Ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, με ώρα έναρξης 10:30 π.μ., στο υπουργείο Εξωτερικών (κτίριο Ακαδημίας 1, αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης»), κατόπιν πρόσκλησης του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και, στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι ελληνικές Προξενικές Αρχές, με στόχο την ταχύτερη επικοινωνία με τους πολίτες στο εξωτερικό και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί η Ψηφιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Αιτημάτων, μέσω της οποίας θα διεκπεραιώνεται μερικώς ή πλήρως ηλεκτρονικά, δηλαδή εξ αποστάσεως, σειρά αιτημάτων προς τις Προξενικές Αρχές.

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία δοκιμάζεται ήδη στην πράξη από τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και θα τεθεί σε λειτουργία κατά το προσεχές διάστημα στο σύνολο των 125 ελληνικών Προξενικών Αρχών, σε 85 χώρες ανά τον κόσμο.

Επίσης, στην ημερίδα θα παρουσιαστεί η υπηρεσία «Εικονικός Βοηθός» (Virtual Assistant), που έχει ήδη ενσωματωθεί στις ιστοσελίδες όλων των ελληνικών Προξενικών Αρχών και απαντά γραπτά σε ερωτήσεις πολιτών, στα ελληνικά και αγγλικά, καθώς και σε άλλες 17 γλώσσες, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Το έργο «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.