Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση να λύσει μια και καλή το ζήτημα της ανομίας στα πανεπιστήμια. Με τα νέα μέτρα που προωθεί επιδιώκει να ολοκληρώσει μια ευρύτερη στρατηγική αποκατάστασης της τάξης και της λειτουργικότητας στους ακαδημαϊκούς χώρους, μολονότι ορισμένες από τις προηγούμενες πρωτοβουλίες δεν είχαν την επιτυχία που θα ανέμενε κανείς.

Παρ’ όλα αυτά, η μείωση των καταλήψεων και των οργανωμένων ενεργειών βίας αποτελεί πλέον πραγματικότητα, ενώ στόχος πια είναι η εμπέδωση ενός σταθερού πλαισίου που θα διασφαλίζει ότι τα πανεπιστήμια δεν θα επιστρέψουν σε εικόνες ανομίας και παρακμής.

Παρά τις επιμέρους δυσκολίες στην εφαρμογή μέτρων όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, το συνολικό αποτύπωμα των παρεμβάσεων καταγράφεται θετικό, δημιουργώντας νέες προσδοκίες για τη συνέχεια.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση τόσο στην ευελιξία των αστυνομικών παρεμβάσεων όσο και στην αυστηροποίηση του πειθαρχικού πλαισίου, με βασική επιδίωξη ένα ανοιχτό, δημοκρατικό αλλά και προστατευμένο πανεπιστήμιο, όπου η γνώση δεν θα συγκατοικεί με τη βία.

Το «Μανιφέστο» σήμερα συνομιλεί με πολιτικούς που αγωνίζονται για τη λύση και την εξάλειψη των φαινομένων βίας και ανομίας στους χώρους της παιδείας.

Η γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, Μαρία Συρεγγέλα, δηλώνει πως τα θέματα τραμπουκισμών και ανομίας στα πανεπιστήμια λύνονται με έργα και όχι με συνθήματα.

Η ΝΔ τολμά να συγκρουστεί με παθογένειες δεκαετιών

Η ασφάλεια και η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, δεν υφίστανται ενεργές καταλήψεις, δεν έχει χαθεί κανένα εξάμηνο και όπου χρειάστηκε η Ελληνική Αστυνομία παρενέβη αποτελεσματικά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα τόλμησε να συγκρουστεί με παθογένειες που ταλαιπωρούν τα ΑΕΙ εδώ και δεκαετίες, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Με την κατάργηση του ασύλου ανομίας, την αποκατάσταση της τάξης και την ενίσχυση του πλαισίου ποινών για πράξεις βίας, διασφαλίζουμε ότι τα πανεπιστήμια ανήκουν ξανά στους φοιτητές, στις φοιτήτριες και στην πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι σε μειοψηφίες που συστηματικά επιβάλλονταν με τραμπουκισμούς.

Δυστυχώς στον αγώνα μας αυτό, ακόμη μία φορά, η αντιπολίτευση δεν είναι στο πλευρό μας, δεν καταθέτει καν μια ολοκληρωμένη πρόταση. Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, με έργα και όχι με συνθήματα.