Ο «εξαιρετικά επικίνδυνος» κυκλώνας Μίλτον, που αναμένεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC), ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 – το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον.

Ο κυκλώνας Μίλτον βρίσκεται αυτήν τη στιγμή περίπου 775 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα, συνοδευόμενος από ανέμους των οποίων η ταχύτητα φθάνει τα 270 χλμ/ώρα, αναφέρει η ενημέρωση του NHC. Εκατοντάδες χιλιάδες εκκενώνουν την πολιτεία της Φλόριντα (πληθυσμού 5,9 εκατομμυρίων αυτοκινήτων).

Εν τω μεταξύ, το NHC ανακοίνωσε πως ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.

Έχοντας ήδη πληγεί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ελίν πριν από δέκα ημέρες, «όλη η χερσόνησος της Φλόριντας βρίσκεται υπό μια μορφή είτε επιφυλακής είτε συναγερμού», προειδοποίησε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο τυφώνας «Ελίν ήταν ένα σήμα κινδύνου, αυτός είναι στην κυριολεξία καταστροφικός», δήλωσε χθες στο CNN η Τζέιν Κάστορ, η δήμαρχος της Τάμπας. «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διανέμονταν σε ολόκληρη τη Φλόριντα και πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους ή απλά σκοπεύουν να φύγουν. «Έχετε τον χρόνο να φύγετε. Επομένως, σας παρακαλώ, κάντε το», προέτρεψε χθες ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται.

Το αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) προειδοποιεί ότι ο Μίλτον ήταν ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας» και κάλεσε τους κατοίκους να «προετοιμαστούν σήμερα για την άφιξη του Μίλτον και να εκκενώσουν τις περιοχές τους εάν οι αρχές το ζητήσουν».