Στην ακρόαση της επιτροπής DRFMG/LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρουσίασε τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και τη διαφάνεια στον Τύπο. Με έμφαση στη συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως η θωράκιση των θεσμών και η προστασία της ενημέρωσης αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και επένδυση στη δημοκρατία.

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων που διοργανώνει με τα κράτη-μέλη η επιτροπή DRFMG/LIBE του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποίησε ακρόαση σήμερα με την Ελλάδα, στην οποία συμμετείχε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Εκπρόσωποι όλων των ευρωομάδων συνεδρίασαν σε δύο ξεχωριστές κεκλεισμένων των θυρών ακροάσεις τόσο με εκπροσώπους φορέων και Ανεξάρτητων Αρχών όσο και με εκπροσώπους της Πολιτείας, στις οποίες συμμετείχαν ακόμη ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας και ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υφυπουργός αρμόδιος για τα ζητήματα Τύπου παρουσίασε τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα:

Οι κινήσεις 

• Στο ζήτημα της προστασίας των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στην δημιουργία της Task Force και του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των δημοσιογράφων, στην κατάργηση της απλής δυσφήμισης, τη θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος για τις απειλές κατά αθλητικογράφων.
• Για την ενίσχυση της διαφάνειας στα ζητήματα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της χρηματοδότησης των ΜΜΕ, μέσω του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, και το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των δημόσιων ΜΜΕ που εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις επόμενες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, όπως οι αδειοδοτήσεις ραδιοφωνικών σταθμών και περιφερειακών τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και η περαιτέρω εναρμόνιση με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ελευθερία του Τύπου (EMFA).

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η προστασία της δημοσιογραφίας και η θωράκιση των θεσμών δεν είναι απλώς συμμόρφωση. Είναι επιλογή ουσίας, είναι επένδυση στη δημοκρατία και η ασφάλεια των ανθρώπων που υπηρετούν την ενημέρωση είναι αδιαπραγμάτευτη για την ελληνική Πολιτεία.