Περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον κυκλώνα Μόκα στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ενώ ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται στους 145.

«Τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι που βρέθηκαν στη πορεία του κυκλώνα έχουν ανάγκη από έκτακτη επισιτιστική βοήθεια» δήλωσε η Ανθέα Ουέμπ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ για την Ασία και τον Ειρηνικό.

«Ο κυκλώνας προκάλεσε στο πέρασμά του μεγάλες ζημιές στο κρατίδιο Ραχίν της Μιανμάρ, με ισοπεδωμένα σπίτια, αποκλεισμένους δρόμους από τα ξεριζωμένα δέντρα, νοσοκομεία και σχολεία κατεστραμμένα αλλά και σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και τις γραμμές ηλεκτροδότησης», πρόσθεσε.

Το WFP χρειάζεται 60 εκατ. δολάρια για να προσφέρει επισιτιστική βοήθεια σε 2,1 εκατ. ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των 800.000 που επηρεάστηκαν από τον καταστροφικό κυκλώνα που έπληξε και το Μπανγκλαντές.

Η Ουέμπ επισήμανε ότι οι στρατιωτικές αρχές, που κατέλαβαν την εξουσία στη Μιανμάρ με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, έδωσαν άδεια στο WFP να αποκτήσει πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, στις οποίες οι κυβερνητικές δυνάμεις επιδίδονται σε βίαιη καταστολή των αντιφρονούντων και αντάρτικων ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων.

Η πιο ισχυρή καταιγίδα εδώ και 10 χρόνια

Με ανέμους που έφταναν έως και τα 195 χιλιόμετρα την ώρα, ο Μόκα, η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει καταγραφεί εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια στην περιοχή, έπληξε την Κυριακή την περιοχή μεταξύ της Σίτουε, πρωτεύουσας του κρατιδίου Ραχίν στη Μιανμάρ και το Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές, όπου βρίσκονται αυτοσχέδιοι καταυλισμοί που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού.

Η Ουέμπ υπογράμμισε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης ανάγκασε το WFP να μειώσει την αξία των τροφίμων που προσφέρει στους πρόσφυγες που ζουν στο Κοξ Μπαζάρ σε μόλις 10 σεντς ανά γεύμα. «Και θα πρέπει να τη μειώσουμε ξανά τον Ιούνιο, αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για χρηματοδότηση» τόνισε.