Τη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και ο Γενικός Διευθυντής ΝΔ Γιάννης Μπρατάκος. Στην επίσκεψη σε Δήμους της Β’ Θεσσαλονίκης ο Γραμματέας της ΠΕ ΝΔ συνοδευόταν από τον Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη, τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Ζήση Ιωακείμοβιτς και τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Β’ Θεσσαλονίκης Θωμά Βράνο.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε στον Δήμο Θερμαϊκού, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή με τον οποίο συνομίλησαν για τα μεγάλα έργα υποδομής που προχωρούν στον Δήμο, με τον ίδιο τον Δήμαρχο να τονίζει τα έργα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Κυβέρνηση λειτουργεί υπέρ της Αυτοδιοίκησης.
Στην συνάντηση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Δήμου Νατάσσα Κασάπη, ο πρόεδρος της ΣΥΠΠΑΖΑΘ, οι Αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Μπάρμπας, Ιωσήφ Μισαλέμης και Κώστας Κουτούκας, η πολιτεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Ζιούτα καθώς και ο συνεργάτης του Δημάρχου και μέλος της ΠΕ ΝΔ Γιώργος Ασημακόπουλος.
Στη συνέχεια ο Γραμματέας και τα στελέχη του κόμματος βρέθηκαν στην Επανομή όπου περιηγήθηκαν σε εμπορικά καταστήματα, αλλά και στο κέντρο της περιοχής συνομιλώντας με πολίτες και καταστηματάρχες, ενώ στη συνέχεια είχαν μια σύντομη συνάντηση με στελέχη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ. Παρόντες στην επίσκεψη του Γραμματέα ήταν η πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Θέρμης Βασιλική Κωστοπούλου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θερμαϊκού Δημήτρης Πασχαλιάς.
Κατόπιν, ο Γραμματέας της ΠΕ ΝΔ βρέθηκε στο έργο του κόμβου Κ-16, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πάρις Μπίλιας, καθώς και μηχανικοί που εργάζονται στο εργοτάξιο, μιλώντας του για την ολοκλήρωση του κόμβου η οποία αναμένεται στο τέλος του 2022. 60 άτομα συνολικά εργάζονται για την κατασκευή του δικτύου που θα αποσυμφορήσει ένα μεγάλο κομμάτι του κυκλοφοριακού. Στην επίσκεψη παρούσα ήταν και η Επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου.
Έπειτα, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης, ο Οργανωτικός Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων Μένιος Κορομηλάς, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Θοδωρής Μητράκας και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Β΄ Θεσσαλονίκης Θωμάς Βράνος πραγματοποίησαν μια συνάντηση εργασίας με Δημάρχους του νομού, συζητώντας για επίκαιρα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, την πρόοδο των έργων υποδομής στον νομό και τις ιδιαίτερες ανάγκες των Δήμων τους. Στην συνάντηση παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος του Δήμου Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και ο πρόεδρος ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης.
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου βρέθηκε στον Λαγκαδά επισκεπτόμενος τον Οίκο Ευγηρίας «Βασιλειάδα», έναν οίκο ευγηρίας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με 100% χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, περιηγήθηκε στο κέντρο του Ωραιοκάστρου συνομιλώντας με πολίτες και στελέχη, παρευρέθηκε στην Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα» και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη.
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου βρέθηκε στην κεντρική αγορά του Λαγκαδά και συζήτησε με πολίτες και στελέχη του κόμματος, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο Λαγκαδά και συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωάννη Ταχματζίδη και στη Μονάδα Βιοαερίου Λαγκαδά, ενώ, τέλος, επισκέφτηκε την Κτηνοτροφική Μονάδα Δαργινάκη.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την Διευρυμένη Σύσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μπρατάκου, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου. Τα στελέχη του κόμματος και της Κυβέρνησης καθώς και βουλευτές του νομού συνομίλησαν με πλήθος στελεχών και μελών της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ τα οποία έδωσαν το παρών στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.
Ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπρατάκος ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω την απερχόμενη διοίκηση για το έργο της. Και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία, που ξεκινά τη θητεία της σε μία περίοδο εκλογικής εγρήγορσης. Γιατί ακόμη κι αν κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, ο κομματικός μηχανισμός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Η νέα διοικούσα πρέπει λοιπόν να απευθυνθεί στην τοπική κοινωνία μέσα από πολύπλευρες δράσεις, με συνέπεια και αφοσίωση. Δράσεις που θα της επιτρέψουν να αποτυπώσει τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες των πολιτών. Και να συντονίσει φυσικά τα στελέχη και τις τοπικές ΔΕΕΠ ενόψει των προσεχών εκλογών, όποτε και αν είναι αυτές».
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης τόνισε σε δηλώσεις του: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε για ακόμα μία φορά στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Γιάννη Μπρατάκο και τον Γραμματέα Οργανωτικού και Διευθυντή του Προέδρου στο κόμμα κ. Στέλιο Κονταδάκη.
Ευχαριστώ πολύ τον νέο πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κ. Ζήση Ιωακείμοβιτς για την φιλοξενία και τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Β’ Θεσσαλονίκης Θωμά Βράνο για το πληρέστατο πρόγραμμα. Του εύχομαι καλή δύναμη, είμαι βέβαιος ότι θα είναι κι αυτός ένα πολύ δυνατό μέλος της ομάδας. Την Διευθύντρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου την κ. Μαρία Αντωνίου που μας συνοδεύει σε άλλη μία περιοδεία, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Σήμερα ήταν μια γεμάτη μέρα, με έμφαση σε Δήμους της Β’ Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενοι από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνο Τσακλόγλου και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου τους οποίους επίσης θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά.

Έκαναν κι εκείνοι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα επισκέψεων σε Δήμους της Β’ Θεσσαλονίκης. Όπως έχουμε πει, βασική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας και το πρώτο που μας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, είναι να είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη.
Δίπλα σε όλους τους πολίτες, είτε είναι ψηφοφόροι μας, είτε όχι. Να καταγράφουμε τα προβλήματά τους, τους προβληματισμούς τους, τα θέματα της καθημερινότητας, να προσπαθούμε όσο μπορούμε περισσότερο να είμαστε χρήσιμοι για την επίλυσή τους, αλλά και να αναδεικνύουμε το κυβερνητικό έργο, το οποίο θεωρώ ότι δεν έχει προβληθεί, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα όσο θα έπρεπε, λόγω των πολλών έκτακτων συνθηκών, των πολλών δυσκολιών που όλοι μας, όλοι οι πολίτες, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια.
Μεγάλα έργα προχωράνε, το μετρό, ο Περιφερειακός, το Fly-over, το Πάρκο στον Δήμο Παύλου Μελά. Βλέπουμε πολλά έργα βελτιωτικά και μέσα στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, βελτιώνεται η καθημερινότητα. Είναι μία άλλη η εικόνα της πόλης και ο κόσμος αρχίζει και το βλέπει.
Περνάει από τις μακέτες και τους μουσαμάδες, τα μεγάλα λόγια χωρίς κανένα αντίκρισμα, σε έργα τα οποία αγγίζουν πλέον την καθημερινότητά του και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να σταματήσει δευτερόλεπτο. Έχουν αλλάξει πολλά στα όσα ξέραμε για τον τρόπο έκδοσης των συντάξεων. Όσες συντάξεις έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν είχαν εκδοθεί για πολλά χρόνια στην χώρα, ταλαιπωρώντας τους πολίτες.
Έχουμε μια ψηφιακή επανάσταση, την μείωση των περισσότερων φόρων στην χώρα – έχουν μειωθεί πάνω από 50 για όλους τους πολίτες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το τονίσουμε -, έχουμε αλλάξει εντελώς την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πραγματικός ηγέτης όλων των Ελλήνων που υπερήφανα υπερασπίζεται τα δίκαια της χώρας μας στο εξωτερικό σε κάθε διεθνή συνάντηση, ανυποχώρητα, με αξιοπρέπεια και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και δυστυχώς κάποιοι αρνούνται αυτό να το παραδεχτούν και δεν βάζουν πλάτη ούτε στα αυτονόητα.
Είναι πλέον διαφορετική η εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα νοσοκομεία, με τα προβλήματα που εξακολουθούν να έχουν, έχουν γίνει όμως οι περισσότεροι διορισμοί υγειονομικών, οι περισσότεροι διορισμοί εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχουμε εντελώς διαφορετική εικόνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Τα προβλήματα υπάρχουν πάντοτε, κάποια είναι προβλήματα καθημερινότητας. Όλα αυτά εμείς με ευπρέπεια, με συνέπεια και ως μέρος μίας ευρύτερης ομάδας δίπλα απ’ τους συμπολίτες μας, είμαστε εδώ για να τα καταγράψουμε για ακόμα μία φορά και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να λυθούν.
Είμαστε βέβαιοι ότι κάθε μας επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, θα μας κάνει να αντικρίζουμε μία ακόμα καλύτερη εικόνα. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, τα έργα πλέον αρχίζουν κι αποτυπώνονται, η καθημερινότητα βελτιώνεται και θα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.
Είμαστε σίγουροι γι’ αυτό και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Θέλω τέλος να ευχαριστήσω τους Δημάρχους της Α’ και της Β’ Θεσσαλονίκης για την ξεχωριστή συνάντηση που κάναμε. Οι συναντήσεις μας δεν ήταν μόνο στους χώρους των Δήμων, που έχουμε κάνει ήδη πολλές, αλλά είναι και εδώ στα κεντρικά γραφεία.
Είναι μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, απ’ τις πιο εποικοδομητικές που θυμάμαι να έχουμε κάνει έχοντας γυρίσει όλη την Ελλάδα μαζί με τον κ. Κονταδάκη, και θα συνεχίσει αυτό να συμβαίνει, θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε μέσα από αυτές τις συζητήσεις τα προβλήματα και τοπικά κάθε Δήμου, αλλά και τα προβλήματα των πολίτων ξεχωριστά.


Είναι η τρίτη περιοδεία που κάνουμε στη Θεσσαλονίκη και άλλες δύο φορές έχουμε βρεθεί στον νομό για εκδηλώσεις, ενώ θα κάνουμε κι άλλη μια σε λίγες εβδομάδες. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει εκτάκτως. Απ’ την πρώτη στιγμή της εκλογής μου μαζί με τον κ. Κονταδάκη βρισκόμαστε σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο έκανε κι ο ίδιος απ’ την πρώτη στιγμή που έγινε Γραμματέας Οργανωτικού, το ίδιο έκανα κι εγώ ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, το ίδιο κάνει και ο Πρωθυπουργός παρά τις πολλές κρίσεις και τις δυσκολίες, προσπαθεί να είναι δίπλα στους πολίτες παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμά του και το πετυχαίνει όσο κανένας άλλος με αυτά τα καθήκοντα.
Για εμάς οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός. Μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές, στο τελευταίο τέταρτο της κυβερνητικής θητείας, αλλά δεν είναι ένας προεκλογικός χρόνος. Είναι ένας χρόνος βαθιά μεταρρυθμιστικός. Εμείς δεν θυμόμαστε τους πολίτες όταν είναι η ώρα των εκλογών κι αυτό το αποδεικνύει η δράση και το έργο μας.
Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος μας κριτής είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός θα αποφασίσει και είμαι βέβαιος ότι θα δώσει μια ακόμα πιο ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία.
Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν ακολουθεί μαξιμαλιστική λογική ή μια λογική πλειοδοσίας. Δεν προσπαθεί να λαϊκίσει πάνω στα προβλήματα του κόσμου.
Σίγουρα ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα, ένα και ίσως το πιο κύριο είναι η εισαγόμενη ακρίβεια, η παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Εδώ να πούμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη Κυβέρνηση της Ευρώπης συναρτήσει του ΑΕΠ της χώρας.
Εμείς λοιπόν απαντάμε με ειλικρίνεια στους πολίτες, -γιατί αυτά τα χρήματα είναι των Ελλήνων φορολογούμενων-ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις όσο περισσότερο μπορεί, χωρίς να μπαίνει σε μια λογική πλειοδοσίας όπως κάνει η αντιπολίτευση.
