Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, η οποία εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, λόγω κωλύματος της τελευταίας στιγμής του Αντόνιο Κόστα.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση αποτελούσε πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ενόψει της συνόδου του Eurosummit. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να εξελιχθεί και στο επίπεδο των ηγετών (και όχι μόνο Eurogroup), να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος και να ολοκληρωθεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε χθες στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε αυτή η τόσο σημαντική συζήτηση να μην εξαντλείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, επιδιώκοντας στην κατεύθυνση αυτή συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Στην παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα- “η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης”, όπως τα χαρακτήρισε- και η επένδυση σε αυτά.