Τι κρίμα που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έκανε τη χάρη σε όλους όσοι εύχονταν να χάσει και επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΕ. Το colpo grosso με τα εμβόλια δεν έπιασε στο Στρασβούργο –εκεί δεν είναι Ελλάδα– κι έτσι όσοι είχαν προδικάσει τη «μετεγγραφή ταχυδρομείου» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη –παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις– τώρα θα πρέπει να αρχίσουν νέα σενάρια προκειμένου να πνίξουν στο μελάνι που ξοδεύουν για να τον ξεφορτωθούν τον καημό τους.
Σοβαρά, τώρα, μαζί με τη Γερμανίδα πολιτικό νικητές είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πολωνός ομόλογός του που είχαν βάλει τις υπογραφές τους στην κατάθεση της υποψηφιότητάς της, αλλά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που αυτήν τη φορά δεν έπαιξε το παιχνίδι των ακραίων λαϊκιστών της Αριστεράς και της Δεξιάς. Και κυρίως δεν έπεσε στην παγίδα όσων, μέσω της μη επανεκλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επεδίωκαν να προκαλέσουν χαοτικές καταστάσεις έχοντας «μαξιλάρια» τον Πούτιν απ’ τη μια και τον Τραμπ απ’ την άλλη.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Θανάσης Μπακόλας, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του ΕΛΚ, φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι φρόντισαν να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις όπως την προηγούμενη φορά που η εκλογή της επετεύχθη με μόλις διαφορά εννέα ψήφων. Ωστόσο αυτήν τη φορά ασχολήθηκε και η ίδια επιμελώς με την υποψηφιότητά της και σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα κρίθηκε από την ομιλία της που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.
Η πρόταση της Φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία τριών νέων θέσεων επιτρόπων για την Αμυνα, τη Στέγαση, που είχαν ζητήσει οι Σοσιαλιστές, και τη Μεσογειακή Περιφέρεια για την ενίσχυση των σχέσεων με γειτονικές χώρες και απώτερο στόχο τη συμβολή στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού λειτούργησαν καταλυτικά. Ακόμα και η ικανοποίηση του αιτήματος της Τζόρτζια Μελόνι για έναν αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα συντονίζει τις προσπάθειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, διευκόλυνε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να συστήσει την αποχή στα μέλη της ευρωομάδας της.
Οι 401 ψήφοι στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα την πλέον κατάλληλη στιγμή σε όσους είχαν στο μυαλό τους σχέδια υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ισχυρή πλειοψηφία με πυλώνα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στυλοβάτες τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους αποτελεί εγγύηση για σταθερότητα και ανάπτυξη αλλά και διαρκή υπόμνηση ότι η νέα σύνθεση της Επιτροπής που θα προκύψει το προσεχές διάστημα θα πρέπει να θέσει πρώτη προτεραιότητα ζητήματα που άπτονται της συνοχής των ευρωπαϊκών κοινωνιών.