Πριν από λίγο καιρό ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε στο τηλέφωνο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας. «Χρειαζόμαστε έναν αριθμό εμβολίων για να τα στείλουμε σε συγκεκριμένες χώρες» ήταν το μήνυμα που του μετέφερε, καθώς η Αθήνα εσχάτως επιδιώκει, στο πλαίσιο άσκησης «ήπιας πολιτικής», να προσφέρει εμβόλια, ιδιαίτερα σε αφρικανικές χώρες, στο πλαίσιο και ενός ανοίγματος που πραγματοποιεί στη Μαύρη Ήπειρο. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρισκόταν ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Η συζήτηση υπήρξε σύντομη, αλλά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υπήρξε σαφής ότι λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών «δεν μπορώ να αφήσω τη χώρα χωρίς εμβόλια».
Σκληρός διαπραγματευτής και εργατικός, ο Θεμιστοκλέους ανέλαβε τον συντονισμό της «Ελευθερίας», μιας εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Η αρτιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος, για το οποίο δούλεψαν από κοινού τα υπουργεία Υγείας – Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ συνέδραμαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της ελληνικής κρατικής μηχανής. Τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι αυτά που «θολώνουν» την εικόνα του πολύ επιτυχημένου project.
Πολιτική σταδιοδρομία
Αν και το κυβερνητικό «βάπτισμα του πυρός» ήρθε πριν από ενάμιση χρόνο, η αγάπη και η ενασχόληση του Θεμιστοκλέους με την πολιτική έχουν βάθος στον χρόνο. Ως φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ασχολείται με τον συνδικαλισμό, όντας δραστήριο μέλος της ΠΑΣΠ, της τότε πανίσχυρης νεολαίας του ΠαΣοΚ. Ο νευροχειρουργός ανήκε στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα της δημοκρατικής παράταξης, ενώ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου μετέχει και στη διαμόρφωση του «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης». Κάποια χρόνια αργότερα θα διαβεί τον «πολιτικό Ρουβίκωνα». Ηταν τότε που αμέσως μετά την εκλογή του ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να διευρύνει το κόμμα του με πρόσωπα πέρα από τα στενά όρια της Κεντροδεξιάς. Από τους 35 συντονιστές που ανακοίνωσε στις 16 Μαρτίου 2016 ο Κωστής Χατζηδάκης ο ένας ήταν ο Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέλαβε τον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας.
Με μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και προϋπηρεσία σε «Ευαγγελισμό» και Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», ο Κύπριος θα στελεχώσει διάφορες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, όπως του επικεφαλής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών. Η έναρξη της πανδημίας τον βρίσκει πρόεδρο της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της COVID-19.
Τον Αύγουστο του 2020 αναλαμβάνει το πρώτο του κυβερνητικό πόστο, με τον Πρωθυπουργό να τον ορίζει γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο υπουργείο Υγείας. Εως τότε δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό. Αυτό θα αλλάξει από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους που αναλαμβάνει – από κοινού με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Μαρία Θεοδωρίδου – την ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας. Τότε «μπαίνει» μέσα στα σπίτια των Ελλήνων.
Μαραθώνιος και «τζαρτζαρίσματα»
Το εγχείρημα του εμβολιασμού του μεγαλύτερου τμήματος – ει δυνατόν όλου – του πληθυσμού της χώρας είναι ένας διαρκής μαραθώνιος που απαιτεί προσπάθεια, πειθώ, κυρώσεις, ακόμα και «τζαρτζαρίσματα». Ο ίδιος ξέρει από μεγάλους αγώνες. Αλλωστε, πρόσφατα, συμμετείχε στον αυθεντικό Μαραθώνιο διανύοντας 42,125 χιλιόμετρα.
Βέβαια γνωρίζει και από «τζαρτζαρίσματα». Δεν είναι λίγες οι φορές που οι τοποθετήσεις του προκάλεσαν εντύπωση. «Αυτό που θα τονώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα το βοηθήσει είναι το sitee σας να μη γράφει τόσο πολλά άρθρα που να στηρίζουν τις απόψεις των αντιεμβολιαστών» είχε απαντήσει σε ερώτημα δημοσιογράφου ιστοσελίδας που προωθεί αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο. Σε άλλη περίσταση, ο – γενικά ήπιων τόνων – γιατρός είχε αποκαλέσει «τσαρλατάνους» όσους υγειονομικούς προωθούν αντιεμβολιαστικές ιδέες.
Οικογένεια και προσφυγιά
Παρότι είναι πολύ ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Θεμιστοκλέους προστατεύει την οικογένειά του από τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόσφατα μόνο έκανε μια μικρή εξαίρεση, ανεβάζοντας στα social media φωτογραφία της 12χρονης κόρης του Μαριαλένας, η οποία μόλις είχε εμβολιαστεί εναντίον του κορωνοϊού. Οι πολιτικοί πρέπει να είναι οι πρώτοι που εφαρμόζουν όσα εξαγγέλλουν.
Πολιτική vs ιατρικής στο μέλλον
Θα περίμενε κανείς ότι ο Μάριος Θεμιστοκλέους σκέφτεται την «επόμενη μέρα» του στην πολιτική, μετά το πέρας της πανδημίας. Εν τούτοις, άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά το διαψεύδουν. Ο γραμματέας, λένε, είναι «φουλ αφοσιωμένος» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στη διαχείριση της πανδημίας και δεν σκέφτεται τι θα γίνει αργότερα. Άνθρωπος που τον ξέρει όσο ελάχιστοι παραδέχθηκε ότι «πάντα ήταν ενεργός στα πολιτικά, αλλά η ιατρική ήταν μπροστά για αυτόν. Τώρα είναι η πρώτη φορά που το διοικείν και η πολιτική ξεπέρασαν την ιατρική».
Το βιογραφικό του Θεμιστοκλέους είναι γεμάτο ιατρική και πολιτική. Και επειδή αμφότερες τις αγαπάει πολύ, θεωρείται δύσκολο να εγκαταλείψει τη μια από τις δύο. Πόσω μάλλον όταν μπορεί να τις συνδυάζει όπως τώρα.
Ο Θεμιστοκλέους παντρεύτηκε το 2005 και έχει τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Γεννήθηκε το 1976 στη Λευκωσία, μόλις δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά, καθώς η οικογένειά του εγκατέλειψε την Κερύνεια μετά την εισβολή. «Η προσφυγιά είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς οι άνθρωποι ξεριζώνονται και αναπολούν τον τόπο που έχασαν. Οι Έλληνες το ξέρουμε καλά αυτό, όμως η οικογένειά μου ήταν πολύ δεμένη» είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Και παρότι σε μικρή ηλικία ονειρευόταν να γίνει… στρατηγός, τελικά τον κέρδισε η ιατρική.
«Εμμονή» στη λεπτομέρεια
Η μέρα του γραμματέα ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί. Επιστρέφει σχεδόν μεσάνυχτα στο σπίτι του στη Βάρη. Αυτό σημαίνει ότι δεν προλαβαίνει πάντα να τρέξει, μια διαδικασία που τον αποφορτίζει από την καθημερινότητα. Γενικά ο Θεμιστοκλέους δεν ασχολείται με τα σπορ. Είναι ΑΕΚ, αλλά δεν παρακολουθεί ποδόσφαιρο. Λατρεύει το παστίτσιο, ενώ από τη θητεία του ως νευροχειρουργού έχει «εμμονή» στη λεπτομέρεια και θέλει να δουλεύουν «όλα ρολόι».
Τέτοια εποχή, το 2020, ήταν κάθε μέρα όλη μέρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι. Εν αναμονή της άφιξης των πρώτων εμβολίων και της τελικής κατάρτισης του εμβολιαστικού προγράμματος, ο φόρτος ήταν τεράστιος. Εφέτος ίσως προσπαθήσει να «ξεκλέψει» τη μέρα των Χριστουγέννων για να την περάσει με την οικογένειά του.
(Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής, ρεπορτάζ Παναγιώτης Μίχος)