Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η δυναμική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διπλωματικό επίπεδο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στο Μεσανατολικό.
Ειδικότερα, οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή, δημιουργούν έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για την έκβαση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ η κρίση βαθαίνει με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την αναμονή των αντιποίνων που «υποσχέθηκε» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Η κινητικότητα και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, έφεραν τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, δείχνοντας την ετοιμότητα που υπάρχει, καθώς σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, με τη νέα κατάσταση που δημιουργείται στην πολύ κοντινή γειτονιά μας, απαιτείται η κυβέρνηση να αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα και τα σενάρια επί τάπητος.
Η γεωστρατηγική θέση και η νέα δυναμική
Η θέση της Ελλάδας ως «σταυροδρόμι» των τριών ηπείρων, την καθιστά έκθετη σε νέες μεταναστευτικές ροές, αποτελώντας την «είσοδο»των προσφύγων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δυναμική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει γεωπολιτικά τη χώρα, καθορίζοντας της ηγετικό ρόλο στην περιοχή με ενισχυμένη οικονομική και στρατιωτική επιρροή.
Παράλληλα η διπλωματική ικανότητα του πρωθυπουργού να δημιουργεί και να διατηρεί καλές διεθνείς σχέσεις, με μετριοπάθεια, καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό σημείο συνομιλιών για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Άλλωστε στο επιτελείο υπάρχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, των οποίων η διπλωματική δεινότητα είναι αδιαμφισβήτητη.