Θέμα χρόνου τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, με βάση τις εξελίξεις στο μεσανατολικό, καθώς παρατηρείται κινητικότητα στο στρατόπεδο των Ισραηλινών.
Ειδικότερα, μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασαν στη Μέση Ανατολή από τη Γερμανία την Παρασκευή, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για μια πιθανή ισραηλινή αντεπίθεση στο Ιράν.
Η άφιξη των F-16 αποτελεί μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός τους στην περιοχή ενόψει του πιθανού ισραηλινού πλήγματος, το οποίο θα ήταν αντίποινα για την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ERTnews.gr.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα στείλει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την αεράμυνά του και αναπτύσσοντας επιπλέον στρατεύματα ενόψει μιας πιθανής κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Τα αεροσκάφη περιλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15E και F-22, καθώς και επιθετικά αεροσκάφη A-10 και σχετικό προσωπικό, ανέφερε το Πεντάγωνο.
Μαίνονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα
Την ώρα που ξεκίνησαν οι νέες ζυμώσεις για εκεχειρία στη Γάζα ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία. Το τελευταίο πολύνεκρο αιματηρό πλήγμα στη Χαν Γιούνις έγινε την ώρα που ο κόσμος συνωστιζόταν στην ουρά για να προλάβει να πάρουν λίγο ψωμί. Ανάμεσα στα 38 θύματα υπάρχουν και πολλά παιδιά.
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από πλήγματα που πραγματοποίησαν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον μιας ομάδας πολιτών που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία της Γάζας.
«Η Πολιτική Προστασία περισυνέλεξε 12 νεκρούς και πολλούς τραυματίες έπειτα από βομβαρδισμούς ισραηλινών ντρόουν εναντίον ενός οχήματος και μιας ομάδας πολιτών που ανέμεναν βοήθεια στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού προσφύγων Αλ-Σάτι, δυτικά της πόλης της Γάζας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας Μαχμούντ Μπασάλ.
Ένας εργαζόμενος ιατρικής βοήθειας σκοτώθηκε σε ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νότια Γάζα το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση είπε ότι ο Χασάν Σουμπό, 41 ετών, σκοτώθηκε στη Χαν Γιουνίς και άφησε πίσω τη σύζυγό του και τα επτά παιδιά του. «Αυτός είναι ο όγδοος συνάδελφός μας που σκοτώνεται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και ο δεύτερος μέσα σε δύο εβδομάδες», σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Ο Σουμπό εργαζόταν μαζί τους από το 2019.
Την Πέμπτη οι ισραηλινοί χτύπησαν σχολείο όπου είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες Παλαιστίνιοι προκαλώντας πολλά θύματα ανάμεσα τους και πολλά παιδιά. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας έκανε λόγο για εθνοκάθαρση στη βόρεια Γάζα. “Στη Γάζα βλέπουμε μία εθνοκάθαρση που πρέπει να σταματήσει” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή σε εκδήλωση ότι οι δολοφονίες ανθρώπων στη Γάζα «πρέπει να σταματήσουν». «Υπάρχουν πολλοί αθώοι άνθρωποι που σκοτώνονται και πρέπει να σταματήσει», είπε ο Μπάιντεν καθώς ένας διαδηλωτής οδηγούνταν έξω από το χώρο. Ο ίδιος άνοιξε μια παλαιστινιακή σημαία και ακούστηκε να φωνάζει: «Τι γίνεται με τους ανθρώπους στη Γάζα; τι γίνεται με τους ανθρώπους στην Παλαιστίνη;»
Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί καθώς 119 χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν αν δεν κάνουν τη δεύτερη δόση εμβολίου πολυομυελίτιδας. Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, η βόρεια Γάζα βιώνει «τις πιο σκοτενές ώρες της», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν με «εγκληματικές θηριωδίες», τόνισε.
Ο στρατός, που από τις 6 Οκτωβρίου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στον τομέα γύρω από την Τζαμπάλια, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ενεργεί στη ζώνη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, με βάση πληροφορίες για «την παρουσία τρομοκρατών και υποδομών τους» εκεί.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και βρίσκονται στο εσωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους» που είχαν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα για να γλιτώσουν από τους «αδιάκοπους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη. Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας από την αρχής της πολιορκίας εδώ και δύο εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους 770 άνθρωποι.
