Για την ανάγκη ταυτοποίησης και ελέγχου των εισερχομένων στα πανεπιστήμια, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη διατήρηση της τάξης στα Εξάρχεια μίλησε στην ΕΡΤNews ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Υπογράμμισε τον ρόλο των πρυτάνεων στην ευθύνη λειτουργίας των ΑΕΙ, ενώ στάθηκε και στη δράση της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα και την παραβατικότητα ανηλίκων.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να σταθεί απέναντι στους λίγους που προκαλούν βία»

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» της ΕΡΤNews με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους: «Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να σταθεί απέναντι στους ελάχιστους που προκαλούν βίαιες πράξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «υπεύθυνοι για τη λειτουργία των ΑΕΙ είναι οι πρυτάνεις», ενώ επεσήμανε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η ταυτοποίηση και ο έλεγχος αυτών που μπαίνουν μέσα. Το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας δημόσιος χώρος ανοικτός για όλους. Είναι για τους φοιτητές και τους διδάσκοντες και όποιους καλεί το πανεπιστήμιο για συγκεκριμένους λόγους. Δεν έχει θέση στο πανεπιστήμιο ο τραμπούκος».

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν πλέον τεχνολογικά μέσα για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους των ΑΕΙ, υπογραμμίζοντας πως: «Η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στη χώρα, για την αποτροπή και για την καταστολή βίαιων εγκληματικών πράξεων».

«Εάν λοιπόν ασκηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες, οι πράξεις και οι αποφάσεις, τότε θα τελειώσουν και αυτοί».

Αναφερόμενος στο νομικό πλαίσιο, σημείωσε: «Ο νόμος περιγράφει τι πρέπει να κάνουμε. Εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας και στη συνέχεια, αν χρειάζεται, η παρουσία της αστυνομίας, είτε ως αποτροπή είτε ως καταστολή».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στάθηκε και στο θέμα της ασφάλειας στα Εξάρχεια, λέγοντας: «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν βάλει σαν στόχο να μην εξελιχθεί η γειτονιά, να μην πάρει την τελική της μορφή που θέλει ο Δήμος, που θέλει η Πολιτεία».

«Υπάρχει η επιμονή κάποιων οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν κάποια σημεία της περιοχής σε καθυστέρηση. Το θέμα της τάξης, της κοινωνικής ειρήνης και της ευνομίας στη περιοχή είναι αδιαπραγμάτευτο».

Αναφερόμενος στη φονική έκρηξη βόμβας στη Θεσσαλονίκη που στοίχισε τη ζωή μιας 38χρονης, ο υπουργός έκανε λόγο για σοβαρό ζήτημα: «Αυτοί οι οποίοι συνεχίζουν για οποιονδήποτε λόγο, είτε για λόγους ιδεολογικούς είτε για λόγους εγκληματικούς -του κοινού εγκλήματος- να βάζουν βόμβες και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον στη χώρα μας».

«Οι αρχές κάνουν καλά τη δουλειά τους και ερευνούν την υπόθεση με στόχο να βρεθεί ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι προβαίνουν σ’ αυτές τις πράξεις και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Μιλώντας για το οργανωμένο έγκλημα, υπογράμμισε: «Υπάρχουν ομάδες που αλληλοεξοντώνονται. Δεν υποστηρίζω εγώ ότι εξαφανίσαμε το έγκλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι κάθε φορά να βελτιώνουμε την κατάσταση και εδώ έχουν εξαρθρωθεί πάνω από 63 οργανώσεις».

«Έχουμε 765 συλλήψεις από μια υπηρεσία που έχει ζωή μόλις επτά μήνες».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη υπόθεση με 60 πρατήρια καυσίμων που παραβίαζαν τη νομοθεσία, εξαπατώντας τους πολίτες.

Όσον αφορά στην παραβατικότητα ανηλίκων, κάλεσε γονείς και νέους να αξιοποιούν τις υπηρεσίες υποστήριξης της ΕΛ.ΑΣ.: «Καλώ τους γονείς και τα παιδιά να καλούν σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στο 10201… να βάλουν στο κινητό τους την εφαρμογή Safe Youth ώστε με το Panic button να πατήσουν αμέσως και να κληθεί η αστυνομία σε δύο λεπτά».

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός σημείωσε πως βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης. Για την οδική ασφάλεια, πρόσθεσε: «Η Ειδική Ομάδα Ελέγχου των Τροχαίων Ατυχημάτων προβαίνει σε πάρα πολλές συλλήψεις επικίνδυνων οδηγών», καλώντας τους πολίτες να συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων.

Τέλος, σχετικά με τα θέματα παρακολούθησης και πρόληψης μέσω τεχνολογικών μέσων, ανέφερε: «Έχει ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης» για τις κάμερες στους δρόμους, ενώ «υπάρχουν κάποιες συνεννοήσεις ακόμα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» για τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών.