Την κρισιμότητα αυτών των ευρωεκλογών για το μέλλον της Ευρώπης, κάτι στο οποίο επιμένει από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ΕΚ και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, και εν νέου υποψήφιος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απαντώντας, μάλιστα, στην ερώτηση που θέτουν κυρίως οι νέοι, «γιατί να πάω να ψηφίσω;», αφού εξηγεί ότι στη νέα πενταετία θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, μεταξύ άλλων, για την κλιματική αλλαγή, την πράσινη ανάπτυξη, την αμυντική θωράκιση της Ένωσης, τη διεύρυνση, την τεχνητή νοημοσύνη, το μεταναστευτικό και το δημογραφικό, παροτρύνει τις νέες και τους νέους να μην αφήσουν τους άλλους να αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον, αλλά «με τη συμμετοχή τους, να στείλουν ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα, ότι είναι παρόντες και ενεργοί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Ο κ. Μεϊμαράκης μιλά, επίσης, για τις πολιτικές ισορροπίες και συμμαχίες εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τη δυναμική των πολιτικών ομάδων, όπως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στο ΕΚ στην οποία ανήκει και η ΝΔ, και, για του λόγου το αληθές, θυμίζει ότι «το ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας, που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια (του ΕΚ), ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης και συλλογικής προσπάθειας, που ξεκινήσαμε στο προεδρείο του ΕΛΚ και υιοθετήθηκε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Σχετικά με τις συζητήσεις για μία κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ, διευκρινίζει ότι «συζητάμε για ένα δόγμα, αποτρεπτικού χαρακτήρα, το οποίο θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει την εκκίνηση νέων κρίσεων και συγκρούσεων από αναθεωρητικές δυνάμεις» και αμέσως προσθέτει: «Απαιτείται να έχουμε ενιαία αμυντική εξωτερική πολιτική [...] Γιατί αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ασφάλεια και την ειρήνη στους Ευρωπαίους πολίτες, τι Ένωση είμαστε; Εμείς, στο ΕΛΚ, έχουμε τοποθετηθεί με προτάσεις και αναμένουμε τις θέσεις και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αν και είναι γνωστό ότι η GUE/NGL, στην οποία ανήκουν τα κόμματα της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, αρνείται την ύπαρξη αυτής της αναγκαιότητας».

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, υπογραμμίζει ότι «η ένταξη στην ΕΕ δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα, αλλά και αυστηρές υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις με στόχο την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών» και ότι «ο σεβασμός των κανόνων που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η αρχή της καλής γειτονίας και η πιστή και αυστηρή τήρηση των διεθνών συμφωνιών, είναι αδιαπραγμάτευτα και ισχύουν για όλους. Και για την Τουρκία».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μεϊμαράκη:

Ερ.: Κύριε αντιπρόεδρε, απέμειναν λίγα 24ωρα για την ημέρα των ευρωεκλογών, και το ερώτημα που θέτουν κυρίως οι νέοι, σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι: Γιατί να πάω να ψηφίσω;

Απ.: Από την πρώτη στιγμή της προεκλογικής περιόδου επέμεινα στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών για το μέλλον της Ευρώπης. Και ο ρόλος της νέας γενιάς στη διαμόρφωση των συνθηκών για ένα καλύτερο μέλλον, είναι καθοριστικός. Γιατί αυτή είναι που κρατάει στα χέρια της και το μέλλον του τόπου μας και το μέλλον της Ευρώπης. Και με τη δυναμική της μπορεί να δρομολογήσει τις αλλαγές και τις εξελίξεις.

Οι νέες και οι νέοι θα μας δώσουν την έμπνευση και το κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα και να τους εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή με περισσότερες και ίσες ευκαιρίες.

Σε αυτή τη νέα πενταετία, θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή, την πράσινη ανάπτυξη, την αμυντική θωράκιση της Ένωσης, τη διεύρυνση, την τεχνητή νοημοσύνη, το μεταναστευτικό, το δημογραφικό. Για μια σειρά καυτών ζητημάτων, δηλαδή, που θα καθορίσουν τη ζωή τους και συνεπώς τους αφορούν άμεσα.

Δεν πρέπει να αφήσουν τους άλλους να αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον, αλλά με τη συμμετοχή τους, να στείλουν ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα, ότι είναι παρόντες και ενεργοί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ερ.: Στην Ελλάδα, το παραπάνω ερώτημα ενισχύεται με ένα ακόμα επιχείρημα: Γιατί να πάω να ψηφίσω, αφού και όλοι μαζί οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές (όλων των κομμάτων) να υποστηρίξουν μία θέση, είναι αμφίβολο εάν μπορεί να περάσει σε σύνολο 720 ευρωβουλευτών.

Απ.: Το επιχείρημα αυτό είναι αυθαίρετο και λανθασμένο. Γιατί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δύναμη και η επιρροή που έχει η κάθε χώρα στη διαμόρφωση προτάσεων και συμμαχιών, παίζει σημαντικότατο ρόλο. Και σας διαβεβαιώ, μιλώντας με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης, η Ελλάδα έχει δυνατή και ισχυρή παρουσία και στο ΕΛΚ και γενικότερα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα τελευταία πέντε χρόνια καταφέραμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο», αλλά μια υπεύθυνη και υπολογίσιμη δύναμη. Θα σας θυμίσω το ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας, που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια (του ΕΚ), ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης και συλλογικής προσπάθειας, που ξεκινήσαμε στο προεδρείο του ΕΛΚ και υιοθετήθηκε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Επομένως, αυτή η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη πρέπει να συνεχιστεί με την επικράτηση και πάλι της ΝΔ και του ΕΛΚ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ερ.: Οι πολιτικές συμμαχίες είναι κάτι το δεδομένο στο ΕΚ, καθώς κανένα κόμμα δεν αποκτά την απόλυτη πλειοψηφία. Πώς βλέπετε να σκιαγραφούνται οι (πολιτικές) ισορροπίες αυτή τη φορά… Με ποιους μπορεί να διαπραγματευτεί και να «συμμαχήσει» το ΕΛΚ, στην πολιτική οικογένεια του οποίου ανήκει η ΝΔ;

Απ.: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει ήδη καταρτίσει τις προτάσεις του για τα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας της επόμενης περιόδου. Και με το δεδομένο ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα απαιτήσουν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, είναι έτοιμο να συνομιλήσει με τις πολιτικές δυνάμεις, εκτός των άκρων, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε βασικά θέματα της ατζέντας μας.

Με τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς και συγκεκριμένα με το ID (Κοινοβουλευτική Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας), που η μοναδική τους πρόταση είναι έξω από την Ευρώπη, που εναντιώνονται στο θεσμό και επιβουλεύονται τη διάλυσή του, δεν υπάρχει κανένας κοινός τόπος για επικοινωνία.

Ερ.: Η συζήτηση για μία κοινή αμυντική πολιτική έχει ξεκινήσει. Την παρακολουθείτε καθώς είστε αντιπρόεδρος του ΕΛΚ στο ΕΚ, και συμμετείχατε, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στην υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας και στις Αντιπροσωπείες για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. Πόσο αναγκαία είναι και πώς πρέπει να οικοδομηθεί;

Απ.: Το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή, έχουν ωριμάσει τις συνθήκες για μια ενιαία Αμυντική Ευρωπαϊκή Πολιτική, η οποία μάλιστα αποτελεί μια από τις βασικότερες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας. Η προστασία των συνόρων μας είναι ένα θέμα, που εμάς στην Ελλάδα μας απασχολούσε χρόνια, λόγω του δύστροπου γείτονα και, τώρα, έχουν προσχωρήσει στη θέση μας χώρες πέριξ της Ουκρανίας, οι οποίες αισθάνονται τα σύνορά τους αφύλακτα.

Συζητάμε για ένα δόγμα, αποτρεπτικού χαρακτήρα, το οποίο θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει την εκκίνηση νέων κρίσεων και συγκρούσεων από αναθεωρητικές δυνάμεις. Απαιτείται να έχουμε ενιαία αμυντική εξωτερική πολιτική. Πρέπει να αισθανόμαστε τα εδάφη των άλλων κρατών δικά μας εδάφη και να είμαστε έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος. Γιατί αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ασφάλεια και την ειρήνη στους Ευρωπαίους πολίτες, τι Ένωση είμαστε;

Εμείς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχουμε τοποθετηθεί με προτάσεις και αναμένουμε τις θέσεις και των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Αν και είναι γνωστό ότι η GUE/NGL, στην οποία ανήκουν τα κόμματα της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, αρνείται την ύπαρξη αυτής της αναγκαιότητας.

Ερ.: Η διεύρυνση της ΕΕ και οι σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται εν αναμονή… ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για το εάν η Τουρκία έχει τελικά ευρωπαϊκό μέλλον, και αν «ναι» ποιο θα είναι αυτό…

Απ.: Η διεύρυνση είναι από τα μεγάλα κεφαλαία της ευρωπαϊκής ατζέντας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και θα πληρούνται όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις που έχει και πρέπει να έχει η συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ. Γιατί η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα, αλλά και αυστηρές υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις με στόχο την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Ο σεβασμός των κανόνων που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η αρχή της καλής γειτονίας και η πιστή και αυστηρή τήρηση των διεθνών συμφωνιών είναι αδιαπραγμάτευτα και ισχύουν για όλους. Και για την Τουρκία.