Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη, με αφορμή τον χυδαίο χαρακτηρισμό «νονός» κατά του πρωθυπουργού και της φράσης «εγκληματική οργάνωση» κατά της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε προσβλητική και περιθωριακή τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως αποτελεί πλέον πάγια τακτική του κόμματος, το οποίο - όπως υπογράμμισε - έχει οδηγηθεί σε πολιτική απαξίωση λόγω αυτής της στάσης. «Οι άνθρωποι αυτοί κυβέρνησαν. Και εκτός από λαϊκιστές και τοξικοί, αποδείχθηκαν και ανίκανοι και επιζήμιοι για τον τόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια εκτός πολιτικού κάδρου, ακόμη και από κόμματα της Κεντροαριστεράς όπως το ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στις δηλώσεις Φαραντούρη, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για ένα διαρκές μοτίβο έκφρασης εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι πρώην υπουργοί του κόμματος έχουν στο παρελθόν «ορίσει προδιαγραφές για δημοσιογράφους, πολίτες και δικαστικούς λειτουργούς», ενώ υπενθύμισε αντίστοιχες δηλώσεις και από άλλους ευρωβουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η καλύτερη καταδίκη είναι αυτή που εκφράζουν οι ίδιοι οι πολίτες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη συνεχή πτώση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «από το 36% έφτασε στο 5%-6%». Όπως είπε, «η λαϊκή ετυμηγορία είναι η απάντηση σε όσους προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα».
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης ότι, όταν κάποια δήλωση υπερβαίνει τα όρια και εμπεριέχει ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα, τότε υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ποινικοποιήσει πολιτικές δηλώσεις. «Όποιος θεωρεί ότι θίγεται ή συκοφαντείται, έχει το δικαίωμα να καταφύγει στη Δικαιοσύνη – εμείς δεν θα μπούμε σε τέτοια διαδικασία», δήλωσε.
Ολοκληρώνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τα «τοξικά» και «βαριά επιζήμια για τον τόπο». Όπως ανέφερε, «οι πρωταγωνιστές της πάνω και της κάτω πλατείας μπορεί τώρα να έχουν διασκορπιστεί σε 3, 4 ή και 5 κόμματα, όμως παραμένουν η ίδια επικίνδυνη παρέα αριστερών και ακροδεξιών».
Κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση ότι «φόρτωσε τη χώρα με πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον βάρη, τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι επόμενες γενιές», τονίζοντας πως η ρητορική τους πλέον δεν βρίσκει ακροατήριο, ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά.