«Ολοκληρωμένη στήριξη των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού», τονίζει η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Δόμνα Μιχαηλίδου και προσθέτει »Σπάμε τον αποκλεισμό με πέντε άξονες πολιτικής»

«Με στοχευμένες πολιτικές, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε καταφέρει να καταστήσουμε τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος - μια αναπηρία που για πολλά χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο - ορατή και να εξασφαλίσουμε ίσα δικαιώματα για όλους. Η πρόοδος είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος προς την πλήρη ενσωμάτωση. Το μήνυμα όμως είναι σαφές: Κανείς δεν μένει πίσω». Αυτό δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πειραιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Εξειδικεύοντας τις πολιτικές που εφαρμόζει το υπουργείο για την υποστήριξη των ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, η Δόμνα Μιχαηλίδου, εστίασε σε πέντε βασικές δράσεις:

- «Πρώιμη Παρέμβαση»: Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0 έως 6 ετών και θα ωφελήσει 2.500 παιδιά.

- «Προσωπικός Βοηθός»: Επιπλέον 500 άτομα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ωφελούμενων στα 1.832 άτομα.

- Ενίσχυση κοινωνικών δομών: Σημαντική αύξηση 44% (δηλαδή 461 ευρώ μηνιαίως) των τροφείων για άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε Οικοτροφεία. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2008.

- Αύξηση κατά 50% των τροφείων στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Δηλαδή 600 ευρώ επιπλέον ανά ωφελούμενο κάθε μήνα. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2014.

- Διπλασιασμός του επιδόματος αναδοχής για παιδιά με αναπηρία: Από 375 ευρώ, το επίδομα φτάνει τα 750 ευρώ μηνιαίως. Μέσω αυτού ενισχύονται οι οικογένειες που προσφέρουν φροντίδα και σταθερότητα.

Κάνουμε πράξη την δέσμευσή μας

«Με τις πολιτικές που υλοποιούμε, αλλά και με αυτές που προγραμματίζουμε, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Το μήνυμα είναι σαφές, σπάμε τον αποκλεισμό με πέντε άξονες πολιτικής, για την ολοκληρωμένη στήριξη των ατόμων με αυτισμό», τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που συνδιοργανώθηκε από τη διεύθυνση Αθλητισμού του δήμου Πειραιά και την ΑΜΚΕ «Τζάμπολ Αγάπης», πραγματοποιήθηκαν αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά από Ειδικά Σχολεία της πόλης. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας, ήταν η ενίσχυση του μηνύματος της αποδοχής, της συμπερίληψης και της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, στην κοινωνική ζωή.