Ανώτατες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ερευνάται η πηγή της αρχικής διαρροής περί παγώματος των συζητήσεων.

Σε παρερμηνεία αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου τις πληροφορίες που ήθελαν η Αθήνα να «παγώνει» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι ο σχεδιασμός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία, θα συνεχιστεί κανονικά και ότι οι τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, θα πραγματοποιηθούν κανονικά εντός Δεκεμβρίου.

Η σύγχυση προκλήθηκε όταν πληροφορίες που προήλθαν από χαμηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έκαναν λόγο για αναστολή των ΜΟΕ ανάμεσα σε στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα μέσα στο μήνα, μετά τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών και δη την μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη.

Μάλιστα το ΑΠΕ – ΜΠΕ επικαλέστηκε τις σχετικές πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημειώνοντας, λανθασμένα όπως αποδείχτηκε, ότι “ήταν κυβερνητική απόφαση που υλοποιείται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο”, μετά και την τελευταία δήλωση Ερντογάν πως «εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους».

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση.

Ο κ. Πέτσας, θα θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ σημείωσε ότι «και όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, “θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά -και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες”. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση». Τόνισε δε, πως «σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας». Και, επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας».