Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε ο ίδιος μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές και τις πρακτικές της εταιρείας, λέγοντας μάλιστα ότι οι εκλογές έμοιαζαν με «πολιτιστικό σημείο καμπής», ενώ επικαλέστηκε το μεταβαλλόμενο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο και την επιθυμία «να αγκαλιάσει την ελευθερία του λόγου».

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είπε ότι η Meta θα τερματίσει το πρόγραμμα fact checking με αξιόπιστους συνεργάτες και θα το αντικαταστήσει με ένα σύστημα που βασίζεται στην κοινότητα, παρόμοιο με το Community Notes του X.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν το Facebook και το Instagram, δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων στον κόσμο, με δισεκατομμύρια χρήστες η καθεμία, καθώς και το Threads. «Όπως κάνουν στο Χ, το Community Notes θα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των χρηστών, με μια σειρά από προοπτικές για να αποτραπούν οι μεροληπτικές αξιολογήσεις», έγραψε σχετικά ο Joel Kaplan, επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της Meta.

«Θα επιστρέψουμε στις ρίζες μας και θα επικεντρωθούμε στη μείωση των λαθών, στην απλοποίηση των πολιτικών μας και στην αποκατάσταση της ελεύθερης έκφρασης στις πλατφόρμες μας», είπε ο Ζούκερμπεργκ σε ένα βίντεο. «Πιο συγκεκριμένα, ορίστε τι θα κάνουμε. Πρώτα, θα απαλλαγούμε από το fact checking και θα το αντικαταστήσουμε με το Community Notes, παρομοίως με το X, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ».

Ο Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές εκλογές είχαν σημαντική επιρροή στην απόφαση της εταιρείας και επέκρινε «τις κυβερνήσεις και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης» ότι φέρονται να πιέζουν και «να λογοκρίνουν όλο και περισσότερο».

«Οι πρόσφατες εκλογές φαίνεται πως ήταν επίσης ένα πολιτιστικό σημείο καμπής προς, για άλλη μια φορά, το να δοθεί προτεραιότητα στην ελευθερία του λόγου», είπε. «Έτσι, θα επιστρέψουμε στις ρίζες μας και θα επικεντρωθούμε στη μείωση των λαθών, στην απλοποίηση των πολιτικών μας και στην αποκατάσταση της ελεύθερης έκφρασης στις πλατφόρμες μας».

Η είδηση που πιστοποιεί πως ο Ζούκερμπεργκ επιζητά την εύνοια Τραμπ και είναι πρόθυμος να προσαρμοστεί κατά τις επιθυμίες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ για να την κερδίσει, φιλοξενείται ως κεντρικό θέμα στις αμερικανικές εφημερίδες και τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στον κόσμο.

Το mea culpa Ζούκερμπεργκ

Είπε επίσης ότι τα συστήματα που είχε δημιουργήσει η εταιρεία για να μετριάσει τις πλατφόρμες της έκαναν πάρα πολλά λάθη, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να μετριάζει επιθετικά το περιεχόμενο που σχετίζεται με ναρκωτικά, την τρομοκρατία και την εκμετάλλευση παιδιών.

«Χτίσαμε πολλά πολύπλοκα συστήματα για να ελέγχουμε περιεχόμενο, αλλά το πρόβλημα με τα πολύπλοκα συστήματα είναι ότι κάνουν λάθη», είπε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. «Ακόμα κι αν κατά λάθος λογοκρίνουν μόνο το 1% των δημοσιεύσεων, αυτό είναι εκατομμύρια άνθρωποι και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι απλώς πάρα πολλά τα λάθη και υπερβολική η λογοκρισία».

Πέρα από το τέλος του προγράμματος για το fact checking, ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι η εταιρεία θα εξαλείψει ορισμένες πολιτικές ελέγχου του περιεχομένου σχετικά με θέματα όπως η μετανάστευση και το φύλο και θα εστιάσει εκ νέου τα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου της εταιρείας σε αυτό που ονόμασε «παραβιάσεις υψηλής σοβαρότητας», ενώ θα βασίζεται στους χρήστες να αναφέρουν άλλες παραβιάσεις.

Το Facebook θα μεταφέρει επίσης την ομάδα εμπιστοσύνης και ασφάλειας και διαχείρισης περιεχομένου από την Καλιφόρνια στο Τέξας.