλι του Μόρνου. Ακόμα ένας από τους πέντε αναζητούμενους φέρεται να έχει σχέση με ένοπλη επίθεση σε βενζινάδικο στην Περαία Θεσσαλονίκης το 2022, καθώς και σε κύκλωμα μεταφοράς παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα. Αλλοι δύο από τους πέντε αναζητουμένους είναι φυλακισμένοι, ένας στις φυλακές της Λάρισας και ένας στις φυλακές του Μαυροβουνίου. 

Η αλυσίδα της βίας έχει πολλούς κρίκους και όλοι φαίνεται να συνδέονται γερά μεταξύ τους, όπως συμβαίνει σε κάθε εγκληματική αλυσίδα. Ο δολοφονημένος Σκαφτούρος, γνωστός ως «θείος Τζο», είχε άμεση σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων. Είχε, μάλιστα, εμπλοκή και σε υπόθεση κατάσχεσης βυτιοφόρων που μετέφεραν ειδικούς χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία στην Αθήνα με σκοπό τη νόθευση καυσίμων σε μια μεγάλη γκάμα πρατηρίων υγρών καυσίμων που ήλεγχαν ο ίδιος και η ομάδα του στο Λεκανοπέδιο. Για νόθευση καυσίμων είχε ελεγχθεί και ο Ζαμπούνης το 2018. Στη συνδυαστική προσέγγιση όλης της ιστορίας ρόλο έχει και ένας διπλός εμπρησμός, ενός βενζινάδικου στον Ασπρόπυργο καθώς και μιας αποθήκης με μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, στην ίδια περιοχή, μόλις τρεις ημέρες μετά τη διπλή δολοφονία των Ρουμπέτη – Μουζακίτη. 

Δύο μεγάλα μέτωπα 

Λαθρεμπόριο καυσίμων, καθώς και λαθρεμπόριο τσιγάρων είναι τα δύο μεγάλα μέτωπα που έχουν ανοίξει αμέσως μετά τη δολοφονία στον Νέο Κόσμο. Και τα δύο σε συνδυασμό με φονικές αντιμαχίες μεταξύ Ελλήνων κακοποιών που ήλεγχαν ή συνεχίζουν να ελέγχουν τα κυκλώματα και να κατέχουν τις αρχηγικές θέσεις με εισαγόμενους κακοποιούς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, Ουκρανία, Γεωργία, Καζακστάν, μαζί με μέλη της αλβανικής μαφίας, που τα τελευταία χρόνια δεν έχει σχέση με τους βοηθητικούς ρόλους που κάποτε κατείχε, αλλά μόνο με αρχηγικούς και εξαιρετικά φονικούς. 

Κ. Μητσοτάκης: Αίσθημα ασφάλειας με ανασύνταξη της ΕΛ.ΑΣ. 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη, πλέον, κυριακάτικη ανάρτησή του στο FB: «Θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία για την επιτυχία της να συλλάβει δύο μέλη της διαβόητης οργάνωσης Greek Mafia και να ταυτοποιήσει άλλα πέντε που εμπλέκονται σε πολύκροτες υποθέσεις ανθρωποκτονιών, σε εκρήξεις και εμπρησμούς τα τελευταία χρόνια στην Αττική. Προχωράμε σε ανασύνταξη της Ελληνικής Αστυνομίας γιατί θέλουμε και πρέπει να καταφέρουμε να την καταστήσουμε πιο ευρωπαϊκή, πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και διαφανή, με αποστολή την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε κοινότητα της χώρας. Και θα το καταφέρουμε».