Στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης για τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, βρέθηκε πρόσφατα η έντονη κριτική του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και ακαδημαϊκού, Γιάννη Βαληνάκη, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των τουρκολιβυκών σχέσεων και της ΑΟΖ.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να απαντά δημόσια, υπερασπιζόμενος το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να θέτει τη δική του ερμηνεία για τις εσωτερικές επικρίσεις. 

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για εξωτερική πολιτική και αιτιάσεις Βαληνάκη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε και στο άλλο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με τα εθνικά μας θέματα. Γιατί εδώ η κριτική δεν είναι μόνο από την αντιπολίτευση, τη γνωρίζετε. Εδώ έχουμε κριτική και για τα τουρκολιβυκά και τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και εκ των έσω και σκληρή μάλιστα. Πολύ σκληρή. Υπάρχει μια ανάρτηση, να τη δούμε κιόλας παρέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του κ. Βαληνάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ενδιαφέρον. Γιατί μιλάμε για έναν πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σχολιάζει αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες γύρω από το Τουρκολιβυκό. Είναι αυτή η ανάρτηση. Προκαλούν τη νοημοσύνη διαβεβαιώσεις ότι το νέο χαστούκι από τη Λιβύη αποτελεί πάγια θέση της και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Η συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής οδηγεί σε μια Ελλάδα εγκλωβισμένη στα 6 ναυτικά μίλια με μηδενική ΑΟΖ και μια ενοποιημένη γαλάζια πατρίδα από Τουρκία, Λιβύη, κατεχόμενα σε βάρος του Ελληνισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κλείνει, λέει συμπερασματικά: Απομακρυνόμαστε βήμα - βήμα και σε όλα τα μέτωπα από την ΑΟΖ - στόχο των 500.000 χλμ² που μας αναγνωρίζει ως δικαίωμα/διεκδίκηση η ΕΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα λένε τώρα στελέχη που είναι από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώην στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και διακεκριμένος καθηγητής.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θέλω να το πιστέψω. Δεν πιστεύω. Δεν αμφισβητώ καταρχάς τον πατριωτισμό κανενός και ειδικά ανθρώπων από τη δική μας παράταξη που υπηρέτησαν όταν ήταν σε αυτές τις θέσεις το εθνικό συμφέρον. Και το ξαναλέω, ειδικά όταν είναι άνθρωποι ακαδημαϊκοί. Είμαι καλοπροαίρετος και θεωρώ ότι έχουν καλά κίνητρα για τη χώρα. Όμως…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή υπάρχουν τα σενάρια, τα ξέρετε τα σενάρια για δημιουργία νέου φορέα με στελέχη που προέρχονται από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … Όλα στη ζωή είναι συγκρίσεις. Σας είπα πράγματα, τα οποία έχει κάνει η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν έγιναν για τα 45 από τα 51 χρόνια της μεταπολίτευσης. Σε 6 έγιναν όσα δεν έγιναν σε 45. Χωρίς να αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός και θεωρώ μάλιστα ότι όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένων και πρωθυπουργών άλλων κομμάτων, την εθνική γραμμή υπηρέτησαν στα εθνικά.

Ποτέ η Νέα Δημοκρατία δεν πήγε να πει κάποιος ότι είναι λιγότερο πατριώτης. Ναι, υπήρχαν θέματα όπως η συμφωνία των Πρεσπών που ήμασταν σφόδρα αντίθετοι και είχαμε πει, ότι αν ψηφιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί στη συνέχεια. Εκφράσαμε τις αντιθέσεις μας, ενδεχομένως κάποιες φορές και με πιο έντονο τρόπο σε κάποια ζητήματα, αλλά εδώ προσπαθεί να χτιστεί ένα αφήγημα δήθεν ενδοτισμού επί των ημερών μιας κυβέρνησης που έκανε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Και προσέξτε, στην πιο δύσκολη συγκυρία.

Όλα τα δύσκολα, όλες οι κρίσεις, οι πόλεμοι συνέβησαν αυτά τα χρόνια. Το ξαναλέω, υπάρχουν κριτικές και κριτικές. Η κριτική που γίνεται για την εξωτερική πολιτική θεωρώ ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου».