Για την πρόθεση της πλειοψηφίας των νοσοκομείων να συμμετάσχουν στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Μέχρι στιγμής βλέπουμε την πλειοψηφία των νοσοκομείων να δηλώνει πρόθεση και όσο περνάνε οι μέρες όλο και περισσότερα νοσοκομεία ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία» είπε ο υφυπουργός στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Όλο και περισσότερα νοσοκομεία εισέρχονται στον θεσμό. Ο σχεδιασμός που έγινε περιελάμβανε τα νοσοκομεία. Και να μην το αποπροσωποποιούμε, είναι θέμα των γιατρών, και των νοσηλευτών να αποφασίσουν εάν μπορούν να συμμετάσχουν στον θεσμό. Και μέχρι στιγμής βλέπουμε την πλειοψηφία των νοσοκομείων να δηλώνει αυτή την πρόθεση και όσο περνάνε οι μέρες όλο και περισσότερα νοσοκομεία ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι μια μειοψηφία εργαζομένων αντιδρά. «Οι κυριότερες αντιδράσεις των εργαζομένων είναι συνδικαλιστικές. Αντιδρούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις κυρίως για ιδεολογικούς λόγους, αλλά η πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία έχει ξεκινήσει τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων» σημείωσε. 

Αφού τόνισε ότι ήδη έχουν εξαγγελθεί 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και έχουν προκηρυχθεί 780 θέσεις γιατρών, ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε πώς θα εργάζονται όσοι απασχοληθούν στα απογευματινά χειρουργεία. «Αν μια κλινική έχει έξι ή επτά  χειρουργούς, στο πρωινό ωράριο μπορεί να συμμετέχουν δύο. Οι υπόλοιποι τέσσερις δεν συμμετέχουν και είναι αυτοί που θα μπορούν να συμμετάσχουν το απόγευμα. Γι’ αυτό και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει όλα αυτά να αποφασίζονται από το προσωπικό, το οποίο γνωρίζει τους κανόνες, γνωρίζει πού μπορεί να χειρουργήσει, πώς μπορεί να το οργανώσει και γι’ αυτό είναι και επιτυχία των απογευματινών χειρουργείων» είπε. 

Για το πότε θα μπορεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία το σύνολο των νοσοκομείων ο υφυπουργός ανέφερε ότι «υπολογίζουμε στους δύο μήνες. Σε έξι εβδομάδες θα ξέρουμε ακριβώς τον αριθμό των νοσοκομείων και των αιθουσών που μπορούν να ανοίξουν τις απογευματινές ώρες».