Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και την παντελή έλλειψη συντονισμού προκύπτουν από το πολυσέλιδο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο μετά από δύο χρόνια συντάχθηκε και διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη. Η κατάθεση Χαρδαλιά
Στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως, να ρίξουν φως σε άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της υπόθεσης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τους 102 νεκρούς, αναζητούν οι δικαστικές αρχές και μέσα από τις επικοινωνίες που έχουν αποτυπωθεί στο καταγραφικό του ΕΣΚΕ.
Το συγκεκριμένο στοιχείο κατασχέθηκε πριν από λίγο καιρό από τον 6ο τακτικό τακτικό ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη και διαβιβάστηκε ήδη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να αποκωδικοποιηθούν οι επίμαχες συνομιλίες τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς για να διαπιστωθεί αν μέσα από αυτές προκύπτουν τυχόν νέα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν το έργο του δικαστικού λειτουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το επίμαχο αποδεικτικό μέσο εντοπίστηκε σε ιδιωτική εταιρεία που είχε σταλεί, όπως λέγεται, για επισκευή.
Στο μεταξύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και την παντελή έλλειψη συντονισμού προκύπτουν από το πολυσέλιδο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο μετά από δύο χρόνια συντάχθηκε και διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη.
Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής
*Στην έκτακτη συνεδρίαση του κεντρικού συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας (ΚΣΟΠΠ) στις 23/7/2018 που με καθυστέρηση συγκλήθηκε στις 20:00 και συνεδρίασε στις 21:30 εκδόθηκαν γενικές κατευθύνσεις, χωρίς να αναφερθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν, οι απαιτούμενες δράσεις που έπρεπε να αναληφθούν, αλλά και οι φορείς που θα τις αναλάμβαναν.
*Ο συντονισμός της διάθεσης του απαραίτητου μηχανισμού και μέσων αποτελούσε αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του ΚΣΟΠΠ, καθώς για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν αρκούσαν το δυναμικό και τα μέσα της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα, ενώ η φωτιά με βάση τις διατάξεις του νόμου φαίνεται να είχε προσλάβει χαρακτηριστικά της περιφερειακής καταστροφής μεγάλης έντασης.
*Ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με εξουσιοδότησή του την επόμενη ημέρα 24/7 ώρα 11:58 προς την Περιφερειάρχη για την απόφαση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προσέδωσε στην εν λόγω καταστροφή χαρακτήρα «τοπικής, μικρής έντασης».
*Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δεν συγκλήθηκε το συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων, το οποίο συγκαλείται από τον Αρχηγό του ΠΣ για την παροχή κατευθύνσεων και την επιχειρησιακή τακτική των πυροσβεστικών υπηρεσιών.
*Για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών δεν υποβλήθηκε σχετική εισήγηση καθώς το ΠΣ στο συμπληρωματικό απαντητικό του έγγραφο ανέφερε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί διοικητικό έγγραφο που να αποδεικνύει ότι υπήρξε εισήγηση για το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών.
Η εισήγηση υποβάλλεται από τον εκάστοτε επί τόπου επικεφαλής αξιωματικό του ΠΣ, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου.
*Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής αποδίδεται ο καθυστερημένος σχεδιασμός για τα μέτρα πρόληψης. Εγκρίθηκε στις 25/7, ενώ θα έπρεπε να έχει εγκριθεί την 1η Μαΐου, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
Καταθέσεις Χαρδιαλιά και Πατούλη
Τέλος, στη δικογραφία περιλαμβάνονται καταθέσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.
Ο Ν. Χαρδαλιάς στην κατάθεσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τον Ιούλιο του 2018 γνωρίζω ότι δεν υπήρχε γενικό σχέδιο επικυρωμένο. Υπήρχε το σχέδιο του Ιουνίου 2013 Γ’έκδοση».
Αναφερόμενος στην εκκένωση των περιοχών σε περίπτωση φωτιάς ο μάρτυρας είπε στον ανακριτή ότι: «Προσωπικά δεν περιμένω κανέναν δήμαρχο και κανέναν αντιπεριφερειάρχη. Όντας πάνω από το σύστημα βλέπω τις πιο κοντινές περιοχές που είναι κατοικημένες, ζητώ πληροφορίες για την κατάσταση του ανέμου και τη φορά του και προχωρώ εφόσον είναι κοντά ή ο άνεμος τρέχει, δίνω εντολή προληπτικής απομάκρυνσης. Μιλάω επί τόπου με τον δήμαρχο της περιοχής ή τον εξουσιοδοτημένο, μιλάω με τον αρμόδιο της περιφέρειας και τους δύο επικεφαλής της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και ζητώ να συνδράμουν στο ζήτημα της απομάκρυνσης.»
» Όσον αφορά την πυρκαγιά στο Μάτι θα έπρεπε να είχε δοθεί άμεσα εντολή απομάκρυνσης παρά ταύτα νομίζω δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι όροι για την ασφάλεια απομάκρυνσης».
Από την πλευρά του ο Γ.Πατούλης κατέθεσε ότι: «Πιστεύω ότι εγώ αν τότε ήμουν στη θέση της τότε Περιφερειάρχου και ήμουν εντός της Αττικής θα ήμουν παρών στο ΣΟΠΠ παρά το γεγονός ότι την ευθύνη θα την είχε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος και για τον επιπλέον λόγο που αφορά το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης».
πηγή: in.gr