Επί σειρά ετών γίνεται προσπάθεια ανάδειξης του γεγονότος ότι η άρνηση της απρόσκοπτης διευκόλυνσης ψήφου για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό από τον τόπο διαμονής τους, έχει ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ανακάλυψα προσφάτως ότι το εν λόγω επιχείρημα είχε τεθεί, εν μέρει, νωρίτερα στον δημόσιο διάλογο από μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής και μεγάλο Ελληνα, τον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο (09/09/1922 - 30/03/2020). 

Συγκεκριμένα, στις 25/11/2014, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (https://shorturl.at/jrvBR) στο Στρασβούργο, ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος (με την ιδιότητα του ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ) έθεσε το φλέγον θέμα της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς λέγοντας: «[...] η Δημοκρατία παραβιάζεται στην Ελλάδα όταν οι πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που, εξαιτίας της κρίσης, υπάρχει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, κυρίως νέων ανθρώπων». 

Στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική προς την πολιτεία ως προς τον ξεκάθαρα ταξικό χαρακτήρα του ζητήματος, τονίζοντας ότι «[...] το ελληνικό κράτος ουσιαστικά εμποδίζει όλους αυτούς να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, καθώς το κόστος μετακίνησης είναι απαγορευτικό». Επιπλέον, επιθυμώντας να δώσει έμφαση, διερωτήθηκε ρητορικά με νόημα: «Τελικά θα ψηφίζουν μόνο οι πλούσιοι;». 

Συνεχίζοντας, έθεσε το απολύτως εύλογο ερώτημα: «[...] γιατί η ελληνική κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις των ελληνικών κοινοτήτων και δεν δίνει τη δυνατότητα στους απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους, ενώ ψηφίζουν στις ευρωεκλογές;» για το οποίο δεν έχει δοθεί ποτέ πειστική ή έστω λογικοφανής απάντηση από την ελληνική πολιτεία. 

Είναι προφανές ότι τα σχόλια αυτά δεν έγιναν τυχαία λίγες εβδομάδες πριν από τη διαφαινόμενη ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του. Άρα ευλόγως συνάγεται ότι έστελνε σαφές μήνυμα για νομοθετική πρωτοβουλία προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ως γνωστόν, μολονότι δύο μήνες αργότερα το κόμμα του έγινε κυβέρνηση, επί 4,5 ολόκληρα χρόνια δεν έπραξε απολύτως τίποτα για την επίλυση του καίριου αυτού δημοκρατικού ζητήματος. 

Η έλλειψη πρόθεσης για αντιμετώπιση του ζητήματος που τόσο εύστοχα έθεσε το ιστορικό στέλεχος του κόμματος και της Αριστεράς, απεδείχθη όταν αρνήθηκε για καθαρά προσχηματικούς λόγους να στηρίξει το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση ψήφου των αποδήμων που έφερε η Νέα Δημοκρατία το 2019. Στο τέλος, βέβαια, όταν ήταν πλέον σίγουρο ότι το νομοσχέδιο θα συγκέντρωνε τις απαιτούμενες 200 ψήφους, λόγω ψήφισης από το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση και υπερψήφισε. Έτσι, ψηφίστηκε στις 12/12/2019 ο ιστορικός νόμος 4648/2019. 

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον ελιγμό να απέφυγε την αποκάλυψη της πραγματικής βούλησής του, αλλά το τίμημα για τους συμπατριώτες μας ήταν πολύ βαρύ. Αυτό διότι για να δεχτεί να ψηφίσει το ΚΚΕ υπήρξε ένας επίπονος συμβιβασμός που δεν ήταν άλλος από τη θέσπιση όλων των αυστηρών κριτηρίων του ισχύοντος νόμου.

Τα προσκόμματα, δηλαδή, που εμμέσως ουσιαστικά αποκλείουν από τη δυνατότητα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού την πλειονότητα των Ελλήνων της Διασποράς. Ακολούθως, το ίδιο έπραξε, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ και στις 26/05/2021, όταν δεν στήριξε κατά την ψηφοφορία τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την απάλειψη των εν λόγω κριτηρίων. 

Το ίδιο νομοσχέδιο που είχε τεθεί προς ψήφιση το 2021 θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα. Τότε είχε στηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία (158 ψήφοι), το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) (22 ψήφοι) και την Ελληνική Λύση (10 ψήφοι), αλλά επειδή συγκέντρωσε μόνο 190 ψήφους δεν πέρασε. Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

Επομένως, συνάγεται ότι έχουν πρόθεση να το ψηφίσουν 220 βουλευτές από πέντε κόμματα: Η Νέα Δημοκρατία (158 ψήφοι), το ΠΑΣΟΚ (32 ψήφοι) και τα τρία νεοεισαχθέντα, Σπαρτιάτες (12 ψήφοι), Νίκη (10 ψήφοι), Πλεύση Ελευθερίας (8 ψήφοι) που το έχουν στηρίξει ήδη με την ψήφο τους. 

Στην αντίπερα όχθη, για προσχηματικούς, ιδεοληπτικούς και μικροκομματικούς λόγους δεν διαφαίνεται ότι θα στηρίξουν ο ΣΥΡΙΖΑ (47 ψήφοι) και το ΚΚΕ (21 ψήφοι). Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι αποτελεί οδυνηρή έκπληξη και εγείρει εύλογες απορίες το ότι η Ελληνική Λύση (12 ψήφοι) δεν προτίθεται να ψηφίσει το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο που ψήφισε το 2021. 

Εν κατακλείδι, η σημερινή συνεδρίαση είναι ένα ραντεβού με την Ιστορία και ο ΣΥΡΙΖΑ δύναται έστω και την ύστατη ώρα να διδαχθεί από τον Μανώλη Γλέζο και να ακολουθήσει τον δημοκρατικό δρόμο που του υπέδειξε με εκείνη τη συγκινητική ομιλία. Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν μια τεράστια ευκαιρία να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να προτάξουν το εθνικό συμφέρον και, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο, να ακολουθήσουν τη Νέα Δημοκρατία στη σωστή πλευρά της ιστορίας. 

Νομικός με μεταπτυχιακά στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και στον τομέα του Κυβερνοεγκλήματος και της Τρομοκρατίας, ιδρυτής και πρόεδρος της ΕΚΟ Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου