Η σπουδή και η βιασύνη του ΠΑΣΟΚ να εκδώσει στις 2 Αυγούστου ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την κυβέρνηση για την πιθανολογούμενη μη αδειοδότηση του Πανεπιστημίου της Σορβόννης καταδεικνύει τις αντιφάσεις και τη σύγχυση του κόμματος για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας.

Σε μία κρίση προφανώς της ιδεοληπτικής υπεράσπισης του κρατισμού, η αξιωματική αντιπολίτευση, τον Μάρτιο του 2024, καταψήφισε τον σχετικό νόμο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, από το βήμα της Βουλής, να τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερή θέση από το 2006, όταν πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Και ποια είναι αυτή; «Ιδρυση πραγματικών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με σεβασμό στο σύνταγμα και συναινετική αναθεώρηση του άρθρου 16». Κι έχοντας αυτήν τη θέση, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τον νόμο.

Θερινές... ιδεοληψίες

Μέσα στο καλοκαίρι, όμως το άγχος κυρίευσε τη Χαριλάου Τρικούπη και τον αρμόδιο τομεάρχη Παιδείας, Στέφανο Παραστατίδη, για το αν και πώς εφαρμόζεται ο νόμος που οι ίδιοι είχαν καταψηφίσει. «Η πολυθρύλητη “Σορβόνη” με το ένα “ν”, (το Paris 13 – Sorbonne Paris Nord, το οποίο θα συνεργαζόταν με το Ιnstitution d’ Etudes Francophones) που δεν ήταν βέβαια το πανεπιστήμιο των διεθνών διακρίσεων, δεν έλαβε άδεια λειτουργίας για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026», αναφέρει ο βουλευτής Κιλκίς, προσθέτοντας πως «κατέπεσε το κεντρικό επιχείρημα του πρώην υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, ότι με τον νόμο του ιδρύονται δήθεν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια διεθνούς φήμης» και «βαφτίστηκαν πανεπιστήμια τα κολλέγια που λειτουργούσαν επί χρόνια στην Ελλάδα».

Ως τμήμα μιας σειράς από «ανεκδιήγητες και κυρίως βιαστικές ανακοινώσεις, με τελευταία αυτή του αρμόδιου τομεάρχη, ο οποίος βασίστηκε σε δημοσίευμα, χωρίς να περιμένει τις επίσημες αποφάσεις», χαρακτηρίζει την παρέμβαση Παραστατίδη ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ωστόσο, κάποια στιγμή κουράζεται και η πραγματικότητα να διαψεύδει τα μυθεύματα και τις φαντασιώσεις. Το 2006 το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της τότε συνταγματικής αναθεώρησης, έκανε μια ιστορικά επιζήμια κυβίστηση ως προς την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ηταν η ίδια περίοδος που η Κύπρος τόλμησε και καρπώνεται, εδώ και 20 χρόνια, τη μεταρρυθμιστική τομή.

Ταυτόχρονα, το ΣτΕ διέψευσε πανηγυρικά την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, την οποία προεξοφλούσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές κατ’ όνομα προοδευτικές δυνάμεις. Και μάλλον δεν σώζει την παρτίδα της… λογικής η δήλωση, με περίσσευμα λαϊκισμού, του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά, πως «οι δικαστικές αποφάσεις δεν οδηγούν σε νίκες ή ήττες τα πολιτικά κόμματα. Είναι προφανώς σεβαστές, όμως κρίνονται και αξιολογούνται».

Οι ίδιες δήθεν προοδευτικές δυνάμεις διακήρυτταν ότι δεν θα έρθει κανένα πανεπιστήμιο στη χώρα. Η διάψευση ήρθε από 13 ξένα πανεπιστήμια τα οποία έκαναν αίτηση. Τέσσερα από αυτά βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις και τα υπόλοιπα στον μέσο όρο των ελληνικών πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα, οι καταγγελίες ότι δεν υπάρχουν σοβαρά κριτήρια και πως δεν θα γίνει κανένας έλεγχος αποδείχτηκαν έωλες. Η ΕΘΑΑΕ αξιολογεί κάθε αίτηση με τα πιο αυστηρά κριτήρια στην Ευρώπη και αναμένονται οι ανακοινώσεις των αποφάσεων, οι οποίες θα ορίζουν ποια πανεπιστήμια θα είναι έτοιμα να αδειοδοτηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ποια θα έχουν ακόμα εκκρεμότητες να λύσουν, ώστε πιθανώς να ακολουθήσει η αδειοδότησή τους.

Απορίας άξιον είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται με μια εμμονική διάθεση κατά συγκεκριμένων πανεπιστημίων (Harvard, Yale, Columbia κ.α.) και… αθροίζει το ΠΑΣΟΚ στις πλέον οπισθοδρομικές πολιτικές δυνάμεις, που θέλουν η Ελλάδα να… συμπορεύεται με την Κούβα.

Αυτά τα πανεπιστήμια είναι ήδη εδώ και συμπράττουν με τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά τα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα είναι διαφορετικό θέμα από τις συμπράξεις των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Δάσκαλε, που δίδασκες…

Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αναίρεσε τις αιτιάσεις του για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ) και την αναγνώρισε ως πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή, εκφράζοντας την… αγωνία αν κάνει ως οφείλει τη δουλειά της. Ξέχασε μάλλον η Χαριλάου Τρικούπη ότι υποστήριζε πως οι έλεγχοι και τα κριτήρια για τα ξένα πανεπιστήμια ήταν… πλασματικοί και τώρα επικαλείται ως επιχείρημα ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια, αφού δεν ανακοινώθηκε η έλευση μεγάλων πανεπιστημίων όπως η Σορβόνη (με ένα ν, όπως εμφατικά αρέσκεται να υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ). Και επιπροσθέτως, το λιγότερο ως υποκρισία μπορεί να χαρακτηριστεί η διαμαρτυρία κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων, όταν είσαι απόφοιτος ιδιωτικού πανεπιστημίου ή σπουδάζει σε ένα τέτοιο το παιδί σου.