Η δική μου παρουσία ως ο νεότερος Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας μαζί με δύο πολύ άξια και έμπειρα στελέχη που είμαι πολύ τυχερός να είμαι δίπλα τους, τον κ. Μπρατάκο και τον κ. Κονταδάκη στέλνει το μήνυμα για όλα. Αυτό είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι χρειάζεται η ανανέωση, χρειάζεται και η εμπειρία. Έτσι θα κινηθούμε σε όλη την Ελλάδα, με έμπειρα στελέχη που έχουν δείξει δείγματα γραφής, έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά και με νέα στελέχη, είτε σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών, αυτοδιοικητικό ή και Επιμελητηρίων.
Έτσι θα πορευτούμε, εμείς δεν είμαστε αυτοί που θα εργαλειοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους όπως ο κ. Τσίπρας, μόνο και μόνο για κάποιες ψήφους σε μια εκλογική διαδικασία και στη συνέχεια οι πολιτικές μας να διώχνουν τον έναν νέο άνθρωπο μετά τον άλλον».

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς ανέφερε: «Σήμερα είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μαρινάκη, τον Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη και να πραγματοποιήσουμε ενώπιόν τους την πρώτη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής. Οι νέοι επικεφαλής θεματικών Γραμματειών είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα, να βοηθήσουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου στην περιοχή, να προσφέρουν στους πολίτες του νομού με όλες τους τις δυνάμεις. Θα ήθελα λοιπόν να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο και ταυτόχρονα τόσο απαραίτητο για όλους μας έργο τους. Τα πολυάριθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έδωσαν σήμερα δυναμικό παρόν, στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση μήνυμα μαχητικής συμπόρευσης για τους αγώνες που έρχονται και αποτελούν εγγύηση για την επιτυχημένη πορεία των επί μέρους οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας στο νομό».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου τόνισε: «Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι ανάπηροι, τα ασθενέστερα στρώματα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη στον ΕΦΚΑ και στις Δομές της Κοινωνικής Πρόνοιας διαπίστωσα ότι πασχίζουμε καθημερινά και –παρά τη δύσκολη συγκυρία– ανταποκρινόμαστε στο αίτημα των πολιτών για εκσυγχρονισμό του κράτους, με παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση καθώς και στην κοινωνική πρόνοια για τα παιδιά και την Τρίτη ηλικία. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ζέση προς την ίδια κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση έχει επιτύχει τον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων. Με αποφασιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις και με νέο πλαίσιο δράσης, προσφέρουμε σήμερα ανεβασμένο επίπεδο υπηρεσιών στον κάθε συνταξιούχο. Ο ΕΦΚΑ έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο.
Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αφορούν όχι μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους του αύριο. Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά και την ίδρυση του ΤΕΚΑ, μεριμνούμε από τώρα για υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους και τις νέες μας, με το σύστημα των ατομικών «κουμπαράδων».
Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Εδώ και τρία χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεδιπλώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής με καινοτόμες πρωτοβουλίες, επαγγελματική διαχείριση και ισχυρή πολιτική βούληση».
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου χαρακτηριστικά ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή που έγινε, πέρυσι, φανερό ότι η κρίση των τιμών στην ενέργεια δεν ήταν παροδική αλλά αποκτούσε μόνιμες και απειλητικές διαστάσεις, η Κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσε με αποφασιστικό τρόπο να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το δυσθεώρητο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Κληθήκαμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα που δημιούργησε και δημιουργεί η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση των ημερών μας και έχουμε καταφέρει να δώσουμε ήδη σαφή δείγματα γραφής για το πώς αντιμετωπίζει μια σοβαρή και οργανωμένη Πολιτεία τις απειλές για την οικονομία, το επιχειρείν και την κοινωνία.
Οι αριθμοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Από πέρυσι το φθινόπωρο, έχουν δοθεί
4 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις των τιμολογίων του ρεύματος και του φυσικού αερίου, με την απορρόφηση των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους να φθάνει ακόμη και στο 60%. Εκατομμύρια καταναλωτές βλέπουν ήδη σημαντική ελάφρυνση στους λογαριασμούς τους, αφού τους επιστρέφονται ποσά που φθάνουν μέχρι και 600 ευρώ από τις αυξήσεις στα τιμολόγιά τους για την περίοδο Δεκέμβριος 2021-Μάιος 2022.
Τα μέτρα της Κυβέρνησης ακολουθούν κατά πόδας τις εξελίξεις στα διεθνή μέτωπα της κρίσης. Έτσι από τον Αύγουστο του 2022 και έως το Ιούλιο του 2023, αναστέλλεται η ισχύς της ρήτρας αναπροσαρμογής, ως χωριστής χρέωσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας δεν σταματά όμως στις κάθε τύπου επιδοματικές πολιτικές της Κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια υπόσχεση στον ελληνικό λαό μετά την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Ότι θα δημιουργήσουμε τις βάσεις ώστε η χώρα να υιοθετήσει και εφαρμόσει όλους τους κανόνες για την Ενεργειακή Μετάβαση και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Σήμερα, επαναβεβαιώνουμε, με την πολιτική και τις εμπροσθοβαρείς δράσεις μας, αυτή την υπόσχεση. Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής το 2028. Προωθούμε εμπροσθοβαρή και πλήρως χρηματοδοτούμενα προγράμμα χρηματοδότησης της Δίκαιης Μετάβασης στις περιοχές που πλήττονται από την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.
Νομοθετούμε, ρυθμίζουμε και απλουστεύουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ και γινόμαστε πόλος έλξης σημαντικών άμεσων ξένων επενδύσεων στον τομέα, ενώ επεξεργαζόμαστε τη βέλτιστη πολιτική για την προώθηση και των αναγκαίων έργων αποθήκευσης ενέργειας.
Δρομολογούμε την κατασκευή νέων στρατηγικών υποδομών φυσικού αερίου, εκτός των ήδη υπαρχόντων, με στόχο να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να συμβάλλουμε στην απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Η πολιτική της δημιουργίας νέων υποδομών αερίου σε όλη τη χώρα, μας καθιστά αυτόματα σημαντικό γεωστρατηγικό κόμβο μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις χώρες των Βαλκανίων και της Δυτικής Ευρώπης.
Ολοκληρώνουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά μας, ιδίως την Κρήτη, αλλά και με τις γειτονικές χώρες, και δημιουργούμε νέο ηλεκτρικό χώρο για την εγκατάσταση περισσότερης ανανεώσιμης ισχύος τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Προωθούμε ακόμη, την ηλεκτροκίνηση, με την παροχή ισχυρών κινήτρων στους καταναλωτές και την εγκατάσταση δυναμικού δικτύου ταχυφορτιστών σε όλη την επικράτεια. Τέλος, με τον Νέο Κλιματικό Νόμο θέτουμε το σύνολο της πολιτικής μας για την ενέργεια και το Κλίμα κάτω από μια ενιαία θεσμική ομπρέλα. Θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει όλους τους στόχους και δεσμεύσεις που ανέλαβε να εκπληρώσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και να γίνει, έως το 2050, μια σύγχρονη χώρα, που θα σέβεται στο έπακρο τους πολίτες και το Περιβάλλον».
Παρόντες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των στελεχών του κόμματος και της Κυβέρνησης στην Β’ Θεσσαλονίκης καθώς και στην Συνεδρίαση της Διοικούσας ήταν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσακούμης, ο Διευθυντής της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Ανέστης Φίσκας, ο πολιτευτής της Α’ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Κοκκόρης, η Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΝΔ Μαρία Νάτσιου, ο Οργανωτικός Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων ΝΔ Μένιος Κορομηλάς, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργος Ασημακόπουλος, Χρυστόστομος Τσατσούλης, Γιάννης Παπαγεωργίου, Χριστίνα Γεωργάκη, Κατερίνα Σταμούλη, Βίκυ Κανέλλου, ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παναγιώτης Λεμπέσης, ο Υπεύθυνος Οργανώσεων ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Νίκος Πατσέας, ο Υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΟΝΝΕΔ Σταμάτης Σταμέλος, ο Υπεύθυνος Οργανωτικού για θέματα Βορείου Ελλάδος ΟΝΝΕΔ Γιάννης Ξιούφης, και ο αν. Υπεύθυνος Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Στέφανος Χατζιάρας.