Λοιπόν ο Νίκος Ανδρουλάκης μάς… ξεγέλασε. Ήταν όλα θέμα σχεδιασμού. Ακόμη και το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές. Ακόμη ακόμη και η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές. Ήταν περίπου σαν αυτό που λένε ότι πηγαίνω πίσω για να πάρω φόρα.

«Νομίζω ότι ο σχεδιασμός μου σε έναν μεγάλο βαθμό πέτυχε στην Αυτοδιοίκηση, στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στον ΑΝΤ1 σε μια προσπάθεια να δείξει –για πολλοστή φορά– ότι ανέβασε το ΠΑΣΟΚ σε σημείο που τώρα να διεκδικεί την… εξουσία.

Ποιος όμως ήταν ο σχεδιασμός στον οποίο αναφέρεται και τι ακριβώς πέτυχε σε μεγάλο, όπως δηλώνει, βαθμό;

Στις εθνικές εκλογές του 2023 το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη βρέθηκε στην τρίτη θέση με ποσοστό 11,84% και 617.487 ψήφους, αυξάνοντας το ποσοστό του κόμματός του κατά 3,74% και τις ψήφους κατά 159.864 σε σχέση με το 2019.

Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτή η άνοδος είναι αμελητέα, εκμηδενίζεται ουσιαστικά από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, που… ανδρώθηκε με ψήφους προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ, το 2023, στις εκλογές, έχασε 851.044 ψήφους και ποσοστό της τάξεως 13,7% σε σχέση με αυτές του 2019.

Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους ψηφόφορους που είχαν… μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012.

Σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών. Η περιφέρεια Κρήτης δίδεται στο ΠΑΣΟΚ λόγω επανεκλογής του περιφερειάρχη που εκλέγεται με υψηλά ποσοστά επί σειρά ετών. Σε επίπεδο δήμων το ΠΑΣΟΚ σημείωσε άνοδο ως προς τον αριθμό δημάρχων που στήριξε, αλλά σε κάθε περίπτωση οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν και τα δικά τους χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων πάντως οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο Νίκος Ανδουλάκης έχει… μετανιώσει για το πρόσωπο που στήριξε και που έχει εκλεγεί με… συμμαχίες που φτάνουν μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης επίσης ο νέος δήμαρχος και πριν από τις εκλογές και μετά κράτησε τις ανάλογες… αποστάσεις.

Στις ευρωεκλογές τώρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει πως η τρίτη θέση θα συνιστά ήττα. Σε αυτήν βρέθηκε. Και όχι μόνο αυτό, έχασε και κάποιες δεκάδες χιλιάδες ψήφους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη που υπέστη νέα καθίζηση σε σχέση με τις εθνικές εκλογές αλλά και με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έπεισε κανέναν νέο ψηφοφόρο. Δεν πρόσθεσε ψήφους, έχασε αποτυγχάνοντας σε όλους τους στόχους που είχε προεκλογικά θέσει. Και το ερώτημα είναι τι ακριβώς εννοεί αναφορικά με τον σχεδιασμό του ο πρόεδρος του κόμματος που διεκδικεί την Κυριακή εκ νέου την αρχηγία.

Εκτός αν όντως είχε στόχο να μας… ξεγελάσει. Για να πάρει φόρα…