«Λέμε όχι στο τράφικινγκ» είπαν με μία φωνή 41 πρόσφυγες από τον αστικό ιστό της Αθήνας που βρέθηκαν στην εκδήλωση κατά της εμπορίας ανθρώπων στο περίπτερο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Τae Kwon Do, στο πλαίσιο της επίσημης έκθεσης του 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, παρουσία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη.

Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, μέλη της 29ης Εκπαιδευτικής Σειράς Εκτάκτων Αναγκών αλλά και της 5ης Εκπαιδευτικής Σειράς κατά της Εμπορίας Ανθρώπων του προγράμματος GRRRF4REF του Ταμείου Ανάκαμψης, έγιναν ένα με όλους τους επισκέπτες και ανέλαβαν οι ίδιοι να γίνουν πρεσβευτές και να ενημερώσουν τους επισκέπτες του περιπτέρου δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι ο αγώνας κατά του τράφικινγκ είναι παγκόσμιος και ότι μόνο η ενότητα φέρνει τη νίκη. Πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα το 99% των θυμάτων είναι πρόσφυγες και μετανάστες.

photo-1.jpeg

Η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη συνοδευόμενη από την γενική συντονίστρια του Προγράμματος Αρχιπύραρχο Δρα Κάλλι Σαΐνη, τη γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Νάτσιου, την αναπληρωτή γραμματέα Όλγα Παυλίδου -Κουτρουμπή και τους συντονιστές της Γραμματείας Όλγα Παπαβασιλείου, Νεκτάριο Καβαλλάρη και Θανάση Μαλλιώρη, πραγματοποίησαν επίσκεψη και στο περίπτερο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου συναντήθηκαν με την επικεφαλής Νιόβη Ρίγγου και συζήτησαν για τις επόμενες κοινές δράσεις του υπουργείου και της ΕΕ, πάντα σε εξαιρετικό κλίμα και συνεργασία.

Ενωμένοι και πάντα έτοιμοι για δράση οι 41 μαθητές της 29ης Εκπαιδευτικής Σειράς Εκτάκτων Αναγκών του προγράμματος, ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών στον πολυχώρο Μάνος Λοΐζος του δήμου Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ολοκληρώνοντας για το 2024 τις δράσεις του Προγράμματος.

Οι πρόσφυγες (25 άνδρες και 15 γυναίκες) που για πρώτη φορά προήλθαν από τον αστικό ιστό της Αθήνας, προέρχονταν από 10 διαφορετικές χώρες (Συρία Παλαιστίνη, Ιράν, Αίγυπτος, Καμερούν, Αφγανιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μάλι, Πακιστάν και Ουκρανία). Συνεργάστηκαν άψογα και απέδειξαν για άλλη μια φορά την επιτυχία του προγράμματος, που εκτός από την γνώση προάγει την ομαδικότητα και συνεργασία, αποτρέποντας τις κοινωνικές εντάσεις και την ριζοσπαστικοποίηση.

photo-2.jpg

Και αυτήν την δράση παρακολούθησε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, έχοντας στο πλευρό της τον εκπρόσωπο του δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη και δημοτικό σύμβουλο Γρηγόρη Τζιβελέκα, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγάλεω Σταύρος Μαυροθαλασσίτης και ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Νίκαιας Εμμανουήλ Μπενάκης μαζί με 16 μαθητές και μαθήτριες της 3ης Γυμνασίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στις δράσεις του υπουργείου συμμετείχαν και συνεργάστηκαν αρμονικά γυναίκες από την Ουκρανία και από μουσουλμανικές χώρες.

Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Τομέας Ένταξης), που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Σοφίας Βούλτεψη, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και Γενική Συντονίστρια την Αρχιπύραρχο Δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη, ενώ από τον ΔΟΜ παρούσα, όπως πάντα, η Λίντια Μάρκοβιτς.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

photo-8.jpeg
photo-7.jpeg
photo-6.jpeg
photo-5.jpeg
photo-4.jpeg
photo-3.jpeg
photo-2.jpeg