Με 138 ψήφους πέρασε η απόφαση ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος  Κασσελάκης. Κατά πληροφορίες,  η απόφαση έχει πολιτική καταδίκη συμπεριφορών με ονομαστική αναφορά στον πρώην πρόεδρο. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης υποστηρικτές του Κασσελάκη καβγάδισαν λεκτικά με μέλη της ΚΕ. Πληροφορίες αναφέρουν πως από την ψηφοφορία απείχαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με 2,5 ώρες καθυστέρηση, μέχρι να εξασφαλιστεί η απαραίτητη απαρτία και λίγο πριν από τις 19:30 ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες. Υπενθυμίζεται ότι η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου και μετά τη σημερινή απόφαση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα.

Νωρίτερα, σε κλίμα ακραίας έντασης εξελίχθηκε η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόταση παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κατέθεσε ο πρώην διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος, με το ερώτημα τις διαγραφής. Αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη από τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές ζήτησε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Στον αντίποδα, παραιτήθηκε από μέλος της ΚΕ η βουλευτής Γιώτα Πούλου που στήριζε Κασσελάκη. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής άργησε να ξεκινήσει καθώς δεν υπήρχε απαρτία. «Εμείς δεν κάναμε επιθετικές ενέργειες, αλλά αμυντικές ενέργειες όλο αυτό τον καιρό», είπε, μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας πως «το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο».

Σπίρτζης: Η σημερινή απόφαση της ΚΕ έσωσε την αξιοπρέπεια της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου

Δήλωση εξεδωσε ο Χρήστος Σπίρτζης μετά την απόφαση της ΚΕ να απoκλείσει την υποψηφιότητα Κασσελάκη από τηςν προεδρία του κόμματος. Συγκεκριμένα τόνισε:«Μετά από περιπέτεια 11 μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου, επαναφέρει την πολιτική της συντροφικότητας, την πορεία προς τα εμπρός και στο εσωτερικό του και στη χώρα, ήρθε η ώρα για ένα βαρύ πολιτικό συνέδριο, να μιλήσουμε για τα εθνικά θέματα, το κοινωνικό κράτος και να πάρουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες συνεργασίας με τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός προοδευτικός πόλος. Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση της ΚΕ έσωσε την αξιοπρέπεια της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου».

Επεισόδιο με το καλημέρα

Το πρώτο επεισόδιο, «με το καλημέρα», ξέσπασε πριν από τις 12:30 το μεσημέρι, καθώς οι «Kasselistas» κατήγγειλαν ότι πρόσωπο που δεν είναι μέλος έλαβε κάρτα. Συγκεκριμένα, Θανάσης Οικονόμου και Λεωνίδας Μπεχράκης έκαναν την καταγγελία για την κάρτα και ζήτησαν να σταματήσει το μοίρασμα μέχρι να έρθει η γραμματέας Ράνια Σβίγκου. Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Παππάς, που παρενέβη χαρακτήρισε τους Οικονόμου-Μπεχράκη «πολιτοφύλακες», υποστηρίζοντας ότι τον εμπόδισαν να πάρει τη δική του κάρτα. Ακολούθως, οι Kasselistas αποφάσισαν να απέχουν από τη συνεδρίαση λέγοντας ότι «δεν νομιμοποιούμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοποίησης του σχεδίου κονιορτοποίησής του». Αποφάσισαν στην αίθουσα να μπαίνει μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη για να μεταφέρει τις θέσεις τους.

Η ένταση περίσσευε, τόσο έξω από το ξενοδοχείο όσο και εντός, έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης. Υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη έξω από το ξενοδοχείο είχαν ένταση με τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, ενώ έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης της ΚΕ κατεγράφησαν λεκτικές αντιπαραθέσεις και ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Θανάσης Οικονόμου είπε ότι «θέλω να καταγγείλω μια γελοία μεθόδευση σε μπαράζ διοικητικών μεθοδεύσεων. Μαθαίνουμε ότι θέλουμε να μας προσμετρήσουν για να πάρουν απαρτία», ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι «το μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές».

Απόπειρα για προβοκάτσιες στην ΚΕ κατήγγειλαν από την ομάδα Πολάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της ομάδας Πολάκη κατήγγειλαν νωρίτερα -πριν την έναρξη της συνεδρίασης- προσπάθεια να στηθούν προβοκάτσιες από την πλευρά στελεχών της ΚΕ της ομάδας Κασσελάκη.
Στέλεχος της ομάδας Κασσελάκη  φέρεται να είπε σε στέλεχος της ομάδας Πολάκη «όποιοι Κρητικοί είστε πάνω από 300 μέτρα είστε κότες». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνος δεν απάντησε όταν κάποιοι από την πλειοψηφία στράφηκαν προς εκείνον και του φώναξαν μην απαντάς είναι στημένο.

Επεισόδιο Τζάκρη-Γεροβασίλη

Οταν πλέον ξεκίνησε η συνεδρίαση, οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο όταν η πλειοψηφία δεν έδωσε τον λόγο στην Θεοδώρα Τζάκρη. Η κυρία Τζάκρη θέλησε να πάρει το λόγο χωρίς να έχει εγγραφεί και ζήτησε λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου, κάτι που αρνήθηκε η ΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Γεροβασίλη ανέβηκε στο βήμα και ζήτησε από την κ. Τζάκρη να κατέβει να πάρει το καρτελάκι της και να μιλήσει. Αν το πάρει θα θεωρηθεί παρούσα και θα υπάρξει μεγαλύτερη πλειοψηφία.