Με αποφασιστικότητα η κυβέρνηση πατάει γκάζι για την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που έχει δρομολογήσει, όπως η επιστολική ψήφος, η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Δεδομένου ότι έχουν κατατεθεί όλες οι απόψεις και έχει γίνει πλέον η απαραίτητη ενημέρωση και ανοικτή συζήτηση σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δεν αποκλείεται να έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, Δευτέρα ή Τρίτη, και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
«Υπεύθυνος πατριωτισμός»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός ο οποίος θα πάρει την απόφαση αφού επιστρέψει από την Ελβετία, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.«Τώρα συζητάμε στην Ελλάδα για την ισότητα στον γάμο. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένεις από ένα κεντροδεξιό κόμμα να προτάσσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Μιλάμε για μια τριγωνική στόχευση που αποτελείται από εστίαση στην οικονομία, ανάπτυξη, υπεύθυνο πατριωτισμό, αλλά την ίδια στιγμή προοδευτισμό, όταν συζητάμε για την ισοστάθμιση των δικαιωμάτων στην κοινωνία», σημείωσε στη συζήτηση που είχε με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «ForeignPolicy» Ραβί Αγκραβάλ.
Από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του εκεί, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να στείλει με εμφατικό τρόπο το μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας που έχει αφήσει πίσω της τη δεκαετή επώδυνη περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και σήμερα προβάλλει ως ιδανικός επενδυτικός προορισμός με την οικονομία της να «τρέχει» με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα ρεκόρ στις επενδύσεις και τις εξαγωγές να διαδέχονται το ένα το άλλο και την ανεργία να πέφτει σταθερά.
Σημαντικές συναντήσεις
Οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας και οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τονCEO της IntelΠατΓκέλσινγκερ, την πρόεδρο,CIOκαιCFO της Alphabet Ρουθ Πόρατκαι τον πρόεδρο της Googleγια τις δραστηριότητες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική Ματ Μπρίτιν που έδωσαν συγχαρητήρια στον κ. Μητσοτάκη για την επανεκλογή του και τόνισαν τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας και περιορισμένης ορατότητας για το μέλλον.
Νωρίτερα σε συζήτηση για την «πράσινη» μετάβαση στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να διαδραματίσει βραχυπρόθεσμα ηγετικό ρόλο ως πάροχος ενεργειακής ασφάλειας, βοηθώντας τις χώρες των Βαλκανίων να απαλλαγούν ταχύτερα από τον άνθρακα. «Ευελπιστούμε να γίνουμε επίσης καθαρός εξαγωγέας“πράσινης” ενέργειας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα», υπογράμμισε.
Σε καλύτερη θέση η χώρα
Μιλώντας για την οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε ότι, παρά τις σημαντικές κρίσεις, η Ελλάδα του 2023 είναι σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα του 2019, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και επενδύσεις. «Οι πολίτες κοιτάζουν το καλύτερο για τις οικογένειές τους και μας έδωσαν μια δεύτερη θητεία», ανέφερε ενώ επισήμανε ότι αφού παραμείναμε στην Ευρώπη την περασμένη δεκαετία, στόχος τώρα είναι να γίνουμε Ευρώπη σε πολλούς τομείς. Ακόμη, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου σημειώνοντας πως μπορεί η Νέα Δημοκρατία να εξακολουθήσει να είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Παράλληλα, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή,ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του, ειδικά με όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα. «Τώρα που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες», ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα όσο το δυνατόν συντομότερα να τερματιστεί η κρίση και να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα στη Μέση Ανατολή ώστε και όλες πλευρές να ζήσουν ειρηνικά.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι κατά την πρώτη θητεία του υπήρξαν πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά από τον σεισμό που έπληξε τη γείτονα και μετά οι δύο χώρες έχουν καταβάλει μια τίμια προσπάθεια για να χτίσουν γέφυρες. «Δεν είμαι αφελής. Εχουμε δει δραματικές αλλαγές στην πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και να χτίσουμε στα θετικά βήματα που και οι δύο χώρες έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. «Νομίζω ότι έχει τελειώσει ο χρόνος μας», είπε αστειευόμενος. «Εχω εργαστεί και με τους δύο προέδρους. Και με τον πρόεδρο Τραμπ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Στο τέλος της ημέρας δεν θα ήταν πρέπον, όπως και κανένας ξένος ηγέτης, να εκφράσω θέσεις πάνω σε μια δομικά δημοκρατική διαδικασία. Και ως Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε ο αμερικανικός λαός επιλέξει για επόμενο πρόεδρό του», πρόσθεσε.