Συνέντευξη στο «Μ» παραχώρησε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη γαλάζια παράταξη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και από τα πλέον ιστορικά στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης μίλησε για τις προκλήσεις που έρχονται στην ΕΕ, την ακρίβεια και την ασφάλεια ως τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες σήμερα, ενώ αναφέρθηκε και στην ενότητα και την ομοψυχία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως κόμματος.
Η εμπειρία σας στην πολιτική, αν μη τι άλλο, αποτελεί μια στέρεη βάση πάνω στην οποία η ΝΔ μπορεί να επιδιώξει όσο περισσότερα γίνεται για τη χώρα. Ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις που θα ακολουθήσουν μέσα στην επόμενη 5ετία, εκτός φυσικά των συγκλονιστικών απροόπτων;
Καθώς μετράμε αντίστροφα για τις ευρωεκλογές, πρέπει οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν περνούν από αυτή την κάλπη. Η Ευρώπη είναι μέσα στην καθημερινότητά μας κι αυτό οφείλουμε να το εξηγήσουμε όλοι εμείς, που συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο. Αλλά, δυστυχώς διαπιστώνω ότι ελλείψει πολιτικών για την Ευρώπη τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστιάζουν στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και μόνο εμείς στη Νέα Δημοκρατία μιλάμε ευρωπαϊκά και θέτουμε την ευρωπαϊκή ατζέντα, που πραγματικά είναι σημαντική και κρίσιμη.
Η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ανάπτυξη, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η διεύρυνση, η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, το πάντα καυτό θέμα του μεταναστευτικού, αλλά και η ψήφιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα γίνει το 202, όταν η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που θα απαιτήσουν άμεσες και στοχευμένες λύσεις. Και κανείς δεν ξέρει τι άλλο μπορεί να προκύψει, όπως σωστά επισημαίνετε.
Γιατί και το 2019 αλλιώς ξεκινήσαμε και τα πάντα ανατράπηκαν από την πανδημία και όλες τις υπόλοιπες πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες κρίσεις που ταρακούνησαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει λοιπόν οι πολίτες να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους συνυπολογίζοντας την εμπειρία, το ήθος, τη σταθερότητα των θέσεών τους, αλλά και τη γνώση τους για την ευρωπαϊκή ατζέντα.
Η ακρίβεια και η ασφάλεια φαίνεται πως είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα για τους Ευρωπαίους πολίτες σύμφωνα με τις μετρήσεις. Τι παραπάνω πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κάνει η Ε.Ε. σε αυτούς τους δύο τομείς, είτε νωρίτερα είτε στη συνέχεια;
Και τα δύο αυτά θέματα, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή, βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα της επόμενης πενταετίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οφείλουν με συγκεκριμένες παρεμβάσεις να διασφαλίσουν την ίση μεταχείριση και την προστασία των καταναλωτών από το «καπέλο» που βάζουν οι πολυεθνικές στις τιμές. Και πολύ σωστά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έφερε το θέμα στην Κομισιόν, γιατί δεν εξηγείται το ίδιο προϊόν να πωλείται με μεγαλύτερη τιμή στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στο προεκλογικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπάρχει διάταξη με την οποία τονίζουμε ότι στους Ευρωπαίους πολίτες πρέπει να διαθέτουμε τρόφιμα και προϊόντα σε καλή τιμή και σε καλή ποιότητα.
Όσον αφορά στην ασφάλεια, η Ευρώπη έχει πλέον μπροστά της μία μοναδική ευκαιρία να επιτύχει την υιοθέτηση μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται άμεσα σε όλες τις κρίσεις και προκλήσεις. Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, είναι ένα θέμα για το οποίο είχα μιλήσει από την περίοδο που ήμουν υπουργός Εθνικής Αμυνας και το οποίο σήμερα εξελίσσεται σε επιτακτική ανάγκη να έχουμε ενιαία αμυντική εξωτερική πολιτική. Ενα δόγμα, δηλαδή, αποτρεπτικού χαρακτήρα, το οποίο θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει την εκκίνηση νέων κρίσεων και συγκρούσεων από αναθεωρητικές δυνάμεις.
Η «φανέλα της Εθνικής Ελλάδας» στην Ευρωβουλή θα έπρεπε να «φοριέται» από όλους. Ωστόσο, βλέπουμε πως κάποιοι ευρωβουλευτές κοιτούν περισσότερο το μικροκομματικό τους όφελος από το συμφέρον της χώρας μας στην Ευρώπη. Γιατί θεωρείτε πως γίνεται αυτό; Είναι πράγματι διαφορές ιδεολογιών;
Είναι, ξέρετε, το πώς αντιλαμβάνεται κανείς την εκπροσώπηση της χώρας του και το εθνικό συμφέρον. Ως επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ θέλω να τονίσω ότι εμείς στην προηγούμενη θητεία δεν χρησιμοποιήσαμε το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξαγάγουμε τις εσωτερικές κόντρες και αντιπαραθέσεις, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι. Αλλωστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προσφέρεται γι’ αυτόν τον σκοπό, αφού τα θέματα που έχουμε να παλέψουμε εδώ, εκτός από τα εθνικά και αυτά που ακουμπάνε στην σκληρό πυρήνα των ιδεολογικών διαφορών, είναι κοινά για όλους και απαιτούν ευρωπαϊκή λύση.
Γι’ αυτό και περνάνε πολλοί κανόνες και πολλοί νόμοι με μεγάλες πλειοψηφίες, κάτι που δεν συμβαίνει στα Εθνικά Κοινοβούλια. Αν εξαιρέσουμε τα άκρα, όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε να συνεργαστούμε και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αφορούν το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών.