Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση να λύσει μια και καλή το ζήτημα της ανομίας στα πανεπιστήμια. Με τα νέα μέτρα που προωθεί επιδιώκει να ολοκληρώσει μια ευρύτερη στρατηγική αποκατάστασης της τάξης και της λειτουργικότητας στους ακαδημαϊκούς χώρους, μολονότι ορισμένες από τις προηγούμενες πρωτοβουλίες δεν είχαν την επιτυχία που θα ανέμενε κανείς.

Παρ’ όλα αυτά, η μείωση των καταλήψεων και των οργανωμένων ενεργειών βίας αποτελεί πλέον πραγματικότητα, ενώ στόχος πια είναι η εμπέδωση ενός σταθερού πλαισίου που θα διασφαλίζει ότι τα πανεπιστήμια δεν θα επιστρέψουν σε εικόνες ανομίας και παρακμής.

Παρά τις επιμέρους δυσκολίες στην εφαρμογή μέτρων όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, το συνολικό αποτύπωμα των παρεμβάσεων καταγράφεται θετικό, δημιουργώντας νέες προσδοκίες για τη συνέχεια.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση τόσο στην ευελιξία των αστυνομικών παρεμβάσεων όσο και στην αυστηροποίηση του πειθαρχικού πλαισίου, με βασική επιδίωξη ένα ανοιχτό, δημοκρατικό αλλά και προστατευμένο πανεπιστήμιο, όπου η γνώση δεν θα συγκατοικεί με τη βία.

Το «Μανιφέστο» σήμερα συνομιλεί με πολιτικούς που αγωνίζονται για τη λύση και την εξάλειψη των φαινομένων βίας και ανομίας στους χώρους της παιδείας.

Ο βουλευτής Λάρισας με τη Νέα Δημοκρατία, Μάξιμος Χαρακόπουλος, πιστεύει πως η λύση στο πρόβλημα θα λυθεί με τη μέθοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: κόβοντας τον γόρδιο δεσμό.

Θλιβερά φαινόμενα που δεν ταιριάζουν σε ευρωπαϊκό κράτος

Το πρόβλημα της βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους μάς έμεινε «προίκα» από την εποχή της πρώιμης μεταπολίτευσης. Όλες αυτές τις δεκαετίες είμαστε μάρτυρες θλιβερών φαινομένων που δεν ταιριάζουν όχι μόνο σε ευρωπαϊκό κράτος, αλλά εν γένει σε στοιχειωδώς ευνομούμενη πολιτεία.

Για τη Νέα Δημοκρατία η αποκατάσταση της ασφάλειας υπήρξε δικαίως ένα από τα βασικά της προτάγματα. Αναμφίβολα, έγιναν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με πρώτο την κατάργηση του ασύλου της ανομίας. Υπήρξαν όμως και άλλα που δεν απέδωσαν, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία. Νομίζω ότι η λύση στο πρόβλημα πρέπει να δοθεί κόβοντας τον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί και συμπλέκει τις ιδεοληψίες με την ευθυνοφοβία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορθώς η παραβατικότητα στο πανεπιστήμιο θα έχει συνέπειες που θα κλιμακώνονται μέχρι τη διαγραφή του φοιτητή από το ΑΕΙ. Ισως θα πρέπει να εξεταστεί και η πρόταση Διαμαντοπούλου οι πρυτάνεις να μην επιβαρύνονται με ευθύνες πέραν του ακαδημαϊκού έργου, και η διοίκηση, άρα και τα θέματα ασφάλειας, να ανατεθούν σε εξωτερικό συμβούλιο.