Εξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονική φωτιά στο Μάτιπου άφησε πίσω της 104 νεκρούς. Οι μνήμες από εκείνη την ημέρα παραμένουν ακόμα και σήμερα νωπές, το τραύμα στη συλλογική μνήμη ανεπανόρθωτο και ο πόνος ανείπωτος. Την ίδια ώρα, η Δικαιοσύνη, σε δεύτερο βαθμό, συνεχίζει το έργο της προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Το «Μανιφέστο», με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο, απευθύνθηκε σε βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μίλησαν για τα γεγονότα εκείνη της ημέρας. 

Μαρία Συρεγγέλα: Να μη βιώσει η χώρα μας ανάλογη τραγωδία 

Η 23η Ιουλίου θα μείνει για πάντα στη συλλογική μας μνήμη ως η μέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η συμπλήρωση έξι ετών από εκείνη την εθνική τραγωδία συνιστά μια μαύρη επέτειο για την Ελλάδα. Η σκέψη όλων μας είναι πάντα στους συνανθρώπους μας που με φρικτό τρόπο έχασαν τις ζωές τους, αλλά και στους συνανθρώπους και στις οικογένειές τους που ακόμα δοκιμάζονται από τις συνέπειες της τραγωδίας. Χρέος της πολιτείας είναι να βρίσκεται σταθερά δίπλα τους και να τους στηρίζει. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας είναι ιερή και αδιαπραγμάτευτη αποστολή του κράτους, για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, το 112, την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, την εκπαίδευση στελεχών, την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και τη χάραξη στρατηγικών πρόληψης δίνει καθημερινά τη μάχη για να μη βιώσει ποτέ ξανά η πατρίδα μας ανάλογη τραγωδία.

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ 

Θάνος Πλεύρης: Άθλια και προκλητική πολιτική διαχείριση 

Συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι και την άθλια και προκλητική διαχείρισή της από την πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι οικογένειες των θυμάτων και οι τραυματίες αναμένουν ακόμη απαντήσεις και δικαίωση. Ξεκινώντας η δίκη σε δεύτερο βαθμό και με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στον πόνο των θυμάτων και των οικογενειών τους, ευελπιστούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο Θάνος Πλεύρης είναι βουλευτής της ΝΔ 

Θεόδωρος Καράογλου: Δεν θα σβήσει από το εθνικό υποσυνείδητο 

Φέτος συμπληρώνονται έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι. Η καταστροφική φωτιά παρέσυρε στον θάνατο 104 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σε μια κατοικημένη περιοχή τόσο κοντά στην Αθήνα, με τις ψυχές των θυμάτων να ζητούν δικαίωση. Εκείνη η μαύρη μέρα βύθισε τη χώρα στο πένθος, εξαιτίας της ανευθυνότητας, της αδυναμίας, της ανικανότητας και της τραγικής διαχείρισης της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδινε ένα κακοπαιγμένο σόου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, συνοδευόμενος από υπουργούς του, γνωρίζοντας ότι υπήρχαν νεκροί, δεν πρόκειται να σβήσει από το εθνικό υποσυνείδητο. Και το χειρότερο είναι ότι από τα χείλη των υπαιτίων ουδέποτε ειπώθηκε μια ειλικρινής συγγνώμη, δίχως «ναι μεν, αλλά» ή διάφορους άλλους αστερίσκους. Εξι χρόνια μετά, η ημέρα μνήμης της τραγωδίας γίνεται ημέρα προσήλωσης στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της κατάλληλης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού ώστε, σε ανάλογα συμβάντα, να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες στιγμές. Η χρήση του 112, που συμβάλλει στην έγκαιρη ενημέρωση και απομάκρυνση των πολιτών, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου το «ποτέ ξανά» να γίνει πράξη στις ημέρες μας.

Ο Θεόδωρος Καράογλου είναι βουλευτής της ΝΔ 

Φίλιππος Φόρτωμας: Αναμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης 

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι θα μας θυμίζει πάντα πόσο σημαντική είναι η οργανωμένη και συντονισμένη παρουσία του κράτους στις εθνικές καταστροφές και πόση σημασία έχει να διαθέτουμε έναν κρατικό μηχανισμό σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτή η μαύρη επέτειος θα μας θυμίζει πάντα πόση σημασία έχει η απόδοση ευθυνών, ώστε να πραγματωθεί η απόδοση δικαιοσύνης και η δικαίωση όσων χάθηκαν, αλλά και των πολυτραυματιών και των συγγενών τους. Η Δικαιοσύνη έχει αυτήν τη στιγμή στα χέρια της –σε δεύτερο βαθμό– την υπόθεση της απόδοσης ευθυνών και αναμένουμε ως πολίτες την ετυμηγορία της.

Ο Φίλιππος Φόρτωμας είναι βουλευτής της ΝΔ