Με σύνθημα η «ασφάλεια πρώτα» και με την υποδειγματική λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για την προστασία επισκεπτών και εργαζομένων, επαναλειτουργούν από σήμερα 15/6/20 τα μουσεία μας μετά από τρεις μήνες που είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας. Επανακτούν έτσι, μετά τους αρχαιολογικούς χώρους που άνοιξαν στις 18 Μαΐου, τη θέση που τους αρμόζει στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, όπως ήταν και η 18η Μαΐου. Ειδικά για την Ελλάδα, το να επαναλειτουργούν όλες οι υποδομές που συνδυάζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, με το πολιτιστικό απόθεμα, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Όπως έχω ήδη πει, το «σύνθημά» μας είναι η «ασφάλεια πρώτα». Ασφάλεια στους αρχαιολογικούς χώρους, ασφάλεια στα μουσεία, ασφάλεια στα μνημεία, ασφάλεια για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, ασφάλεια για τους εργαζόμενους», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ), δεύτερο «σταθμό» των επισκέψεών της, μετά το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, όπου ξενάγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και πριν μεταβεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ).
- Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά ο 2ος γύρος με 1,4 δισ. ευρώ
- Οι προκλήσεις Ερντογάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ
- Kορωνοϊός: 9 στους 10 ασυμπτωματικούς φορείς δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα
- Σε ποιες περιοχές της Αθήνας πέφτουν τα ενοίκια για διαμερίσματα
- Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν σήμερα
«Τα μουσεία έχουν απολύτως προσαρμοστεί στα πρωτόκολλα τα οποία οφείλουμε να τηρούμε προκειμένου να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς οι επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένοι, και φυσικά οι εργαζόμενοι. Και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν ακολουθηθεί με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και ευθύνη τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ληφθεί. Νομίζω ότι η Ελλάδα, με τη διαχείριση η οποία έγινε γενικά για την πανδημία και τον κορονοϊό, απέδειξε ότι δικαίως θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες χώρες. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν στους αρχαιολογικούς μας χώρους και στα μουσεία, οι επισκέπτες να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς, να αισθάνονται ότι μπορούν να απολαύσουν το πολιτιστικό αγαθό, να «ψυχαγωγηθούν» με τον σωστό τρόπο, αλλά και να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την ασφάλειά τους», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων ως προς την εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε μείζονα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στα οποία ακόμα δεν λειτουργεί το μέτρο, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «με μια χορηγία 300.000 ευρώ την οποία εξασφαλίσαμε από το Ίδρυμα Ωνάση, ήδη το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) δρομολογεί ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία, όπως το ΒΧΜ που δεν έχει, δηλαδή σε μείζονα μουσεία που αυτή τη στιγμή έχουν εξαιρεθεί του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι η Ολυμπία και οι Δελφοί». Το μέτρο, όπως πληροφόρησε, αναμένεται να μπει σε λειτουργία το φθινόπωρο.
Μαζί με τα μουσεία, επαναλειτουργούν και τα πωλητήρια, όπως για παράδειγμα στο ΕΑΜ, όπου λειτουργεί πλέον ένα πλήρως ανακαινισμένο πωλητήριο, το οποίο, όπως τόνισε η υπουργός και είδαν με τα μάτια τους οι δημοσιογράφοι, «δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλα μουσεία. Αυτό δείχνει το πνεύμα και τον σκοπό που είχαμε θέσει από την αρχή, τα πωλητήρια να είναι απολύτως ελκυστικά για τους επισκέπτες. Έχω πει πολλές φορές, ότι ο μέσος όρος αγοράς για τον επισκέπτη μέχρι σήμερα είναι λίγο περισσότερο από μισό ευρώ. Επομένως αν καταφέρουμε οι επισκέπτες να επενδύουν όχι μεγάλα ποσά, αλλά 3, 4 και 5 ευρώ, αντιλαμβάνεστε πόσο τα έσοδα από τα πωλητήρια αυτομάτως θα ανέβουν πάρα πολύ», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.
Όσο για τα καφέ και τα εστιατόρια στα μουσεία, «λειτουργούν σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Αυτό ισχύει και για τα πωλητήρια που λειτουργούν με τους κανόνες των καταστημάτων, ενώ ως το τέλος Ιουνίου πιστεύω ότι θα έχουν αναδόχους και τα 18 τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήταν κλειστά», εξήγησε η υπουργός, που ευχαρίστησε από καρδιάς το σύνολο του προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, τον γενικό γραμματέα και την αρμόδια επιτροπή, η οποία βοήθησε ουσιαστικά στον συντονισμό «ώστε να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα που είδατε» και το οποίο «μας επιτρέπει να αισθανόμαστε πραγματικά ασφαλείς».