Ο πρώην... ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του και απουσιάζει από όλες τις κομματικές εκδηλώσεις εκλογής του διαδόχου του. Απουσιάζει, λοιπόν, αφήνοντας τους «επιγόνους» του να μετρηθούν με το ύψος τους και τις ευθύνες τους. Στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ένα μεγάλο ταξίδι στις ΗΠΑ – οι διαρροές μιλούν για οικογενειακό– που προγραμματίζει τον Αύγουστο, ενώ με την ιδιότητα του απελθόντα προέδρου έχει αποφασίσει να δώσει κανονικά το «παρών» στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα συγκληθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Και αυτό δεν σημαίνει απλώς ότι θα παρίσταται. Αντιθέτως, έχει αποφασίσει να ανοίξει τις εργασίες του Συνεδρίου ως απερχόμενος πρόεδρος, ώστε να στείλει τα δικά του μηνύματα και να θέσει το πλαίσιο των εξελίξεων. Μετά τις ΗΠΑ ο Τσίπρας θα πάει και σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θα έχει συναντήσεις με διάφορα πρόσωπα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Κατά τα λοιπά ο... άχαστος μόνο απόσυρση από την πολιτική δεν ετοιμάζει.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πολλές φήμες για μια προσπάθεια να απεμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωπαϊκή Αριστερά. Οι πληροφορίες έφτασαν στον επικεφαλής της Ευρωομάδας του κόμματος Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος «σήκωσε το γάντι». Με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει λοιπόν ο τελευταίος την πρόταση να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει πολιτική οικογένεια και να ενταχθεί στους Ευρωσοσιαλιστές, που θέτουν ήδη, ως πρόταση συζήτησης, διάφορα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο Παπαδημούλης επισημαίνει ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να επενδύει στην παρακαταθήκη του Τσίπρα, δηλαδή να παραμείνει ένα «ανοιχτό» αριστερό κόμμα, το οποίο θα είναι ενταγμένο στην αριστερή οικογένεια στις Βρυξέλλες, αλλά θα συνδιαλέγεται άνετα με τους Ευρωσοσιαλιστές όπου και όπως χρειάζεται. Συν τοις άλλοις, πέραν των ενστάσεων Παπαδημούλη, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αλλάξει ομάδα, δεν είναι δεδομένο ότι οι Ευρωσοσιαλιστές θα τον δέχονταν. Η κινητικότητα που δείχνει πάντως ο Τσίπρας κάθε άλλο είναι ξένη με τα μελλοντικά σχέδιά του. Ομάδα συνεργατών του προετοιμάζει τη λειτουργία του γραφείου του στη Βουλή με παρακολούθηση όλων των θεμάτων της επικαιρότητας.