Στο διπλωματικό πεδίο, ο Άντονι Μπλίκεν βρίσκεται στο Λονδίνο για επαφές με Άραβες ηγέτες. Οι επαφές έχουν στόχο να δημιουργήσου νέο έδαφος για συζητήσεις που θα οδηγήσουν την ανακωχή του πολέμου τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο. “Αυτή είναι σημαντική και επείγουσα στιγμή πάνω στην οποία εργαζόμαστε. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρωθυπουργό Μικάτι στο Λίβανο” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Τα πλήγματα τόσο στο νότιο Λίβανο όσο στη Βηρυττό, ωστόσο, συνεχίζονται με τον ισραηλινό στρατό να παραδέχεται ότι σκοτώθηκαν κι άλλοι στρατιώτες του στο βόρειο μέτωπο.
Συνεχή πλήγματα στον Λίβανο
Τουλάχιστον δύο ισραηλινές επιθέσεις έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού αργά την Παρασκευή, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, καθώς πλάνα του AFPTV δείχνουν καπνό να υψώνεται από την περιοχή. Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι «εχθρικό αεροσκάφος εξαπέλυσε δύο νέα πλήγματα» στην περιοχή Χαρέτ Χρέικ.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους δύο συνοικιών στα νότια προάστια της Βηρυτού να τις εκκενώσουν αμέσως, ενόψει των νέων πληγμάτων που σκοπεύει να εξαπολύσει στην περιοχή αυτήν.
Στη Βηρυτό υπήρξαν νωρίτερα άλλες οκτώ επιθέσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΕΡΤNews στην περιοχή, Ελβίρα Κρίθαρη, το μεγάλο χτύπημα που συγκλονίζει τη δημοσιογραφική κοινότητα συνέβη στα νότια του Λιβάνου από ισραηλινά πυρά, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.
Οι τρεις νεκροί εργάζονταν για τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Μαγιεντίν και το δίκτυο Αλ Μανάρ, που πρόσκειται στη Χεζμπολαχ. Πρόκειται για την πιο αιματηρή μέρα για τους εκπροσώπους του Τύπου, από τον περασμένο Οκτώβρη στον Λίβανο. Από τότε έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 11 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ.
Η UNIFIL αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή της Νταρία στο Νότιο Λίβανο μετά από ισραηλινά πυρά που δέχτηκε, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους. Η απόφαση έρχεται μετά και από άλλες επιθέσεις που έχει δεχτεί το περασμένο διάστημα κοντά στα σύνορα. Πριν από λίγες ημέρες κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει να παραβιάζει τις θέσεις του ΟΗΕ, κάτι που θεωρείται «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, κοντά σε δύο παραμεθόρια χωριά στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, όπου ισραηλινά στρατεύματα κάνουν χερσαίες επιδρομές εδώ και σχεδόν έναν μήνα.
Στα περίχωρα της κοινότητας Αντάισεχ, μαχητές της Χεζμπολάχ έριξαν δύο «κατευθυνόμενους πυραύλους» εναντίον μιας ομάδας Ισραηλινών στρατιωτών, κατόπιν εναντίον ενός οχήματος που έσπευσε να τους βοηθήσει, ανέφερε η σιιτική οργάνωση σε μία ανακοίνωση.
Μια παρόμοια επίθεση στοχοθέτησε ένα άρμα μάχης κοντά στο χωριό Χούλα, προτού μαχητές της Χεζμπολάχ ανοίξουν πυρ με αυτόματα πυροβόλα όπλα και εκτοξεύσουν ρουκέτες.
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι στον Λίβανο διέσχισαν τα σύνορα για να μεταβούν στη Συρία από τότε που η χώρα έγινε πεδίο πολέμου μεταξύ του κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων.
Χτυπήθηκε αραβική πόλη στο βόρειο Ισραήλ
Ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews Γιώργος Σιδέρης βρέθηκε στο χωριό Μαγντ Αλ Κρουμ του βόρειου Ισραήλ, το οποίο νωρίτερα δέχτηκε επίθεση από τη Χεζμπολάχ με ρουκέτες.
Η ίδια η σιιτική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτή την επίθεση και μάλιστα ισχυρίζεται ότι δεν ήταν το συγκεκριμένο χωριό ο στόχος, αλλά η πόλη Καρμιέλ.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτήν την επίθεση, με τον ισραηλινό στρατό να λέει ότι «βλήματα» εκτοξεύθηκαν στην περιοχή από τον Λίβανο από τη Χεζμπολάχ. Επίσης, επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Νέοι άνθρωποι, 25 χρονών, 20 χρονών, 35 χρονών, αλλά και ένας 80χρονος είναι ανάμεσα στους τραυματίες.
«Οι θάνατοι ενός άνδρα και μιας γυναίκας διαπιστώθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Γαλιλιαία μετά τη μεταφορά τους εκεί σε κρίσιμη κατάσταση» από την αραβική πόλη Μαζντ αλ Κρουμ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του η διοίκηση του νοσοκομείου.
Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, τόνισε ότι «περίπου 45 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ» εντοπίστηκαν «να περνούν από τον Λίβανο» σε ισραηλινό έδαφος.
Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μόνο τον τελευταίο μήνα έχει πλήξει περισσότερους από 3.200 στόχους. 350 ήταν μόνο οι αποθήκες οπλισμού οι οποίες υπήρχαν, ενώ το περασμένο 24ωρο απαιτήθηκαν ακόμη και 11 φορτηγά για να μεταφερθεί οπλισμός, ο οποίος εντοπίστηκε σε τούνελ των ειδικών δυνάμεων της σιιτικής οργάνωσης της Ασουάν.
Έντεκα φορτηγά για να μεταφερθούν από το από το έδαφος του Λιβάνου στο Ισραήλ.
Ανάμεσα στα κατασχεμένα όπλα είναι αντιαρματικοί πύραυλοι kornet, αλλά και αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δηλαδή το όπλο, το οποίο έκανε τη διαφορά για τη Χεζμπολάχ και έδωσε πλήγματα τα οποία η ίδια η φιλο-ιρανική οργάνωση τα αναζητούσε καιρό.
Η Τεχεράνη θεωρεί ότι η Xεζμπολάχ «τελείωσε» και μεταφέρει το βάρος στους Χούθι
Η εκτίμηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ αντιστράτηγου Χέρτζι Χαλέβι ότι «υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί ένα απότομο τέλος» στον πόλεμο στο Λίβανο ξάφνιασε αλλά δεν προέκυψε όπως όλα δείχνουν τυχαία, αναφέρει ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews στο Τελ Αβίβ, Κωστής Κωνσταντίνου.
Όντως, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως το Ισραήλ διέλυσε τη Χεζμπολάχ σε μεγάλο βαθμό. Φαίνεται δε πως την ασπάζεται και η Σαουδική Αραβία και ενδεικτική είναι η θέση του έγκυρου καναλιού Αλ Χαντάτ η οποία μεταφέρεται και από ισραηλινά Μέσα και λέει ότι, η απειλή του Ιράν ότι θα κλείσει τις κρίσιμες ναυτιλιακές οδούς προς το Ισραήλ, σηματοδοτεί απόπειρα της Τεχεράνης να μεταφέρει το βάρος του πολέμου στους Χούθι, αναγνωρίζοντας ότι στο άμεσο μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει ανασύσταση της Χεζμπολάχ.
Η Τεχεράνη, επισημαίνει το κανάλι, ελπίζει ότι με τη χρήση των Χούθι, οι οποίοι χτυπούν αδιάκριτα πλοία τρίτων, ισχυριζόμενοι ότι πίσω τους κρύβονται ισραηλινά συμφέροντα, θα προκαλέσει χάος στις θαλάσσιες μεταφορές. Έτσι το Ιράν επιχειρεί να εκβιάσει. Εκτίμαται πως οι Χούθι ενδέχεται να αρχίσουν να χτυπούν με drones και άλλα μέσα τα εμπορικά πλοία που περνούν από την περιοχή.
Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη παλαιστινιακή εφημερίδα «Al Quds» δημοσιεύει σήμερα χειρόγραφα που αποδίδονται στον Γιαχία Σίνουαρ, με οδηγίες στους απαγωγείς. Ο εξοντωθείς αρχηγός της Χαμάς παρουσιάζει τους ομήρους ως «σημαντικό χαρτί» για την απελευθέρωση των φυλακισμένων στελεχών της οργάνωσης. Υπάρχουν λεπτομέρειες καθώς και μια λίστα γυναικών κρατουμένων.
Από τα χειρόγραφα είναι ξεκάθαρο ότι ο εξοντωθείς αρχηγός της Χαμάς είχε πλήρη γνώση και έλεγχο για τους ομήρους. Η δε δολοφονία των έξι πριν από ένα μήνα ενδέχεται να έγινε διότι καθώς οι IDF πλησίαζαν, έχασαν τη «διαπραγματευτική αξία» τους.