Με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ετοιμάζεται νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη Mirage και εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, που έταξε ο Μακρόν στον πρόεδρο της Ουκρανίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ERTnews, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συναντάται στο Παρίσι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Μαχητικά αεροσκάφη Mirage και εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων έταξε ο Μακρόν στον πρόεδρο της Ουκρανίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας.
Με το που βλέπει τον πρόεδρο της Ουκρανίας ο Αμερικανός βετεράνος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου Μέλβιν Χούρβιτζ προσπαθεί να του φιλήσει το χέρι.
Ο κόσμος, που παρακολουθεί τη σκηνή από τις γιγαντοοθόνες χειροκροτεί με ενθουσιασμό.
Με οδηγό την απόβαση στη Νορμανδία
Η στιγμή κατά τους εορτασμούς των 80 χρόνων από την απόβαση στη Νορμανδία αντανακλά τον παραλληλισμό των περισσότερων ηγετών του αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιχείρησης με τις μάχες για την ελευθερία στην Ευρώπη.
Λίγες ώρες αργότερα, από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιούσε πως εξαιτίας της Ρωσικής απειλής, η Ευρώπη δεν είναι πλέον ήπειρος ειρήνης: «Ο στόχος είναι η Ουκρανία σήμερα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι στόχος και άλλες χώρες. Μπορούμε ήδη να δούμε πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτή η επιθετικότητα: στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία, τα Βαλκάνια και αλλού. Αυτό το ρωσικό καθεστώς δεν έχει όρια».
Κατά την συνάντησή τους στο Παρίσι ο Τζο Μπάιντεν του ζήτησε συγνώμη για την καθυστέρηση στην έγκριση του νέου αμερικανικού πακέτου βοήθειας, λέγοντας: «Αλλά τελικά τα καταφέραμε. Και από τότε, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού, έχω ανακοινώσει έξι πακέτα σημαντικής χρηματοδότησης. Σήμερα υπογράφω επίσης επιπλέον πακέτο για 225 εκατομμύρια δολάρια για να σας βοηθήσω να ανακατασκευάσετε το δίκτυο ηλεκτροδότησης».
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισαν πως τα δυτικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κοντά στα σύνορα με το Χάρκοβο, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει: «Δεν επιτρέπουμε χτυπήματα σε βάθος 200 μιλίων στη Ρωσία. Δεν επιτρέπουμε χτυπήματα στη Μόσχα, στο Κρεμλίνο».
Mirage 2000-5 για την προστασία της Ουκρανίας
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος έταξε μαχητικά Μιράζ 2000 και εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων: «Ανακοινώνουμε τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να προστατεύσει τη γη και τον εναέριο χώρο της».
Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως η Γαλλία δεν είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τον κατηγόρησε ότι πυροδοτεί εντάσεις στην Ευρώπη, ενώ η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σημείωσε πως οι επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές του Μπέλγκοροντ έγιναν με αμερικανικά όπλα: «Το έκαναν χρησιμοποιώντας συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών HIMARS αμερικανικής κατασκευής».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως τα δυτικά όπλα προϋποθέτουν και την παρουσία δυτικών εμπειρογνωμόνων επί του εδάφους.