Διευκρινίσεις για τα απογευματινά χειρουργεία έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπουν όλα τα νοσοκομεία στο πρόγραμμα ενώ έδωσε και σαφές χρονοδιάγραμμα απαντώντας στο πότε θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση από το κράτος οπότε θα είναι δωρεάν για τους ασθενείς. 
«Παρόλο που βρισκόμαστε στη δοκιμαστική φάση έχουμε μεγάλη συμμετοχή. Όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας την πρώτη εβδομάδα σχεδόν έχουν ξεκινήσει απογευματινά χειρουργεία και μέχρι τις αρχές Απριλίου τα 74 νοσοκομεία θα έχουν μπει, και ειδικά όταν αρχίσει το πρόγραμμα με τα χρήματα του RRF που θα καλύπτει τα περιστατικά που ειναι σε αναμονή υπολογίζουμε ότι συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων θα μπει στο πρόγραμμα. Δεν θα μπουν νοσοκομεία που δεν έχουν και τόση σημασία να μπουν δηλαδή δεν έχουν και τόσο ανεπτυγμένο χειρουργικό τομέα, κάποια που είναι νοσοκομεία μαζί με κέντρα υγείας» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά.

Όπως εξήγησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, «ο σχεδιασμός του προγράμματος των απογευματινών χειρουργείων έγινε στη βάση ότι οι υγειονομικοί, οι γιατροί και οι νοσηλευτές αποφασίζουν για τη συμμετοχή τους με βάση του κανόνες ασφάλειας και με βάση αυτό που θέλουν».

Ερωτηθείς από πότε θα αρχίσει να πληρώνει το κράτος τα απογευματινά χειρουργεία απάντησε πως «εντός του Μαΐου όπου πρόκειται για άτομα τα οποία βρίσκονται σε αναμονή περισσότερο από τέσσερις μήνες, θα δοθεί προτεραιότητα στα περιστατικά που περιμένουν περισσότερο καιρό και χωρίς να μπορεί κάποιος να υπερπηδήσει αυτή τη σειρά. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2025 θα καλύπτει το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι μέχρι να καλυφθούν τα περιστατικά αυτά που έχουν μεγαλύτερη αναμονή που η αναμονή αυτή δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πανδημίας. Επειδή θα είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των περιστατικών θεωρούμε ότι όλος ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων θα καλυφθεί με αυτούς που είναι στην αναμονή και με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης».