Δυναμική είναι η αντίδραση της τουρκικής κοινωνίας στη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, με χιλιάδες πολίτες να κατακλύζουν ξανά τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας. Ο φυλακισμένος δήμαρχος καλεί σε ελπίδα και ενότητα την Τουρκία, ενώ ο αρχηγός του CHP τον ανακηρύσσει επίσημα υποψήφιο για την προεδρία.

Νέα ανάρτηση Ιμάμογλου: Το έθνος θα κερδίσει - Ευχαριστώ, Κωνσταντινούπολη

Νέα ανάρτηση στο «Χ» έκανε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, όπου ευχαριστεί τους διαδηλωτές ενώ τους καλεί να «μην χάνουν την ελπίδα τους».

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης μοιράστηκε ένα βίντεο διαρκείας άνω των 2 λεπτών με εικόνες από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται από την σύλληψή του και μετά, διαρκώς, στην Τουρκία.

«Αγαπητό έθνος, ποτέ μη χάνεις την ελπίδα.

Μια χούφτα ανθρώπων που δεν έχουν αίσθηση του Δικαίου και του Νόμου θα χάσουν, το έθνος θα κερδίσει.

Εκατομμύρια άνθρωποι υπερασπίστηκαν τη θέλησή τους σήμερα.

Σε ευχαριστώ Κωνσταντινούπολη», έγραψε.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μάλτεπε, στην ασιατική πλευρά της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής συγκέντρωση μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες συμμετοχές, αν και ο αριθμός των 2,2 εκατομμυρίων που ανέφερε ο πρόεδρος του CHP θεωρείται υπερβολικός.

Στο πλευρό του Ιμάμογλου ήταν η οικογένειά του –η σύζυγος, ο γιος και οι γονείς του– με την Ντιλέκ Ιμάμογλου να απευθύνει λόγο στο πλήθος. Ο δήμαρχος Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, έδωσε το «παρών», όπως και πολλοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «δημοκρατική επανάσταση» και ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του Ιμάμογλου για την προεδρία, έπειτα από την εσωκομματική ψηφοφορία όπου έλαβε 15,5 εκατομμύρια ψήφους. Παράλληλα, κάλεσε την κρατική τηλεόραση να μεταδώσει απευθείας τη δίκη του, καταγγέλλοντας «δικαστικό πραξικόπημα».

«Αφήσαμε πίσω μας τον φόβο και την κόπωση. Βρισκόμαστε στους δρόμους, στις πλατείες», δήλωσε, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο Ερντογάν για περιορισμό δημοκρατικών ελευθεριών: «Μπορεί να απαγόρευσες τις συγκεντρώσεις, όμως εκατομμύρια βγαίνουν κάθε βράδυ. Απαγόρευσες την κάλπη, και 15,5 εκατομμύρια προσήλθαν. Δεν είμαστε μόνο εμείς – είναι ένα έθνος που έχει κουραστεί από την τυραννία».

Ο Οζέλ κάλεσε επίσης σε οικονομικό μποϊκοτάζ προϊόντων εταιρειών που συνδέονται με φιλοκυβερνητικούς επιχειρηματίες, δίνοντας νέα διάσταση στη διαμαρτυρία.

istanbul-protests-kemal.jpg

Τουρκία: 1.900 συλλήψεις μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου

Σε διάστημα μόλις 10 ημερών από τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου και τη μεταφορά του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας έξω από την Κωνσταντινούπολη, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη περίπου 1.900 ατόμων.

Πολλοί από τους συλληφθέντες εντοπίστηκαν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ των οποίων 13 δημοσιογράφοι. Από αυτούς, 10 φωτορεπόρτερ συνελήφθησαν την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ημέρες αργότερα. Η απελευθέρωσή τους συνέπεσε χρονικά με την επικείμενη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, με εκπροσώπους του Τύπου, κατά την οποία υπερασπίστηκε τη στάση της χώρας απέναντι στην ελευθερία του λόγου

Ο ανταποκριτής του BBC, Μαρκ Λόουεν, απελάθηκε αφού είχε μεταδώσει ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με την προεδρική Διεύθυνση Επικοινωνίας, η απέλασή του οφειλόταν στην έλλειψη επίσημης διαπίστευσης. Την ίδια ώρα, οι Αρχές συνέλαβαν και έναν Σουηδό δημοσιογράφο που είχε μεταβεί στην Τουρκία για να καλύψει τις διαδηλώσεις, ενώ προσήχθησαν και δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι, καθώς και ο δικηγόρος του Ιμάμογλου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Özgür Özel δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις του Σαββάτου θα καθιερωθούν ως εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ κάθε Τετάρτη θα διοργανώνονται αντίστοιχες κινητοποιήσεις στην Κωνσταντινούπολη.

«Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των συλλήψεων θα αρχίσει να μειώνεται», τόνισε ο Özel, προσθέτοντας πως είναι διατεθειμένος να ρισκάρει ακόμα και ποινή φυλάκισης 8 έως 10 ετών αν χρειαστεί: «Γιατί αν δεν σταματήσουμε αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα, τότε θα πρόκειται για το τέλος της δημοκρατικής διαδικασίας».

imamoglou-tomanifestogr.jpg

Ιμάμογλου: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, με επιστολή του από τη φυλακή που δημοσιεύτηκε στους New York Times, επέκρινε έντονα τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στη σύλληψή του. Όπως ανέφερε, «Η Ουάσινγκτον περιορίστηκε απλώς στο να εκφράσει ‘ανησυχίες’ για τις τελευταίες συλλήψεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν προέβαλαν καμία ουσιαστική αντίδραση».

Ο Ιμάμογλου, που είχε εκλεγεί δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το 2019 με εμφατική νίκη στον δεύτερο γύρο – αφού προηγουμένως είχε ακυρωθεί η πρώτη του νίκη μετά από πιέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν – θεωρείται πλέον η βασική απειλή για τον Τούρκο πρόεδρο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Την ημέρα της φυλάκισής του, περίπου 15 εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν σε μια συμβολική εσωκομματική διαδικασία του CHP, προτείνοντάς τον ως υποψήφιο για την προεδρία.

Στο άρθρο του, ο Ιμάμογλου καταγγέλλει: «Καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να με νικήσει με δημοκρατικά μέσα, επέλεξε να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους – να με φυλακίσει με κατηγορίες περί διαφθοράς, χρηματισμού, ηγεσίας εγκληματικής οργάνωσης και στήριξης του παράνομου PKK, παρά την έλλειψη πειστικών αποδείξεων».

Και καταλήγει: «Η φυλάκισή μου σηματοδοτεί ένα νέο, επικίνδυνο κεφάλαιο για την Τουρκία – μια στροφή προς τον αυταρχισμό και την κατάχρηση εξουσίας. Μια χώρα με βαθιές δημοκρατικές ρίζες κινδυνεύει πλέον σοβαρά να περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή».