Όλο και πιο ξεκάθαρο γίνεται, πλέον, το γεγονός πως η Κίνα -παρά τις κατά καιρούς φραστικές αποστάσεις που κρατάει- τάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας και στην απόφασή της να εισβάλει στην Ουκρανία. Μπορεί το Πεκίνο να έχει εκφράσει βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο αλλά ακόμα δεν έχει καταδικάσει την εισβολή.

Σήμερα (19/3) στο παζλ πρόσθεσε ένα ακόμα κομμάτι, που κάνει περισσότερο ευδιάκριτη τη μεγάλη εικόνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Λε Γιουσένγκ. Ο οποίος, όπως αναφέρει το Reuters χαρακτήρισε «εξοργιστικές» τις κυρώσεις που επιβάλλονται από δυτικά έθνη στη Ρωσία. Επισημαίνοντας ότι είναι μονομερείς και δεν εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο εξωφρενικές», είπε ο Λε στο φόρουμ ασφαλείας στο Πεκίνο. Προσθέτοντας πως οι Ρώσοι πολίτες, «χωρίς λόγο», στερούνται περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

«Η ιστορία έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα. Οι κυρώσεις θα βλάψουν μόνο τους απλούς ανθρώπους, θα επηρεάσουν το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα… και θα επιδεινώσουν την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε.

Ακόμα, συνηγόρησε στην άποψη της Μόσχας για το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η συμμαχία δεν πρέπει να επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά, αναγκάζοντας μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία «σε μια γωνία».

«Αυτή η επιδίωξη (από το ΝΑΤΟ) απόλυτης ασφάλειας οδηγεί ακριβώς σε απόλυτη μη ασφάλεια», είπε ο Le. «Οι συνέπειες του εξαναγκασμού μιας μεγάλης δύναμης, ειδικά μιας πυρηνικής δύναμης, σε μια γωνία είναι ακόμη πιο αδιανόητες».

Να θυμίσουμε ότι -όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος- στη δίωρη τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον ομόλογό του στην Κίνα, Σι Τζινπίνγκ, η αμερικανική πλευρά προειδοποίησε την κινέζικη για «συνέπειες» εάν το Πεκίνο παράσχει υλική υποστήριξη στην επίθεση της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Κινέζος Πρόεδρος επισήμανε στον Αμερικανό ότι το θέμα της Ταϊβάν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Με νέο κρίκο στην αλυσίδα του μπρα ντε φερ των δύο πυρηνικών δυνάμεων -και ανέβασμα της έντασης στις μεταξύ τους σχέσεις- τη σημερινή τοποθέτηση του κινέζικου στρατού. Ο οποίος, χαρακτήρισε ως «προκλητική» την ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών να διαπλεύσει τον Πορθμό της Ταϊβάν (17/3) το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Ralph Johnson».